Du er her: Forsiden Blog Hvordan får du din hund i form?
Hund i form

Hvordan får du din hund i form?

05-10-2022

 

En hund i form med den rette vægt og god kondition er nødvendig, for at der er trivsel og sundhed til stede, og at der er potentiale for et langt liv uden livsstilssygdomme. En overvægtig hund vil have større tendens til flere sygdomme og overbelastninger på kroppen, ligesom at en hund, der ikke er vant til fysiske aktiviteter, har svært ved at opretholde den optimale sundhed, både mentalt eller fysisk. 

For at hjælpe din hund tilbage i form, er der flere faktorer som du skal tage hensyn til. Der bør her være en kombineret indsats på både fodringen, samt eventuelt også de ekstra mange lækre godbidder, ligesom at der er behov for målrettet fysisk aktivering dagligt. 

Der ses flere og flere hunde med livsstilssygdomme 

Det er ikke unormalt, at både yngre og ældre hunde i dag ses med livsstilssygdomme. Særligt er overvægt og belastninger på kroppen, som følge at ekstra vægt der skal slæbes rundt på, noget der hyppigere ses i dag end for få generationer siden. Derudover er fysisk inaktivitet en gene for hunden både mentalt og fysisk. 

Derfor er en god form vigtig for din hund 

Den fysiske form er vigtigt for din hunds sundhed og velvære. Det er nødvendigt først og fremmest for at komme af med noget af den energi, der findes i alle hunde, som en del af deres instinkt fra dengang de var vilde ulve og udholdende rovdyr.

Yderligere har det en positiv påvirkning på hunden krop, særligt i forhold til at lade livet vare lidt længere uden sygdomme og komplikationer, men er også med til at sørge, at din hund hverken er for tynd eller for tyk. 

At få pulsen op i løbet af dagen tilfører din hund følgende fordele; 

  • Hunden opnår et stærkere immunforsvar  
  • Fordøjelsen fungerer mere effektivt
  • Stærkere hjerte og lunger 
  • Bedre udskillelse af eventuelle affaldsstoffer 
  • Stabiliserer stofskiftet 
  • Stærkere muskulatur omkring senere og mindre slid på leddene

Overvægt og inaktivitet 

En hund der ikke bevæger sig tilstrækkeligt og måske samtidig får lidt får meget mad, ellers i hvert tilfælde lidt for mange kalorier i form af ekstra godbidder, bliver hurtigt for tyk. En hund der er lidt for tyk, har tendens til at blive mere inaktiv, og det er derfor kun en ond cirkel, der er til gene for din hunds mentale og fysiske helbred.

Når en hund bliver for tyk, er det derfor både motionen og kosten, der skal være i fokus, præcis på samme vis som det gør sig gældende for mennesker, når der har sat sig lidt for meget på sidebenene. 

Den rette kost med færre kalorier

Det er vigtigt, at din hund får den rette kost, hvor der er alt, hvad der skal bruges til at kroppen kan holdes vedlige. Her er der både brug for proteiner, kulhydrater og fedt i veltilpassede mængder, ligesom det er nødvendigt at få tildelt vitaminer og mineraler. Alt hvad der tildeles foruden hundens kaloriemæssige behov, vil potentielt sætte sig på sidebenene. 

Hvis din hund er overvægtig, så skal du derfor have fokus på kosten, nedbringe kalorierne, men uden at gå på kompromis med hverken kvalitet eller næringsmæssige indhold. En fordel kan være at begynde tildelingen af et foder særligt tilpasset til vægttab og ellers kan det være du kan skære en del kalorier af ved at fjerne nogle af de ekstra godbidder, som langt de fleste hunde får, foruden deres egentlige daglige måltid. 

Nedbring godbidderne 

Hvis du er en af dem, der elsker at forkæle din hund med ekstra godbidder i løbet af dagen, så er det et godt sted at starte, såfremt din hund skal tabe sig. Sørg for at din hund får noget lækkert mad, som den kan lide og brug dens tørkost til godbidder i stedet for alt det ekstra.

Hundens foder behøver heller ikke at tildeles i en skål, men kan i stedet spredes ud over eksempelvis stuegulvet eller græsplænen, hvis du samtidig vil sikre dig lidt ekstra motion og mental aktivering. 

Foruden kosten kommer den daglige motionering

En hund er ekstremt godt bygget til fysisk aktivitet, og nogle racer er endda også ekstra udholdende i deres temperament. Det er derfor ikke noget problem at lade hunden løbe rundt i haven eller lege bold med ungerne, da det sjældent vil være det, der kører den træt. 

Hvis du gerne vil give lidt ekstra på motionsfronten, så er der flere tiltag du kan gøre dig sammen med din hund i følgende trin; 

  • Overvej et træningsprogram og trap langsomt intensiteten op 
  • Tag din hund til vandet og foretag aktiviteter svømmende 
  • Når hunden er i begyndende form, kan den eventuelt komme med på løbeturen med øget intensitet
  • Sørg for at hunden restituerer og har mulighed for ro efter træning og motion

Konklusion 

At bringe din hund i form er vigtigt for dens sundhed og velvære. En hund er bygget til fysisk aktivitet og med langsom øgning i intensiteten, kan du træne den til bedre kondition og eventuelt også til at have den med på længere vandreture, løbeturen et par gange om ugen eller mange timers leg i hverdagen. Husk også, at kost og motion hænger sammen, og en af delene kan ikke stå hver for sig.