Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om Lhasa Apso

Alt du skal vide om Lhasa Apso

29-08-2021
Lhasa Apso


 

En Lhasa Apso er den lille, legesyge, energiske og intelligente hund, der går for at være meget robust og modstandsdygtig. Dette skyldes, at den oprindeligt stammer fra Tibet, hvor den levede på højsletterne. Dens race er en krydsning mellem den tibetanske terrier og den tibetanske hyrdehund og det siges, at den opstod i 8. århundrede i Tibet.  

Lhasa Apso er en hund, der er meget kontaktsøgende, og dermed fungerer den godt som selskabshund og familiehund.

Raceinfo

Personlighed

Lhasa Apsos sindelag er socialt, venligt, hengivent, livligt, stabilt, vagtsomt, selvhævdende og venligt, og derfor er den også en populær familiehund.

 

 Antal i Danmark

Antallet af Lhasa Apso i Danmark kendes ikke præcis, men det overstiger ikke et par tusind. Som eksempel blev der registreret 80 nye Lhasa Apsoer i 2010 af Dansk Kennelklub.    

Vægt, fysiologi og pels

Lhasa Apso er lille af størrelse og vejer mellem 5 og 8 kilo og har en lille og tæt bygget krop.

Dens pels er lang, tæt, tyk og fyldig, hvilket stammer fra dens oprindelse i Tibet, hvor der er ekstreme vejrforhold både varme og kolde temperaturer. Den er derfor også meget modstandsdygtig mod vejrliget. På grund af pelsens fyldighed, kræver den, at man regelmæssigt plejer og vedligeholder den. Det er almindeligt, at man klipper dens tykke pels, som den udvikler i hvalpestadiet fra den er cirka 10-18måneder. Farven på pelsen er enten mørkt gråsprængt, røg eller skiferfarvet, flerfarvet med brun, hvid og sort eller farver af honning, sand eller gylden.

 

Forventet levetid

12-14 år

Skulderhøjde – han 

25-28 cm

Skulderhøjde – hun

25-28 cm

 

Vægt

Hun: 5-7 kilo

Han: 6-8 kilo

 

10 ting du skal vide om Lhasa Apso

 

1.    Er meget kontaktsøgende

Lhasa Apso er en meget kontaktsøgende hund, og derfor en meget social hund, der elsker at være sammen med sin/sine ejere. Derfor er det vigtigt, at man gerne vil bruge tid sammen med den, så den føler sig set og mødt i dens sociale behov. Den er derfor også ideel at have i hjemmet til børn og når der er gæster, fordi den trives med mennesker omkring sig.  

2.    Er meget legesyg

Lhasa Apso er en meget legesyg hund, som elsker at lege og være aktivt i gang. Derfor er det vigtigt, at man giver sig tid til at lege med den eller tager den med til hundetræning eller i en hundegård, hvor der er andre hunde at lege med.

3.    Er en god vagthund

Selvom Lhasa Apso er lille af størrelse, fejler dens vagthundeinstinkt ingenting og den er vagtsom og frygtløs af natur. Dette gør den til en god vagthund, hvis man ønsker en hund, der giver lyd, hvis der er nogle mistænkelige lyde, fremmede på grunden eller andet, der skulle kalde på særlig opmærksomhed. Dens navn på tibetansk betyder faktisk ”gøende vagtløvehund” og den blev oprindeligt brugt af de tibetanske munke som vagthund.  

 

4.    Stædig og viljestærk   

Det er vigtigt at vide om Lhasa Apso, at den, trods dens lille størrelse, skal tages alvorligt når det gælder lydighedstræning. Dens temperament er nemlig viljestærkt og stædigt, og derfor kræver det, at man opdrager den og eventuelt går til hundetræning med den. Dette vil også få den til at føle sig mere tryg, fordi dens ejer er klar i melet overfor den.

 

5.    Er god at have med på ferie/tur

Grundet dens lille størrelse og dens trang til at agere vagthund og dens kontaktsøgende adfærd, er Lhasa Apso ideel at have med, hvis I skal på ferie. Det kan være campingferie, bilferie eller endda en længere ferie. Her vil Lhasa Apso være i sit es, når den kan gøre en forskel for sine ejere og være vagtsom og social på samme tid. I slipper dermed også for at sende den i hundekennel.

6.    Er den glad hund  

Der er mange mennesker, der får humøret hævet, når de mødes af en glad og energisk Lhasa Apso efter endt arbejdsdag. For Lhasa Apso er generelt en meget glad hund, der altid spreder god energi omkring sig.  

7.    Glad for motion  

Da Lhasa Apso er en meget livlig og energisk hund, er den også meget glad for at røre sig og for motion. Derfor kan det være en god ide at tage den med ud at gå ture, cykle med den eller lade den lege frit i en hundegård eller på en åben mark eller park. Her vil den få brændt noget af sit krudt af, så den forbliver i godt humør og er mere rolig om aftenen og natten.

 

8.    Flot pels der skal plejes  

Denne hund har en utroligt flot, tyk og lang pels, hvis man plejer den regelmæssigt og også sørger for at få den klippet. Lhasa Apsoens oprindelse i de tibetanske bjerge gør, at dens pels er rigtig tyk og lang, hvilket kræver god pleje af den. Man kan enten selv klippe den eller få den klippet hos en professionel hundefrisør.

9.    En loyal ledsager

Da Lhasa Apso er en meget kontaktsøgende og glad hund, er den også en loyal ledsager til sine ejere, hvor end de bevæger sig hen. Den knytter sig meget til sine ejere og er, i sin egenskab af oprindelig vagthund for de tibetanske munke, en meget bevidst hund omkring, hvem, den skal beskytte og hvem, der er ”de fremmede”. Man skal derfor rose den, når den udviser sit vagthunde og ledsagerinstinkt, så den føler, at dens gode beskytterintentioner bliver værdsat og anerkendt.

10. En god familie og børnehund

Lhasa Apso er en rigtig god familie og børnehund, der på grund af sit venlige og stabile temperament er god til børn. Den er også meget legesyg, hvilket gør den ideel til børn, der gerne vil lege med den. Dens kontaktsøgende adfærd er desuden et rigtigt godt familieinstinkt, som gør, at den elsker at være i familiens nærhed.  

Anbefalet kost

Lhasa Apso er en meget livlig, energisk og aktiv hund og derfor anbefales det, at den får en næringsrig kost, der er fyldt med de rette vitaminer, proteiner, mineraler, kulhydrater og fedtstoffer. Tilpas altid kosten efter hundens alder, så kosten svarer til dens fysiske og psykiske udvikling, herunder også dens pelsskifte omkring 10-18 måneders alderen. Overvej eventuelt kornfrit foder med kød og fisk, som man kan købe i specialiserede webshops, der forhandler foder af høj kvalitet.  

Anbefalet legetøj

En Lhasa Apso er en lille hund, der er ekstremt legesyg, så alt legetøj, der passer til dens størrelse, er perfekt. Den er også en meget intelligent hund, så legetøj, hvor den selv skal tænke og udføre en handling, er også rigtigt godt.