Du er her: Forsiden Blog Hotspot hund – Forklaring, symptomer og forebyggelse

Hotspot hund – Forklaring, symptomer og forebyggelse

18-06-2020
hund


 

Hotspot er en overfladisk hudinfektion, der kommer akut og oftest i et meget afgrænset område af hundens hud. Det er meget generende for din hund, fordi eksemen klør. Derfor kan din hund sprede eksemen til andre områder, fordi den forsøger at lindre generne ved at bide og klø sig og dermed spreder det til andre områder.

Her kan du læse alt om, hvad hotspot er, symptomer, forebyggelse og behandling.

Hvad er hotspot

Hotspot, fugteksem eller akut dermatitis er en overfladisk, væskende og akut infektion af hundens øverste lag hud. Det kan ses som en form for rødt og irriteret område med en skorpe på huden, hvorfra der kommer en klistret væske.

Desværre kan infektionen hurtigt sprede sig, så det er vigtigt at få det behandlet så hurtigt som muligt.

Hvorfor opstår hotspot?

Ofte vil infektionen opstå som resultat af små sår, rifter eller bid fra eksempelvis lopper, flåter, allergi eller traumer, så huden er perforeret. Der findes naturligt forskellige bakterier i pelsen, som ved sår kan få adgang til hundens øverste hudlag. Derefter vil den tykke, varme og fugtige pels give gode vækstbetingelser for, at hudeksemen kan blomstre.

Det er mest almindeligt, at hotspots opstår ved hovedet, halsen og ører. Det kan dog forekomme overalt på hundens krop og ses også ofte ved haleroden, lår og ryg.

Symptomer på hotspot

Fugteksem ses først som et lille område af hudens pels, der er ramt af følgende symptomer:

·         Røde og væskende områder på hundens hud

·         Opstår meget hurtigt; over en nat

·         Der dannes en form for skorpe over huden

·         Hunden slikker, kradser og bider i det angrebne område

Det er oftest i sommerhalvåret, at du kan risikere, at din hund udvikler eksem. Det skyldes, at der er mere varmt og fugtigt, så der er bedre betingelser for, at infektionen kan få ved. Hundens pels skaber de rigtige vækstforhold, fordi der er fugtigt og varmt ved huden.

Hvordan forebygges hotspot?

Du kan forebygge, at din hund udvikler hotspot ved regelmæssigt at vaske dens pels i en antibakteriel hundeshampoo, forebygge mod flåter og lopper og sørge for, at pels og hud bliver tør efter en badetur. Alle hunderacer kan rammes af fugteksem, men det opstår oftest hos racer, der har meget pels.

Hvis din hund elsker at kaste sig i bølgen blå, så er den yderligere i risikogruppen for at udvikle hotspot. Saltvand udtørrer nemlig huden, så den lettere kan få småskader.

Den bedste måde, du kan forebygge, at din hund udvikler fugteksem, er ved at skylle hunden i rent, ferskvand efter en svømmetur. Bagefter er det vigtigt, at din hund bliver helt tør kort efter, så hundens hud ikke er fugtig.

Behandling af hotspot

Da hotspot klør, vil du opleve din hund vil kradse, bide og slikke på det betændte område. Derfor kan der udvikles yderligere rifter og sår, der giver anledning til, at infektion kan brede sig. Det er yderst vigtigt, at du lindrer symptomerne og forhindrer din hund i at slikke og bide i området.

Det kan blive nødvendigt at barbere pelsen af i det område, hvor huden er ramt af fugteksemen. Det sørger for, at der kommer luft til området, og det holdes tørt, hvilket i sig selv kan lægge en dæmper på hotspot. Derudover kan du bedre komme til at vaske området med en desinficerende shampoo.

Hvornår skal jeg søge dyrlæge?

Du skal søge dyrlæge, hvis:

·         Hunden er meget generet af fugteksemen

·         Eksemen spreder sig til et større område

·         Det begynder at lugte

·         Du har svært ved at behandle det i hjemmet

Hos dyrlægen vil pelsen i området typisk barberes af, og huden herefter renses grundigt. Der kan blive behov for at lægge hunden i narkose under behandlingen og give den smertestillende medicin.

Du kan få noget kløestillende creme, smertestillende medicin, desinficerende shampoo og en skærm med hjem, hvilket kan hjælpe på symptomerne og forhindre, at din hund får eksemen til at sprede sig.

Ved gentagne angreb af hotspot

Hvis din hund gentagne gange oplever tilbagevendende fugteksem, kan det skyldes underliggende faktorer, der skal behandles. Derfor skal hunden udredes hos dyrlægen.

Allergi kan være grunden til, at din hunds hud er mere sart, og den oftere klør sig og skaber de små sår og rifter, der giver infektionen adgang til huden.

Skyldes eksemen derimod små bid fra lopper eller flåter, så skal der igangsættes en forebyggende behandling mod dette.