Du er her: Forsiden Blog Hvornår får en hvalp øjne?
hvalpeøjne

Hvornår får en hvalp øjne?

21-08-2021

 

I løbet af hvalpens første 6 måneder gennemgår den en hæsblæsende udvikling, som kan ses og opleves fra uge til uge. Den udskifter sine mælketænder, når den er omkring 4 måneder, og den begynder at vise og forme sin personlighed og afpudse sit temperament.  

Det får stor betydning for din hvalps trivsel, at du har styr på, hvornår og hvordan de mest skelsættende udviklingstrin sker. Det gælder ikke mindst, når det handler om udviklingen af hvalpens sanser.  

Herunder kan du læse mere om, hvornår din hvalp får øjne, og hvordan du kan hjælpe den med at se og opleve verden.

Dette skal du vide om de første 2 måneder af hvalpens liv

Det er i løbet af de første 8 uger, at der sker mest hos din hvalp med hensyn til basisudvikling. Det unikke ved hvalpe er, at de i de første par uger efter fødslen hverken kan se eller høre. Din lille hund er med andre ord helt hjælpeløs, når den kommer til verden. Den har brug for hjælp fra enten sin mor eller fra dedikerede ejere, der har tiden og overskuddet til at stimulere udviklingen både mentalt og fysisk.

Som følge af den manglende syns- og høresans er din hvalp ekstra følsom på det taktile område. Den er modtagelig overfor berøring, og den vil lære mest om sig selv, verden og sine omgivelser, når den guides med stor grad af tålmodighed.

På dette tidspunkt får din hvalp øjne

Når din lille hund er omkring 2 uger, vil den begynde at åbne sine øjne. Din hvalp kan på dette tidspunkt i livet skubbe sig selv lidt rundt i cirkler, mens den får erfaring med de fysiske omgivelser og sin egen krop. Det lille kæledyr kan hverken kravle eller gå som 2 uger gammel.

I starten vil din hvalp være lysfølsom. Den kan blive skræmt eller udvise ubehag, når den befinder sig i omgivelser med kraftigt lys. Derfor kan det være nødvendigt at tilrettelægge fysiske omgivelser til tæven og hvalpene, så de får de mest optimale vilkår. Langsomt vil hvalpen begynde at have øjnene åbne i længere tid á gangen, og der vil komme flere farvemæssige nuancer til.

Det er ikke kun synssansen, der begynder at blive udviklet, når hunden er 2-4 uger. Lugte-, smags- og høresans vil også stimuleres i takt med, at hvalpen får nye oplevelser og erfaringer.