Du er her: Forsiden Blog Sådan vælger du den rette hund til familien

Sådan vælger du den rette hund til familien

21-12-2022

 

Der er stor forskel på hunde og der er store forskelle på de familier der tager det valg, at anskaffe sig en hund. Derfor er det også vigtigt, med den rette viden, inden du går ud for at finde den helt perfekte hund. Den hunderace du vælger, skal nemlig tage udgangspunkt i familien, aktivitetsniveauet og eventuelle foranstaltninger der har betydning for både familien og hundens velvære. Vil du gerne have det bedste ud af livet som hundeejer, så se med her, når vi gennemgår de forskellige typer af hunde og også sætte mærkat på nogle af de racer der egner sig til personer der endnu ikke har erfaring med hunde i hjemmet.

En hund skal matche familiens livsstil

Det er ikke nok blot, at vælge en hund fordi at den ser sød ud eller har fire ben. Den skal gerne matche familiens livsstil og personlighed, for at det hverken bliver en gene for dig og familien eller hunden, at have et nyt firbenet familiemedlem i huset. Du skal først og fremmest gøre det klart, hvad det er du ønsker ved det faktum at have en hund som en del af familien, hvordan jeres hverdag ser ud og hvad du har at tilbyde. Er du ikke typen der er vild med de lange, aktive gå ture dagligt, så er det ikke optimalt med en hund der har et højt energiniveau og som kræver en masse daglig aktivering, ligesom at det modsatte heller ikke er noget der henleder til det rette valg af hund.

Jo mere viden jo bedre

Jo mere viden du har om de forskellige hunderacer, jo større sandsynlighed er der for, at du gør dig det rette valg af hund til familien. Selvom du måske ikke vælger en renracet hund, så kan de hunderacer som den er en del af, fortælle en hel del om dens personlighed og behov. Racen fortæller også noget om, hvilken type af træning der er hensigtsmæssig for størst mulig succes og uanset hvordan man vender og drejer det, så er det at have en stor viden inden for interessante racer, alfa og omega for at gøre sig et godt valg. Selvom der er tale om hvalpe, kan du ikke altid præge hunden til at blive andet end hvad dens instinkter og genetiske egenskaber fortæller den, hvilket betyder, at racevalgt er af meget stor betydning for at finde den helt rigtige hund til dig og din familie.

Skal du vælge en hvalp eller en voksen hund?

At vælge at købe en hvalp har både sin fordele og sine ulemper. En hvalp kan du på sin vis godt præge en smule til den hverdag som der finder sted i familien, men kræver en hel del mere arbejde i forhold til den grundlæggende træning og netop at inkorporere de vaner som du ønsker at din nye hund skal være en del af. Det er dog også i den første tid, at en hund er højest modtagelig for nye tiltag og derfor lidt nemmere her, end hvis der er tale om en ældre hund, der allerede har en forståelse for, hvordan livet skal leves. En ældre hund er dog som oftest allerede renlig, den har muligvis lært at gå pænt i snor og er blevet aktiveret og socialiseret i en tidlig alder, som nu ligger grundlæggende i dens adfærd.

Hvor gammel bliver en hund?

At vide hvor mange år frem i tiden at du kan forvente hos din kommende hund, kan i nogle tilfælde have betydning for, hvilken type hund du vælger. Du skal være opmærksom på, hvordan dit liv og din livsstil ser ud i dag, hvor meget tid du har til træning og aktivering og om der er mulighed for eventuelt at have en hund med på farten. Du skal der udover også have en vis evne til at kunne se en smule ind i fremtiden, for er der udsigter til at dit liv kommer til at ændre sig, således at det eventuelt ville kunne have betydning for det at have en hund i familien, så er det noget du skal tage med i betragtningerne inden du vælger at købe en hund. Husk på, at du ikke blot kan levere din hund tilbage, eller sælge den videre, hvis du ikke længere har muligheden for at have den som en del af familien, af den ene eller den anden årsag.

Hvilke typer af hunde findes der?

Forskellige hunde og deres typer har forskellige behov. Når de forskellige hunderacer inddeles i forskellige typer, så er det mest af alt med henblik på, hvordan deres adfærd, indlæring og eventuelt også brug spiller ind.

Jagthunde

Eksempler på jagthunde:

·         Retrievere

·         Spaniels

·         Settere

·         Beagles

Som udgangspunkt har jagthunde et instinkt der hedder sig, at de skal opsnuse og enten markere eller jagte byttedyr. Det er en adfærd der er avlet ind i de forskellige hunderacer for flere århundrede siden, hvor en hund har kunne være en god medhjælper på jagtrevirerne til, at opnå en større succes med fangsten. Blandt andet er retrieverne nogle af de hunde der går under betegnelsen apporterende jagthunde, hvilket også er nogle af de mest populære. Dog skal du være opmærksom på, at det ikke blot er en selskabshund, men en hund der kræver en del træning og aktivering, for at kunne føle sig godt tilpas i hverdagen.

