Du er her: Forsiden Blog Papillon – den populære selskabshund
Papillon

Papillon – den populære selskabshund

27-08-2021

FCI gruppe 9: Selskabshunde

En Papillon er en yderst populær selskabshund i alle former for hjem. Det er en lille hund, der som udgangspunkt ikke har de store krav til pladsen. Allerede i middelalderen ses Papillon lignende hunderacer beskrevet, de såkaldte dværgspaniels. Man mener at racen altid har været en hengiven selskabshund og er set som de fine damers selskab op igennem tiden. Senere blev racen fint avlet i Frankrig, hvor racestandarden for den Papillon vi kender i dag blev fastsat. Hunderacen betyder på fransk sommerfugl og sommerfuglehunden er også et velkendt kælenavn, grundet de store sommerfugle lignende ører. Hunderacen er i dag fortsat kun avlet til at være selskabshund og den har en god tilpasningsevne, således at den kan passe ind i enhver familie.

Temperament – Livlig og initiativrig

Man skal ikke tage fejl af den lille størrelse. En Papillon er yderst aktiv og legesyg, særligt i hvalpestadiet. Det er en hunderace der af mentalitet gerne vil være med i alle de aktiviteter der foregår sammen med familien. Til trods for betegnelsen selskabshund, er den ikke altid tilfreds med at ligge i sofaen, hvis der sker mere spændende ting andre steder. Det er en hund der er initiativrig og med den rette træning, kan man også komme langt i eksempelvis lydighed eller agility. Det er en hunderace der er særligt populær for de sociale egenskaber. Den kommer som udgangspunkt godt ud af det med alle i familien, også andre kæledyr eller artsfæller. Dog kan den være noget vagtsom og tilbageholdende overfor fremmede personer.

Udseende – En yndefuld og harmonisk bygget hund

En Papillon er en populær selskabshund, ikke kun grundet det sociale temperament og gode tilpasningsevne, men også grundet det yndefulde udseende. Det er en lille hund med en harmonisk bygning. Den bevæger sig elegant hen over jorden. Hovedet er harmonisk ansat til kroppen, der er en anelse længere end højden. Til trods for den lille størrelse er en Papillon en anelse muskuløs og kraftig af bygning. De langhårede fladt hængende ører indrammer ansigtet, der har en moderat længde og store mærke markerede øjne. Racen findes i høj grad også i en variant med de markante opretstående trekantede ører, der er store i proportionerne i forhold til ansigtets størrelse. Halen er ansat højt og er lang med god pelssætning. I afslappet tilstand vil halen falde naturligt fra kroppen.

Højde:

Ca. 20-28 cm.

Vægt:

Kategori 1: under 1,5-2,5 kg

Kategori 2: 2,5-5 kg

Farver:

·         Alle farver er normalt, såfremt den besidder en hvid bund

Pels – En langhåret hund der kræver minimal pelspleje

Pelsen hos en Papillon skal være lang, mere eller mindre glat og med en fin struktur. Pelsen er især omkring ørene let bølget, men ej krøllet. Pelsen er uden under uld, hvilket også gør den mindre modstandsdygtig overfor kulde. Pelsen er silkeblød og ligger tæt til huden. På hovedet og næsepartiet er pelsen kort. Den kraftigste pels er placeret bag ørerne, på benene og halen. Ligesom af pelsen under brystet gerne danner en ”fane” i en lang hvirvel.

Pelspleje:

En Papillon har en pels med manglende under uld. Dette betyder også, at den trods pelsskifte fælder minimalt, men kan have perioder hvor der er flere løse dæk hår. Med en jævnlig overfladisk børstning bevares den silke lignende lange pels og forebygger at den filtrer. Sammenlignet med andre langhårede hunde, har en Papillon mindre krav til pelsplejen.

Aktivitetsniveau – En selskabshund med stort energiniveau

Til trods for den lille størrelse og dens status som selskabshund, har en Papillon et højt aktivitetsniveau, sammenlignet med andre lignende hunderacer. Det er en hund der dog nemt får tilgodeset sine fysiske behov, ved en mindre indhegnet have eller længere gåture i det fri, hvor den også kan bruge næsen flittigt. Da hunderacen tidligere er krydses med den jagtglade spaniel, så vil der for flere Papilloner også være et tilbagevendende jagtinstink der gør det svært at have hunden gående løs uden indhegning. Med den rette fysiske stimulering har man dog en hund der er god til at tilpasse sig familiens aktiviteter og en hund der er yderst samarbejdsvillig.

Træning:

I træningsøjemed er en Papillon vel anvendt indenfor kategorien agility. Den formår at holde en god kontakt med sin træner og er samtidig livlig og energifyldt. Den er lærenem og ser hurtig fornøjelsen af en god spurt over de forskellige redskaber. Det er en klog hunderace der også egner sig til lydighedstræning og eksempelvis rally. Når man træner en Papillon er det vigtigt med en hurtig reaktion i forhold til belønninger, da den har tendens til hurtigt at være videre i forløbet efter endt kommando. Med de rette betingelser for en imødekommende og varierende træning med en høj belønningsradius, får man en initiativrig, samarbejdende og lærenem hund der kan tilpasses til flere forskellige former for træning.

En Papillon er særligt velegnet til følgende træningsform:

·         Varierende træning

·         En positiv træningstilgang

·         Hurtige belønninger

Sundhed – En lille hund med en høj levealder

En Papillon er en lille hund af størrelse og generelt set ses denne størrelse hunde med en høj levealder. Det er ikke unormalt at en Papillon bliver mere end 15 år. De formår også gerne at holde et aktivt og energisk niveau, til trods for at de måtte komme op i alderen. Der er dog enkelte racedisponerede arvelige sygdomme som man bør være opmærksom på, når man køber en Papillon. Racen kan i nogle avlslinjer have tendens til PRA (Progressiv Retinal Atrofi). Det er en øjensygdom der påvirker lysfølsomheden i nethinden og som kan være generende og smertefuld for hunden. Hunderacen er dog avlet med krav til DNA tests der kan påvise om sygdommen er bærende, hvoraf de udelukkes af avlsprogrammerne. Den lille hunderace kan yderligere have tendens til patella luxation, hvor knæskallen har tendens til at flytte sig og dermed låser bevægelsen i det pågældende ben. Det er dog en sygdom der i dag er stor fokus på og ses sjældent udviklet hos hvalpene.

Konklusion – En livsglad, yndefuld og familieegnet hunderace  

Hvis du ønsker en lille selskabelig hunderace med et positivt og energisk syn på tilværelsen, så kan en Papillon være det rette valg. En Papillon er glad for alle i familien og er imødekommende overfor andre artsfæller og andre husdyr. Det er en hund der trods sit store aktivitetsniveau besidder en god tilpasningsevne og kan være vel tilpas i enhver families aktiviteter. Det er en hund med meget lidt pelspleje, taget den lange pels i betragtning. En Papillon kræver daglige gåture eller leg med en høj handleradius. En Papillon er populær blandt mange, for dens venlige sind, lille størrelse, gode sundhed og livsglade tilgang der samtidig også har et yndefuldt, elegant og bedårende udtryk. Det er en hund der er let at træne og kan være velegnet til de familier der ikke tidligere har erfaring med hunde eller lignende racer og passer eventuelt også i en mindre bolig, såfremt der er tilstrækkelige med gåture og udendørs aktiviteter.

En Papillon er velegnet her:

·         En familie der eventuelt besidder mindre børn

·         En lege glad familie

·         En familie der værdsætter udendørs aktiviteter