Hvornår er en hund voksen?

15-10-2019
Hvalp


Når du vil have kendskab til en hunds adfærd, skal du sætte dig ind i dens livsfaser og udviklingscyklus. Alle hunderacer gennemgår udviklingsforløb fra hvalp til voksen og derefter til senior.

En hunds udvikling fra hvalp til voksen påvirker den både fysisk og psykisk. Herunder kan du læse mere om, hvornår en hund er voksen, og hvordan denne udvikling påvirker adfærd og modenhed i forhold til hunderace.

Forskellen på små og store hunde

Hunde af små racer bliver som udgangspunkt hurtigere voksne end større racer. Derfor kan du forvente, at din lille hund hurtigere bliver fuldvoksen og moden sammenholdt med en stor hund.

Som hovedregel gælder det, at:

·        Hunde af små racer bliver voksne, når de når 1års alderen.

·        Hunde af store racer bliver voksne, når de er 2-3 år gamle.

Det har stor indvirkning på din hunds adfærd, om den er voksen eller hvalp. Som hvalp er hundens adfærd præget af impulsivitet, nysgerrighed samt eksperimenterende og afprøvende handlinger. Den er endnu på vej mod at lære sig selv og omgivelserne at kende.

Som voksen vil din hund være mere selvsikker. Den har haft en forudgående periode i livet, hvor den har skabt sig erfaringer, og dette er med til at give den selvtillid og psykisk ro (forudsat at den har haft en hvalpetid præget af tryghed og sundhed).

Hos tæver vil voksenlivet være forbundet med løbetid. Løbetiden sætter ind, når tæven er knap 1 år.

På mange områder kan det få værdi for dig som hundeejer at have kendskab til din hunds livsstadie og videre udvikling. Det kan hjælpe dig med at forklare, hvorfor din hund i voksenlivet er mere rolig, end den var som teenager.

Betydningen af voksenlivet

Mange hundeejere oplever en hunds teenagealder som en ligeså stor prøvelse som med unge mennesker. En teenagerhund prøver grænser af og er vovet på mange områder, som kan sætte tålmodigheden på prøve som hundeejer. Biologisk set er hunden i teenageårene i gang med at gøre sig klar til voksenlivet. Hos hanhunde udskilles der mere testosteron, som gør hunden mere offensiv i sin adfærd.

Når hunden bliver voksen, stabiliseres det hormonelle niveau, som gør hundens adfærd mere rolig og afbalanceret. Hunden kender sig selv, sine omgivelser, og den vil have en mere afslappet attitude til både velkendte og fremmede mennesker.

Du kan give din hund den største grad af trivsel, hvis du allerede begynder at træne den i forhold til lydighed, når den er hvalp. Des tidligere du bevidst begynder med at træne din hvalp, des mere rolig hund får du, når den bliver voksen.

Træningsresultater vil blandt andet vise sig ved, at din voksne hund opnår en høj, social intelligens. Den vil respektere mennesker og kommandoer, da den har positive erfaringer med, at det kan svare sig at adlyde dig (eller opdrætteren). Den velopdragne, voksne hund bidrager til en afbalanceret rytme i hjemmet uden konflikter, da disse er blevet løst konstruktivt i hvalpetiden.

Hundens trivsel i voksenlivet er betinget af, at den har de optimale søvnbetingelser, at den stimuleres hver dag, og at den får den korrekte ernæring, som er tilpasset dens størrelse og alder.

Foder og pleje af den voksne hund

Det er ikke kun hundens muskulatur og psykiske udvikling, som påvirkes, når den rammer voksenalderen. Den får forandrede behov, som blandt andet har betydning for det foder, du giver den.

I dag findes der foder, som er udviklet og tilpasset til hvert et stadie i hundens liv. Der findes tørføder til hvalpe, til voksne hunde, til seniorer og til hunde med allergier.

Det største spørgsmål i denne forbindelse er, hvornår du skal skifte fra hvalpefoder til voksenfoder. Det er ikke ligegyldigt, hvornår foderet ændres. Hvalpefoder er nøje sammensat med ekstra protein, kalcium og fosfor, der stimulerer den sunde, fysiske udvikling.

Skiftet fra hvalpefoder til voksenfoder afhænger af hundens størrelse og race.

Som tommelfingerregel gælder følgende anvisninger i forhold til at skifte fodertype:

·        Små og mellemstore hunderacer: 9-12 måneder

·        Store hunderacer: 12-15 måneder

·        Meget store hunderacer: 18-24 måneder

Forskellen handler om, at hunde af store racer senere blive fuldvoksne. De største hunderacer dækker blandt andet over Grand Danois og Newfoundlænder.

Husk dog altid at kigge på den individuelle hunds behov da ikke to hunde er ens.

Har du brug for hundefoder? Se vores udvalg her.

Træning af den voksne hund

Træning er med til at styrke båndet mellem hunden og dens ejer. En velopdragen hund er en hund i trivsel. Træningen byder på stimulering af hundens sanser, som har stor betydning for dens trivsel. Selvom du har lagt et godt forarbejde i forhold til opdragelse af din hund, da den var hvalp, skal du fortsætte med at træne den, når den bliver voksen.

Ligesom vi mennesker lærer hunde også hele livet igennem. Du kan blandt andet bruge følgende træningsfif til din voksne hund:

·        Lineføring

·        Kommando adlyd (”sit”, ”dæk” og ”her”)

·        Træning i forskellige omgivelser

Når du har trænet med din hund i parken eller i haven, og den har lært at komme til dig, når du siger ”her”, kan du overføre træningen til dit hjem.

 

Den bedste træning er den, som fortsætter med at udvikle og stimulere din hund, så den bliver ved med at lære og dermed trives.

Har du brug for legetøj til din hvalp - så se vores udvalg her. 

 


Køb hos Canem  og støt 1 Danske Arbejdspladser!
Køb hos Canem og støt 2 danske arbejdspladser!