Du er her: Forsiden Blog Spondylose

Spondylose

18-02-2021
Spondylose


 

I takt med alderen rammes stort set alle hunde af fysiologiske lidelser og slid på knogler.  Alderdomsrelaterede svækkelser og sygdomme kan begrænses ved at sætte ind i god tid med den rette behandling eller ved at skåne hunden mod situationer, som kan forværre tilstande i kroppen.

”Spondylose” er en tilstand, hvor der dannes ekstra knoglevæv på den ydre del af hundens rygsøjle.

Hvad er Spondylose?

”Spondylosis Deformans” er det medicinske navn for tilstanden, der begrænser hundens bevægelsesfrihed. Det er hovedsageligt midaldrende hunde og seniorhunde, der rammes af knoglesygdommen. Tilstanden viser sig typisk ved lændehvirvlerne og ned til korsbenet. Det er området, som har den største indflydelse på hundens bevægelsesapparat og smidighed.

Sygdommen gør, at der udvikles ”broer”, der løber fra den ene hvirvel til den anden. Des flere ”broer” der udvikles, des mere vil hunden være begrænset i sine bevægelser.

Hvad er symptomerne på Spondylosis Deformans

Det kryptiske ved knoglesygdommen er, at det kun er få hunde, der har egentlige symptomer på tilstanden. De fleste hunde der diagnosticeres med sygdommen, kommer til dyrlægen af andre årsager. Det mest markante tegn på sygdommen er, at hunden ikke bevæger sig lige så smidigt og lige så hurtigt som på tidligere stadier i livet – hvilket de fleste hundeejere er indforstået med som følge af alderdom og naturlig svækkelse.

For at dyrlægen kan stille diagnosen, er det nødvendigt at tage røntgenbilleder. Billederne kan vise, om der er er blevet skabt ”benbroer” på enkelte eller flere af ryghvirvlerne.

I visse tilfælde følges røntgenfotograferingen op af en CT-scanning. Mens røntgenbillederne kan vise nye knogledannelser, er der brug for en CT-scanning for at kunne afdække mængden af knoglevæv. Knoglevæv kan trykke på nerveenderne og gøre hunden delvis følelsesløs omkring de pågældende hvirvler.

Hvordan behandles Spondylose

Der sættes kun i få tilfælde en behandling i gang ved påvisning af knogledannelse mellem ryghvirvlerne. Der er stor risiko for lammelse eller varig skade ved at operere ”broerne” væk mellem hvirvlerne.

Det vil være i de tilfælde, hvor der via CT-scanning er dokumenteret tryk på nerverødderne, at operationelt indgreb kan have en hjælpsom effekt hos hunden.

Sådan hjælper du din hund med Spondylose   

Det vides ikke med 100% sikkerhed, hvorfor nogle hunde udvikler knogledannelse mellem ryghvirvlerne som seniorer. En udbredt hypotese og antagelse er, at det skyldes længerevarende ustabilitet med den nederste del af rygsøjlen.

Det bedste du kan gøre for din hund med Spondylose er at sikre, at den får god støtte omkring ryggen. Spondylosis Deformans er som udgangspunkt ikke en smertende tilstand. Det er en lidende, som begrænser bevægelsesfriheden. Skulle din hund have fået diagnosticeret sygdommen hos dyrlægen, kan den sagtens få sig et godt og behageligt seniorliv. Det er kun, hvis der er tryk på ryghvirvlerne, at der skal sættes ind med en behandling, og hvor det kan få konsekvenser for hundens førlighed.

En blød og støttende hundeseng kan blive en stor hjælp for din seniorhund. Uanset om den har begrænset bevægelighed eller ej, er en hundeseng med memory foam et godt valg til den ældre hund.

Slidgigt og andre væv- samt knoglerelaterede sygdomme kan begrænses i udvikling, når din hund har komfortgivende tekstilprodukter til rådighed i hjemmet.

Skån din hunds led og knogler livet igennem

Det er ikke kun hunde, der kan udvikle Spondylosis Deformans. Også kaniner og katte kan udvikle tilstanden. Hos kaniner er det især dem, der livet igennem har været brugt meget til lege med spring, som i seniorårene udvikler knogledannelse mellem ryghvirvler.

Denne sammenhæng er også gældende for hunde. Stor og hyppig belastning på knoglerne både på hvalpestadiet og i voksenårene har direkte sammenhæng med svækkelse og slidgigt på seniorstadiet.

Sørg for at din hvalp aldrig hopper over lange afstande, og at den ikke trænes intensivt i begyndelsen af livet. Det er forskelligt, hvornår unge hunde er fysisk klar til at blive trænet. Det afhænger af racen, af deres knoglemasse og deres størrelser.

Brug ramper når du har din hvalp eller hund med i bilen. Det er med til at skåne hundens led i knæ, ryg og hofter, at den kan gå lige så stille på rampen fremfor at udsætte de vigtige knoglesamlinger for voldsomme stød gentagne gange.

Hvilke hunderacer er særligt udsatte for at få Spondylose?

Det er særligt Boxeren, der er i risiko for at få Spondylose både som seniorer og tidligere i livet. Størrelsen af hunden har også en vis sammenhæng med risikoen for at udvikle knogledannelse mellem hvirvlerne i den nederste del af rygsøjlen.

Spondylosis Deformans ses stort set aldrig hos de mindste hunderacer.