Kendetegn ved jagthunde:

·         Kloge hunde

·         Apporterende adfærd

·         Godmodige

·         Kontaktsøgende

·         Kræver aktivering dagligt

·         Højere aktivitetsniveau

Selvskabshunde

Eksempler på selskabshunde:

·         Pekingeser

·         Malteser

·         Chihuahua

·         Dværg schnauzer

·         Puddel

·         Mops

·         Med flere…

Selskabshunde er avlet til at skulle holde selskab med familiemedlemmer. Det var især de adelige damer, der gik alene hjemme på de store herregårde og slotte, der erhvervede sig en selskabshund, for at de ikke skulle føle sig alene i hverdagen. Her er der tale om en type hund, der elsker alt kontakt og selskab, finder på sjove løjerligheder for at få opmærksomhed og som udgangspunkt ikke stiller de store krav til motion og aktivering. Det er som oftest mindre hunde, der er nemme at have med på armen og som vil nyde at have en plads i sengen om natten.

Kendetegn ved selvskabshunde:

·         Kontaktsøgende

·         Ønsker ikke at være alene hjemme

·         Omsorgsfulde

·         Mindre størrelse

·         Glade af sind

·         Sofanydere

·         Familieegnede

Terriere

Eksempler på terriere:

·         Jack Russel Terrier

·         Fox Terrier

·         Cairn Terrier

·         West Highland White Terrier

·         Airdale Terrier

·         Med flere…

En terrier er en hund med masser af energi. Det er en type der er avlet til at skulle være den bedste medhjælper på gården og de små husmandssteder, hvor de har været til stor gavn gennem tiden. Her har de både skulle holde mus og rotter på afstand, være vagt pågivende og samtidig også kunne passe på familien og eventuelle dyr på gården. Fælles for alle terrier er, at de har en tendens til at gø som følge af deres formål, de er gode til at opsnuse mindre byttedyr og graver gerne efter dem. Det er en type hund der har tendens til at være stædig og have sin helt egen måde at gøre tingene på, men samtidig er de også omsorgsfulde og beskyttende og kan blive en formidabel med den rette tilgang og træning til racen.

Kendetegn ved en terrier:

·         Selvstændig

·         Vagtsom

·         Kærlig og omsorgsfuld

·         Fælder mindre

·         Højere energiniveau

·         Kræver hundeerfaring

·         Mindre størrelse

Spidshunde

Eksempler på spidshunde:

·         Pommeranier

·         Dansk Spids

·         Samojede

·         Alaskan Malamute

·         Eurasier

·         Finsk Laphund

·         Siberian Husky

·         Med flere…

I dag er spidshunde nok mest af alt avlet til at skulle være en god og loyal familiehund. Det er en af de tidligste typer af hunde, hvor de har skulle være vagtsomme på bopladserne og finde frem til byttedyr i området. Det er derfor en hund med et stort energiniveau og en særlig evne til at udholde lange distancer og et ønske om at udforske verdenen. Endda er der nogle af spidshundene der tidligere, og enkelte også den dag i dag, der er blevet anvendt som trækhunde til slæder i de sne beklædte områder.

Kendetegn ved en spidshund:

·         Egenrådige

·         Skal holdes i snor

·         Stort behov for motion og aktivering

·         Omsorgsfulde

·         Kræver hundeerfaring

·         Vagtsomme

·         Udholdende

Mynder

Eksempler på mynder:

·         Greyhound

·         Whippet

·         Mynder

·         Borzoi

·         Med flere…

En mynde er en type af hund, der som fællestræk har en meget atletisk og strømlinet krop, perfekt til fart. Der er tale om en gruppe af drivende jagthunde, som har haft til formål at skulle indhente selv de hurtigste byttedyr og der til har de brugt synet, som sammenlignet med andre jagthunde er en forskel, da de som oftest bruger deres lugtesans i stedet. En mynde er en hund der er kendt for at være meget rolig og omsorgsfuld, men med en smule vagtsom af natur overfor fremmede. Det er en hund der har det bedst med faste rammer og de samme mennesker i huset på daglig basis. Til trods for den store evne til at løbe meget stærkt, og endda så stærkt at de er blevet brugt til væddeløb, så er en mynde ikke en type hund der stiller de store krav til motion og aktivering.

Kendetegn ved en mynde:

·         Rolig og kærlige

·         Hurtige

·         Højt jagtinstinkt

·         Kræver ikke meget motion

·         Egner sig til den lille familie

·         Sofanyder

Hyrdehunde

Eksempler på hyrdehunde:

·         Border Collie

·         Australian Shepard

·         Welsh Corgi

·         Schæfer

·         Med flere…

De største fællestræk der er blandt de mange hyrdehunde er, at de har en tendens til at samle flokken på alle tider af døgnet. De er dygtige til at skulle arbejde på egen hånd og finder en løsning på alle de udfordringer de måtte stå overfor i hverdagen, uanset hvor lang tid det måtte tage. Det er en type af hund med en stor tålmodighed, men som samtidig har masser af energi der skal brændes af på daglig basis. Sammenlignet med andre typer af hunde, er en hyrdehund vagtsom, den er meget omsorgsfuld og vil gøre alt for at passe på flokken eller sin menneskefamilie. Hvis du leder efter en intelligent hund, så er en hyrdehund måske den helt rette, da det er inden for denne kategori af hundetyper, du finder de klogeste af slagsen. Dette stiller også større krav til mental aktivering, ligesom at der er behov for en stor del fysisk aktivering hver eneste dag.

