Du er her: Forsiden Blog Har du set en bortløben hund?
bortløben hund

Har du set en bortløben hund?

12-11-2022

 

Det er ikke utænkeligt, at du på et eller andet tidspunkt kommer til at få øje på en bortløben hund, eller at du bliver spurgt efter at skulle hjælpe med eftersøgningen af en hund. Det er nemlig desværre en situation, der opstår på dagligt basis rundt omkring i landet, men heldigvis også noget der i mange tilfælde hurtigt giver anledning til, at hund og ejer igen bliver forenet.
Hvis du skulle måtte komme til at stå i en situation med en bortløben hund, der ikke er din egen, er det dog vigtigt, at du følger de gode råd, der er på området. Så ender du ikke med at skræmme hunden væk eller får den til at løbe stærkere og væk fra ejeren.

En vildfaren hund kan være bange

I mange tilfælde vil en løssluppen hund tøffe rundt i rabatterne og snuse sig frem til alle de gode dufte i nærområdet og egentlig bare gå og hygge sig. I nogle tilfælde er det dog også sådan, at hunden er løbet væk fra sin ejer, fordi at den er blevet bange for noget i omgivelserne, lyde personer eller andet.
Her er det mest almindeligt, at hunden vil løbe stærkt, eventuelt med halen mellem benene, indtil den er langt væk og kan finde et passende sted at gå i sikkerhed. Her kan det være særligt svært at få den til at komme frem fra sit skjul og hjem til sine vante omgivelser.

Skal hunden ikke være i snor? 

Jo, det korte svar er, at lovgivningen siger, at hunden skal være i snor i tæt bebyggede områder og på offentlig færdende områder. Udenfor tættere bebyggede områder, skal du som ejer sikre, at du har fuld kontrol over hunden – både hvis den er i snor eller er løs.
Alligevel sker det dog, at der er en hund, der af den ene eller den anden årsag slipper fri og kommer væk fra ejeren. Det kan ske, hvis hunden føres i snor og ellers er sikret på alle mulige måder, men bliver bange og vrider sig ud af foranstaltningerne.

Har hunden halsbånd på? 

En ting, der er lovkrav fra, at hunden er 4 måneder gammel, er, at den skal bære et synligt hundetegn, hvor der står information om, hvor den hører til.
Vil hunden gerne snakke, eller har du mulighed for at se, hvad der står skrevet på dens hundetegn i halsbåndet, er det blot at kontakte ejer og sige, at hunden er i din varetægt eller er set lige i nærområdet. 

Ring til politiet 1-1-4

Det lyder måske lidt voldsomt, at du skal ringe til politiet på 1-1-4, hvis du ser en løs hund ud af øjenkrogen, men det kan være en god idé. Det er dog også med modifikationer, da det vil være en god idé lige først at observere den i noget tid. Det giver mulighed for at se, om der ikke skulle komme en ejer til, men også for at kunne give det rette signalement, beskrive hundens adfærd og handlinger samt kunne lokalisere dens færden og videregive disse til politiet.

Det er langt bedre at ringe til politiet og oplyse om dine fund, hvilket ejeren med stor sandsynlighed også vil gøre, i stedet for at forsøge at fange hunden. Du ved først og fremmest ikke om den kan være aggressiv og udadreagerende overfor dig, men du risikerer også at skræmme hunden yderligere og dermed kunne sørge for, at den kommer endnu længere væk fra hjemmet. 

Facebook kan hjælpe, hvis du er i tvivl 

Er du i tvivl om, der er styr på den hund, du observerer i dit eget nærområde, eller om ejeren mon overhovedet har set, at deres hund eventuelt er hoppet over hegnet. Så kan Facebook med stor garanti give dig de svar, du søger, eller give dig muligheden for at sende brugbar information videre til de personer, der ejer hunden.

Du er sikkert medlem af en lokal gruppe på Facebook ligesom alle andre på vejen, hvor du kan skrive, at du har set en løs hund, og om nogle mangler den. Hvis ikke ejeren selv ser opslaget, så vil der helt sikkert være andre i gruppen, der genkender hunden.
Hvis ikke der er respons på dit opslag, er det måske nødvendigt med en bredere søgning eller et opkald til politiet. 

Du skal ikke forsøge dig med indfangningen 

Hvis du som fremmed ser en løs hund, skal du ikke forsøge at hjælpe med at indfange hunden. Det kan i hvert tilfælde i nogle situationer være med til at gøre det hele meget værre, få hunden til at løbe endnu mere længere væk eller give lysten til at løbe stærkere. Det kan også ende i farlige situationer, hvis hunden er aggressiv og bider fra sig.
Kun hvis du har været i kontakt med ejeren selv, kan du eventuelt begynde at hjælpe til med efterforskningen og indkaldet af den løsslupne hund.

Hav dine øjne parat 

Det bedste du kan gøre for at hjælpe en ejer med at inde sin løsslupne hund, er at have dine øjne klar og parat til at se dig omkring. I mange tilfælde kan det være en større opgave at spotte den forsvundne hund; særligt hvis den er løbet i affekt og er skræmt.
Gode øjne er derfor alfa og omega for at finde frem til hunden igen, og jo længere du kan holde synet på den firbenede, jo større sandsynlighed er der for ,at ejeren når at kigge med og kan agere på de signaler, hunden giver. 

Vil du gerne hjælpe med at finde forsvundne hunde? 

Der er flere Facebook-grupper, der er målrettet hjælp i de lokale områder og også specifikt i forbindelse med bortslupne hunde. Her kan du melde dig ind, hvis du ønsker at give en hånd med, når der måtte være brug for det.

Yderligere findes der også landsdækkende grupper som eksempelvis "Landsdækkende hjælp til efterlyste g fremlyste hunde", hvor der sidder hundekyndige klar til at gøre deres bedste for at lade hund og ejer finde sammen igen, uanset hvor i landet det er.