Du er her: Forsiden Blog Renlighedstræning – sådan lykkes du med at gøre din hvalp renlig

Renlighedstræning – sådan lykkes du med at gøre din hvalp renlig

29-09-2020
Renlighedstræning


 

En hvalp kræver ekstra tid og indsats fra dig som hundeejer. En lille hund deler flere lighedstræk med små børn. Der er brug for trygge rammer, opdragelse og hjælp til selvstændighed.

Renlighedstræningen er et kerneelement hos både hvalpe og børn. Din hund har brug for ekstra hjælp og vejledning i denne forbindelse, da den ikke automatisk ved, hvornår den skal tisse, og hvor den skal tisse henne.

Herunder får du svar på, hvordan du skaber de rette betingelser i hjemmet, og hvilken tilgang du skal bruge, så din hvalp bliver renlig.

Sørg for at hvalpen er faldet til i hjemmet

Før du begynder på renlighedstræningen, skal din hvalp have lov at finde sig til rette i hjemmet hos dig. Den primære kilde til succes med træningen er mental ro. Din hvalp skal være tryg ved hjemmet, og den skal kende dine og familiens rutiner.

Når den er faldet godt til, kan du begynde at træne den til at være renlig.

Godt råd før du begynder renlighedstræningen

Det kommer dig til gode senere hen i forbindelse med træningen, at du bruger et par dage på at observere din hvalp. Du kan lære dens kropslige signaler at kende, så du lettere kan kode, hvornår den skal tisse.

Der er forskel på, hvordan hvalpe og hunde agerer, når de skal besørge.

Nogle hunde bliver aktive og går i ring om sig selv, mens andre kæledyr er mere direkte i deres adfærd og går hen til en dør. Det vil typisk være de trænede hunde, der opsøger døren og kradser let på den, da de allerede har indlært, at toiletbesøg foregå udenfor.

Du kan undgå uheld indenfor i fremtiden, når du lærer din hvalps signaler at kende.

Hvordan gør du din hvalp renlig

Når du vil have din hvalp gjort renlig, gælder det om at være vedholdende, tålmodig og rosende.

Det bedste er at skabe gode rutiner i løbet af dagen, hvor du indlærer det at tisse udenfor hos din hvalp. Des mere samme adfærd gentages, des mere dybt bliver denne adfærd automatiseret. Dette gælder for både mennesker og dyr. Derfor skal du etablere naturlige og sunde rutiner omkring det at tisse og besørge udenfor.

Tag din hund udenfor cirka 1 gang i timen i løbet af dagtimerne.

Din lille hund har brug for flere timers søvn end en fuldvoksen hund. Hvalpe har brug for at kunne sove uforstyrret, så krop og hjerne får lov at restituere og udvikle sig normalt. Det er en god idé at tage din hvalp med udenfor som det allerførste, når du vågner om morgenen.

Generelt skal du tage din hvalp udenfor, når den har spist.

Den tidlige træning har afgørende betydning for, at din hvalp får gode rutiner med at blive renlig.

Min hvalp har tisset indenfor – hvad gør jeg?

Stort set alle hvalpe vil komme til at tisse indenfor. De skal først til at lære, hvor og hvornår de skal tisse.

Det er vigtigt, at du ikke skælder din hvalp ud, når den er kommet til at tisse på gulvet.

Det er ikke den lille hunds skyld, da den endnu ikke har lært rutinen og sig selv helt at kende endnu.

Når din hvalp har tisset indenfor, er det snarere et udtryk for, at du ikke har været opmærksom nok.

Sker uheldet i en periode, hvor du træner renlighed, vil hvalpen som oftest være bevidst om uheldet. Den kan udvise tegn på at skamme sig og være flov over uheldet.

Hjælp din hvalp ved at tage den udenfor lige efter, at den har tisset indenfor. Det bedste er at ignorere hændelsen. Tisser den lidt igen i haven, skal du rose den.

Ros og anerkend din hvalp, når den tisser udenfor

Mens uheld skal behandles med ro og overskud, skal du bruge masser af roser, når din hund gør det, den skal. Du kan vise anerkendelse gennem tonefald og via godbidder.

Det gode ved hvalpe er deres lærenemme natur. De koder hurtigt sammenhængen mellem at udføre en bestemt adfærd og få en konkret reaktion. Hvalpe vil gentage den adfærd, hvor du belønner den enten via godbidder eller gennem positiv opmærksomhed.

Hvor lang tid tager renlighedstræningen?

I princippet er tidshorisonten op til dig. Det handler om, hvor vedholdende du er omkring træningen. Det er en god idé at igangsætte træningen i en periode, hvor du har god tid derhjemme. Det kan være i en forlænget weekend eller i en ferie. Her har du tiden hver dag til at tage din hvalp udenfor 1 gang i timen. Det betaler sig for dig at investere god tid i starten af træningen. Des mere vedholdende du er, des hurtigere lærer din hvalp at blive renlig. Når hunden tisser og besørger udenfor, og der ikke er sket uheld indenfor, kan du begynde at udvide tidsrummene i løbet af dagen gradvist.

Husk på at din hvalp og din hund skal kunne komme udenfor på toilet minimum 4 gange dagligt.