Du er her: Forsiden Blog Kan hunde få saltvandsforgiftning på strandturen?

Kan hunde få saltvandsforgiftning på strandturen?

10-05-2020
Kan hunde tåle saltvand


Stranden er én stor legeplads for hunde. Der er rig mulighed for dem til at blive stimuleret både taktilt med forskellige berøringer fra både vand og sand, auditivt med lyde og stemmer, og ikke mindst fysisk med svømning og løb.

Dog er strandturen ikke bare idyl og afslapning. Den kan også være forbundet med farer i form af mave- og tarmproblemer og saltvandsforgiftning.

Vil du vide mere om, hvordan du undgår, at din hund drikker havvand eller spiser skadeligt strandsand, kan du læse med videre.

Derfor skal du undgå, at din hund drikker havvand

Havvand er én af de største farer for hunde, når der gås ture og leges ved stranden. Det gælder uanset årstid. Din hund risikerer at blive saltvandsforgiftet, hvis den har drukket for meget havvand. Havvand er lige så skadeligt for hunde at indtage i for store doser, som det er for os mennesker.

Små mængder er uskadelige.

Der er forskellige symptomer, som du kan holde øje med, hvis din hund skulle have drukket for meget havvand.

Symptomer på forgiftning i mindre grad:

I tilfælde af en mindre forgiftning vil din hund blive ekstra træt og udmattet. Dette vil som udgangspunkt vare i et par døgn, hvorefter dit kæledyr langsomt vil have udskilt havvandet fra kroppen igen. Herefter er det normalt, at den vil få nedsat appetit i de efterfølgende dage.

Symptomer på forgiftning i større grad:

I de alvorlige tilfælde med forgiftning af saltvand vil din hund blive utilpas, kaste op, pibe og være udmattet. I de værste tilfælde kan forgiftningen føre til muskelkramper og krampeanfald.

I disse situationer anbefales det at opsøge dyrlæge, så dit kæledyr kan få den rette hjælp og behandling.

Dyrlægen vil i de værste tilfælde pumpe vandet op fra hundens mave- og tarmsystem eller fremprovokere opkast, der kan forbedre og lindre tilstanden.

Sådan forhindrer du, at dit kæledyr drikker saltvand

Den bedste og mest effektive måde til at forhindre, at din hund kommer til at drikke havvand, er at holde den hydreret. Det er en god idé at tilbyde dit kæledyr godt med drikkevand fra hanen, før I tager hjemmefra, og før I går ned til stranden. Hav en drikkeflaske med til din hund og en praktisk vandskål. Dermed kan du hele tiden tilbyde den væske, så den ikke kommer til at drikke havvand af tørst i stedet. Når man er på stranden leger man ofte med sin hund, og istedet for at kaste pinde og sten, som din hund skal fange, så medbring dit eget hundelegetøj, som kan flyde i vandet og dermed ikke bliver væk. Pinde og sten kan være farlige for hunden at lege med og gribe, da hunden kan få det galt i halsen og lave voldsomme skader i sin mund. Husk hele tiden under legen, at tilbyde din hund det medbragte rene vand.

Dog er væskebalancen ikke det eneste, du skal forholde dig til, når du vil undgå, at hunden drikker havvand. Hunde tiltrækkes af havet.

Havet har dufte og bevægelser, som vækker hundenes nysgerrighed og naturlige instinkter i forhold til at undersøge og gå på opdagelse. Sørg for altid at have øje på din hund, når I er på stranden.


Der kan være små og mikroskopiske alger i havet, som ikke umiddelbart er til at få øje på, men som udskiller en duft, der tiltaler hunde og giver dem lyst til at drikke vandet.


Har du mistanke om, at din hund har spist alger, skal du kontakte din dyrlæge med det samme. Disse alger findes ikke kun i havvand, men også i søer, damme og floder.

Når du holder øje med dit kæledyr, kan du nå at forhindre, at det drikker havvand og risikerer at blive saltvansforgiftet.

 

Har du lyst til at få mere viden om hunde og hundeudstyr, så tilmeld dig nyhedsbrevet herunder.


Hurtig opsummering 

Er saltvand farligt for en hund? 

JA - saltvand kan potentielt være dødbringende for en hund. 

Hvad kan jeg gøre for at undgå at min hund drikker saltvand ? 

Først og fremmest sørg for at have vand med på stranden så din hund kan slukke tørsten. Herudover er det en god idé at tage hundelegetøj eller appporteringslegetøj som flyder i vand med. På den måde sørger du for at hunden er hydreret og samtidig er beskæftiget. 

Hvad skal du gøre hvis du er tvivl om hunden har drukket farlige mængder saltvand? 

Ring til dyrlægen med det samme. Dyrlægen kan råde og vejlede dig om hvorvidt der er behov for en konsultation.