Kendetegn ved en hyrdehund:

·         Højt energiniveau

·         Meget klog

·         Omsorgsfuld

·         Hyrdende adfærd

·         Kun egnet til den aktive familie

·         Vagtsom

·         Tålmodig og udholdende

Ingen hunde uden undtagelser

Selvom at du nu ved en smule og de fælles karakteristika der gør sig gældende for de forskellige typer af hunde, så er det ikke nødvendigvis sådan, at de alle er ens indenfor hver deres kategori. Dette gør sig endda også gældende indenfor hver enkelt race, at der ikke er nogle hunde uden undtagelser. Når du skal ud og vælge en hund og du har sat dig fast på en race eller en type som passer perfekt ind i familien, så er det derfor stadig vigtigt at du tager et kig på den enkelte hund. Det kan måske være svært når du skal ud og bestemme dig for en hvalp, men her har du et godt indblik i de gener der ligger for den enkelte hund, ved at tage et kig på dens forældre. Ellers er avleren den du skal sætte din lid til, da det i høj grad vil være således, at de ønsker at finde det rigtige hjem til hver af deres hunde og dermed har til formål at matche hvalp og kommende ejere bedst muligt.

Hvilken type hund passer ind i familien?

Inden du går i gang med den store research om de mange hunderacer og lærer alt om hver enkelt, så kan du indskrænke søgeområdet en smule, ved at kigge på hvad det er du kan tilbyde en hund og hvad du eventuelt ønsker at få ud af samarbejdet med dit nye familiemedlem. Se hvilken type der vil være passende: aktiv, stor eller lille, hyrdende eller vagtsom og måske en selskabshund? Når du er kommet frem til dine ønsker og behov, samt hvad du kan give en hund, så står du nu med en mindre bunke af muligheder som du kan undersøge nærmere, blandt de over 350 hunderacer der findes rundt omkring i verden.

Familiens størrelse og rutiner

Der er stor forskel på om du bor alene eller er en del af en stor familie, hvor der er nogle i alle aldre der selvfølgelig også gerne vil tage del i den beslutning om at skulle have en hund. Det er også noget der har stor betydning for den hund som du vælger at anskaffe dig. Hundens type og race skal gerne passe til familiens hverdag og er i blandt andet en større familie, skal det også være en hund der flytter ind, som vil have det godt med dette. Der udover skal rutinerne tages i betragtning, for er i ikke meget alene hjemme, nytter det ikke noget at erhverve sig en selskabshund, der slet ikke vil have det godt i sit eget selskab i mange timer dagligt. Ligesom at en hund gerne skal have den rette aktivering og en aktiv hund kræver derfor også en aktiv familie.

Skal din hund bruges til aktiviteter?

Ønsker du en konkurrencehund har du sikkert krav til dens formåen indenfor bestemte områder. Dette gælder også hvis du leder efter en familiehund der kan gå med på jagt, eller blot ønsker en hund som du kan træne til forskellige tricks og kunster. Tag et kig på hvilke behov du har til din kommende hund og indsnævre dit søgefelt på denne måde, ved at kigge på hvilke egenskaber der forskellige racer og typer af hunde har.

Hundens størrelse

Det er ikke kun hundens temperament og natur som du skal tage hensyn til, du skal også tage et nærmere kig på dens størrelse i forhold til hvad du kan tilbyde og i forhold til hvad ud ønsker at din hund skal deltage i sammen med familien. En lille hund er nemmere at tage med på farten, men kan også have begrænsede evner til eksempelvis at gå langt. At vælge en hund i den rette størrelse, der passer ind i hjemmet og den eventuelt tilhørende have, er et must for at det bliver en fornøjelse for både dig, din familie og ikke mindst din hund.

Mængden af pelspleje

Pelsen er også en faktor som du eventuelt skal tage med i overvejelserne. Lider nogle i familien af allergi, findes der blandt andet hunde med en pels der ikke fælder og som ikke udskiller helt ligeså mange allergener som andre pelstyper. Yderligere er der nogle former for pels, som indenfor hver type og kategori kræver en hel del mere pelspleje end andre. Nogle hunde har behov for at blive trimmet, mens andre kan nøjes med at blive redt en smule i ny og næ.

Konklusion

Det er flere faktorer som du skal tage hensyn til når du skal vælge den helt rette hund, foruden det faktum om du skal erhverve dig en ung hund eller hvalp, eller en ældre hund. Ved at være realistisk og objektiv, søge viden om de forskellige racer, så er der størst mulighed for succes fra alle parter, når du skal vælge en hund.

·         Størrelsen af hjemmet og omgivelserne

·         Familiens størrelse og om der er mindre børn

·         Hvor meget er du hjemme?

·         Hundens behov for pleje

·         Er det din første hund?

·         Aktivitetsniveau og behov for aktivering

·         Særlige egenskaber som vagt, jagt eller hyrdetræning

·         Hundens størrelse