Du er her: Forsiden Blog Hvad siger en hund?

Hvad siger en hund?

29-11-2022

 

Alle hundeejere ved, at deres firbenede familiemedlemmer både "snakker" og lytter. Selvom hunde ikke bruger ord, er det ikke ens betydende med, at de ikke kommunikerer. Hunde bruger deres lyde til at fortælle omverdenen, hvordan de har det, og hvad der sker følelsesmæssigt. 

Vil du have et endnu stærkere bånd til din pelsede ven, skal du sætte dig ind i, hvad din hund siger. Det handler om at afkode lyde i kombination med kropssprog for at forstå, hvad dit kæledyr fortæller dig.

Lær dit kæledyrs lyde at kende

En hund har 3 typer af lyde - hhv. at hyle, gø og bjæffe. Du skal adskille de 3 kommunikationsformer fra hinanden, så du kan analysere, hvad det er, dit kæledyr ønsker at fortælle dig.

Den mest udbredte lyd er gøen. Det er denne kommunikationsform, dit kæledyr f.eks. gør brug af, når det er overrasket, glad og ønsker at skabe opmærksomhed. 

Når din hund gør, kan det betyde mange forskellige ting. Det er vigtigt, at du forholder dig til den konkrete situation samt din hunds kropslige bevægelser, når du vil finde ud af, hvad dens gøen betyder. 

Gør din hund, mens den har en logrende hale og en legende kropssprog, er den typisk glad og forventningsfuld. Det kan være, den betyder at gø, når den ser dig efter en lang arbejdsdag. Eller den gør, når du begynder at gøre klar til at skulle gå en tur med den.

Er I i gang med en leg, hvor din hund gør 1 gang med en markerende tone, vil dit kæledyr formentlig sige "stop". Denne varslende gøen skal respekteres, og den igangværende leg skal stoppes.

Hører du din hund gø med en hurtig og insisterende tone, mens den har et låst kropssprog, vil den gøre opmærksom på, at den forsvarer sig. Denne typen gøen opleves tit, når din hund befinder sig på matriklen, og forbipasserende nærmer sig på den anden side af skellet.

Hyl

Den mere sjældne lyd hos hunde er hylen. Denne lyd minder os om, hvor hunde stammer fra - ulve. Hvor ulve siges at hyle mod fuldmånen, er der andre årsager på spil, når det kommer til hunde. Som udgangspunkt bruger din hund sit hyl i situationer, hvor den føler sig bange, skræmt, undermineret eller usikker. 

Det kan f.eks. være, den er blevet væk fra dig og gør signal om, hvor den er. Opholder hunden sig alene hjemme, og begynder den at hyle i højt eller lavt toneleje, siger den, at den føler sig ensom og efterladt. 

Endelig kan hylet også være dit kæledyrs reaktion på lyde, den kan høre længere væk. Det kan være en sirene eller sang, som den kopierer.

Bjæf 

Det kan være svært at kende forskel på gøen og bjæffen. Et bjæf er en lyd i højt toneleje, og som varer meget kort tid. Dit kæledyr vil som oftest bjæffe i situationer, hvor der opstår akut smerte eller pludselig overraskelse.

Hvis din hund trædes på poten, eller hvis der pludselig kommer en fremmed person eller dyr til syne i boligen, kan din hund finde på at bjæffe.