Du er her: Forsiden Blog Hvad gør du, hvis din hund løber væk?
bortløben hund

Hvad gør du, hvis din hund løber væk?

12-11-2022

 

Hvis din hund løber væk, så er du ikke den eneste, der har stået med den oplevelse og skal have fanget hunden ind igen. Det er muligt, at hunden ikke er den bedste til indkald, og at den ikke kommer, når du kalder. Hvis hunden er løbet væk, vil det i mange tilfælde være, fordi den har set eller opsnuset noget, der er betydeligt mere spændende end de vante omgivelser.

Med den rette guide kan du dog vide præcis, hvad du skal gøre, hvis din hund løber væk. Det giver de bedste betingelser for at kunne kalde den til dig eller alligevel få fat i den, til trods for at den i langt højere grad ønsker at tage på langfart.

Har det nogle konsekvenser? 

Én ting er, at hunden kan blive væk, strejfe omkring hos naboen og tisse op af nogle af de steder hvor den ikke må. Men en anden ting er de øvrige konsekvenser, det kan have, hvis ikke du har styr på din hund.
Det er nemlig dit ansvar som ejer at sørge for, at hunden er holdt i snor de steder, hvor det er lovligt som eksempelvis i byen og på tættere bebyggede områder.

Løber hunden væk, og politiet tilkaldes, kan det betyde, at du står til at modtage en bøde som følge af, at din hund ikke har været under kontrol. Yderligere kan der dertil komme en ekstra bøde, hvis du har glemt halsbåndet med hundetegnet og registreringen af hunden i Dansk Hunderegister, inden den er blevet 4 måneder gammel.

Hvordan forebygges det at hunden løber væk 

At hunden løber væk kan være svært at undgå gennem dens liv, men der er dog nogle tiltag, der kan hjælpe med at forebygge, at den forsvinder fra halsbåndet eller bliver væk i længere tid. 

  • Vær opmærksom på hunden, når du er ved hoveddøren. Langt de flest hunde, der løber væk, sker som følge af, at den smutter med ud, når du åbner døren.
  • Træn indkald flittigt, og sørg for, at hunden kommer til trods for forstyrrende elementer og omgivelser. Samtidig skal du gerne sørge for rigelige luksuriøse godbidder, så hunden slet ikke syntes, at det kan blive bedre, når du kalder.
  • Sørg for udstyr, der passer, som det skal. Hav først og fremmest ikke hunden i halsbåndet alene, da det er muligt at smutte ud af, hvis hunden foretager de rette bevægelser. Det samme gælder for seler eller andet, der skal sidde tæt til hunden krop, så ikke den kan slippe fri, når I er på tur.
  • Undgå usikre situationer, hvor du ved, at hunden bliver udsat for nogle af de ting, den er ængstelig eller bange overfor. Løber en bange hund først på flugt, kan den være utroligt svær at indkalde igen. 

Flere årsager til at hunden vælger flugten 

Det er ikke kun, fordi at spæne på den anden side af hegnet og at græsset altid er grønnere hos naboen, at din hund kunne finde på at løbe væk. I mange tilfælde er der også tale om en hund, der er blevet skræmt og dermed er ængstelig og bange. Hunden har set sig nødsaget til at løbe meget hurtigt og meget langt væk fra, hvad der i dens forståelse er noget, der er så farligt, at det potentielt kan true den på livet.

Du skal gerne kunne se på din hund, om det er som følge af angst og forskrækkelse, at din hund løber væk, eller at det er fordi, der er mere spændende ude i verden, end hvad der er i de vante omgivelser. 

Jag ikke hunden længere væk 

Der er én ting du i hvert fald ikke skal gøre, hvis din hund løber på den forkerte side af hegnet af den ene eller den anden årsag, og det er at genne den længere væk, råbe, skrige og jagte den. Så er det med meget stor sandsynlighed, at den blot vil løbe endnu længere væk.

I stedet skal du gøre et forsøg på at kalde den til dig i stedet. Jo bedre du har forberedt træningen af indkald forinden, at hunden stikker af, jo større sandsynlighed er der for, at hunden også i denne situation vil komme, når du kalder. 

Er det hvalpen, der er forsvundet? 

Hvis du har en hvalp, der er sluppet fra dig – eventuelt fordi at den er blevet bange for noget i omgivelserne eller ikke har opnået den rette træning endnu, så vil du kunne forvente, at den er lige rundt om hjørnet.
En hvalp løber nemlig meget sjældent langt fra det sted, hvor den har været sammen med de mennesker, som gør den tryg.

Er hvalpen løbet væk, er det derfor aktuelt at kigge under buske, grene og krat lige i nærheden af, hvor du sidst har set den. Husk, at en hvalp kan komme ind mere eller mindre alle steder, og den kommer formentlig ikke på indkald, hvis den er blevet skræmt. 

Lav et opslag på Facebook

Er hunden løbet væk og er det ikke til at finde den eller kalde den ind? Så er du ikke alene om at have stået i lige præcis denne situation. Heldigvis er det ikke længere nødvendigt at drøne hjem for at lave løbesedler og hænge på lygtepælene for at gøre andre opmærksomme på dit tab.

I dag er der med stor sikkerhed en Facebook-gruppe, der dækker det område, du bor i, og har mere eller mindre alle på vejen som medlemmer. Her er der flere, der vælger at skrive et opslag om, at de har mistet deres hund. Ofte kan der være stor succes med at få andre til at spotte den i nærheden. 

Lad hunden finde hjem selv 

En skræmt hund kan have svært ved at orientere sig om, hvilken retning den er løbet – og dermed også hvordan den finder hjem igen.
Heldigvis er de fleste hunde født med en god lugtesans, som du med fordel kan gøre brug af, hvis din hund er løbet væk:

  • Tag et gammel lagen eller stykke tøj, der lugter godt af hjemmet, og slæb det henad vejen for at skabe et duftspor, som hunden kan følge hen til hjemmet.
  • Lad eventuelt vasketøjskurven stå ude på terrassen, så hunden kan lugte sig frem til den rette dør.
  • Lav vandspor i form af vand, der har tun eller andet lækkert i, som lugter kraftigt, og afmærk nærområdet og veje til dit hus. Om ikke andet vil du få en sulten hund hjem i en fart. 

Kontakt politiet og internaterne 

Det er vigtigt at din hund er registreret i Dansk Hunderegister, fra den er 4 uger gammel, og at den også bærer et hundetegn om halsen, der beskriver, hvor den hører til.
Både politiet og internaterne kan slå hunden op i registreret og registrere den som bortløben i systemerne.
Det kan også være, at de offentlige instanser har fået beskeder fra andre om, at der er en hund, der er set i området, så du har en indikation på, hvor din hund eventuelt kunne være. 

Lav et delbart opslag 

Har du stadig ikke formået at indkalde din hund, der er løbet væk, kan det være en idé at lave et delbart opslag på Facebook. Derigennem kan du få yderligere hjælp fra de organisationer og grupper, der er eksperter i at skulle finde frem til bortløbne hunde.
Eksempelvis har gruppen "Landsdækkende hjælp til efterlyste og fremlyste hunde" været årsagen til, at flere hunde er fundet hjem til deres ejere igen. Det fungerer præcis lige så godt som en flyer eller lignende, hvor du har de samme informationer med telefonnummer og informationer samt signalement af hunden, og hvordan den blev væk fra dig som ejer.
Sørg for at indikere, at det ikke skal være aktuelt at jage hunden, men blot give informationer om, hvor den sidst er set.