Hund med til Sverige
Når du krydser en landegrænse i selskab med en hund, så gælder der nogle helt særlige regler. Reglerne kan godt variere fra land til land, så derfor er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i reglerne, inden du rejser. Og gør det gerne i god tid, for i visse tilfælde gælder det, at hunden skal være fuldt vaccineret over en længere periode inden rejsen.
I forhold til Sverige gælder der også nogle særlige regler. De regler gælder også, hvis du mellemlander i Sverige på din vej til Bornholm. Reglerne gælder for alle hunderacer, og de gælder for alle transportmidler. Reglerne kan ændres, så derfor bør du sætte dig ind i de nyeste regler.
Regler for rejse til Sverige med en hund
Der findes en række krav, der skal være opfyldt, før du kan have din hund med til og fra Sverige. De senest opdaterede regler ser i oversigtsform således ud:
· Hunden skal have et gyldigt EU-pas for selskabsdyr
· Hunden skal være chippet (id-mærket)
· Hunden skal have en opdateres rabies-vaccination
· Hunden skal anmeldes i tolden (det kan gøres på stedet eller på nettet i forvejen)
· Hunden skal rejse sammen med sin ejer (der kan gives fuldmagt til en anden).
Sådan ser hovedreglerne ud. Har du allerede alle punkterne klaret, så er det bare at tage af sted. Mangler hunden at kunne opfylde nogle af kravene, så kan det risikere af forsinke jeres rejse, indtil det er bragt i orden.
Læg særligt mærke til, at rabies-vaccinationen skal være givet mindst 21 dage før rejsen. Desuden må vaccinationen ikke være ældre end 3 år. Tjek hundens vaccinationskort i god tid, så jeres ferieplaner ikke forstyrres af det. Sådan en vaccination kan ikke gives, før hunden er 12 uger gammel. Derfor kan du tidligst rejse til Sverige med din hvalp, når den er 15 uger gammel.
Regler for selve transporten til Sverige
Kører du i en personbil med hunden til Sverige, så gælder der nogle regler for det. Hunden skal enten have en hunde-sikkerhedssele på eller være i et transbortbur, som ikke er for lille. Du skal kunne være i kontakt med hunden og holde øje med, hvordan den har det. Derfor skal hunden opholde sig i bilens kabine. Det er også en fin løsning med et gitter, der adskiller den bageste del af bilen fra resten af kabinen (for eksempel i en stationcar eller lignende model).
Du skal sikre dig, at hunden ikke får det for varmt, og at den regelmæssigt får noget vand.
Rejser du med toget, så gælder de danske regler i Danmark og de svenske regler i Sverige. Det gælder dog ikke for SJ Snabbtåg, der kører fra København til Sverige. Her gælder kun de svenske regler. Du skal dog booke en plads i dyrekupéen, når du har en hund med.
I forhold til de danske regler, så skal du købe en børnebillet til din hund, med mindre den er så lille, at den kan være i en taske. I de svenske tog rejser hunde gratis.
Tag hunden med på ferie i Sverige
Skal familien på ferie i Sverige, så kan hunden sagtens komme med. Det er herligt at have hele familien samlet, og den svenske natur byder på mange dejlige oplevelser, der fint kan passe til en hundefamilie.
Vær dog opmærksom på de gældende regler for hunde, der kan være på det enkelte feriested. Du bør naturligvis også tage hensyn til det rige vilde dyreliv, som I vil opleve i naturen i Sverige.
Det er jo ikke anderledes end de hensyn, der skal tages her i Danmark. Hunde holder også af at være sammen med familien og få nogle nye gode oplevelser, når det er ferietid.