Du er her: Forsiden Blog Coton de Tulear – Den udadvendte sociale bomuldshund
Coton de Tulear

Coton de Tulear – Den udadvendte sociale bomuldshund

15-06-2021

 

FCI gruppe 9: selskabshunde

Coton de Tulear kaldes til dagligt også en bomuldshund. Det er en lille hund med et imødekommende udtryk og en yderst blød pels. Det er en social selskabshund, der går under betegnelsen Bichons og egner sig særdeles godt i de fleste familier. Den er tilpasningsdygtig og kan eventuelt indgå i en aktiv familie.

Temperament – Egenrådig og aktiv med en stor venlighed

Coton de Tulear er en aktiv og social hund, der foretrækker fri bevægelse. Den er generelt en smule egenrådig i sin væremåde. Det er en imødekommende hund, der nyder aktivitet med andre artsfæller. Det er en oplagt familiehund, der har behov for så meget social kontakt som mulig, for at finde ro. Det er en hund der generelt set er nysgerrig og venlig overfor fremmede. Den ytrer gerne med lyd, hvis der er noget, den vil gøre opmærksom på.

Udseende – Den bløde pelsede hund med et bedårende udtryk

En Coton de Tulear, eller bomuldshund, har et blidt udtryk med en blød og fjedrende pels. Den besidder vidt adskilte mørke øjne, der sidder dybt i hovedet. Kropsformen er længere end hunden er høj. Den har en nedadhængende pelsfyldig hale med et let knæk i enden.

Højde:

        Hanner: 20-30 cm

        Tæver: 22-27 cm

Vægt:

        3,5-6 kg

Farver:

        Hvid med eventuelle grålige eller brunlige nuancer omkring ørene

Pels – Allergivenlig hund med en pels der skal plejes dagligt

En Coton de Tulear har en blød bomuldslignende hvid pels. Det er en tæt middellang pels, uden underuld, der kan være let bølget. En bomuldshund fælder ikke og er derfor velegnet til de fleste allergikere.

Pelspleje:

Den bomuldslignende pels, har behov for en del pelspleje. For at opretholde den bløde struktur i pelsen, er der behov for daglig børstning. Den sarte farve i pelsen bliver hurtig beskidt og kan have behov for et bad jævnligt. Nogle vælger at tage sin Coton de Tulear jævnligt til hundefrisør for trimning og letning af den daglige pelspleje.

Aktivitetsniveau – En aktiv selskabshund, der kræver mental stimulering

Racen er tidligere anvendt som både jagt-, hyrde- og vagthund. Derfor har den naturligt et stort aktivitetsniveau og har behov for daglig motion. Det er ligeledes en hunderace, der gerne ønsker mental stimulering i hverdagen. Det er en hunderace, der er nysgerrig og selvstændig i sin færden. Den bør altid være i line når den er uden for indhegning, da den hurtig distraheres af en færd.

Træning:

Til trods for at en Coton de Tulear er kendt som værende selvstændig, er det muligt med en god kontakt under kortvarige træningsforløb. Det er en hund, der sætter pris på at bruge snuden til eksempelvis spor, men også distræt og kan derfor hurtigt miste koncentrationen. Derfor er det ikke en hund der ligger op til de ambitiøse lydigheds- og træningsformer.

En Coton de Tulear er særligt velegnet til følgende træningsformer:

        Korte trænings-sessioner

        Tillokkende belønning

        Varierende træning

Sundhed – En høj levealder og sunde gener

En bomuldshund er især kendt for sin meget høje levealder. Det er ikke unormalt at en Coton de Tulear bliver 15-19 år, hvilket er usædvanligt. Det er overordnet en sund hunderace. Til trods for den lille race, kan den have tendens til hofteledsdysplasi, hvilket man bør være opmærksom på ved avler og ved de årlige sundhedscheck hos dyrlægen. Den kan have tendens til øjenproblemer, hvilket kan forebygges ved trimning af pelsen omkring øjnene.

Konklusion – Velegnet tilpasningsdygtig familiehund til førstegangs-hundeejerne

En Coton de Tulear passer til de fleste hunde-elskende familier. Den evner at tilpasse sig de fleste forhold, så længe den kan være social. Den har en aktiv og legesyg natur, der kræver mental stimulering og kortere daglige gåture hvor den kan anvende snuden. Den fælder ikke og er derfor også velegnet til familier med medlemmer der er allergiske. Den er yderst børnevenlig og imødekommende overfor andre artsfæller samt andre dyr.

En Coton de Tulear er velegnet her:

        En familie, hvor et eller flere familiemedlemmer ofte er hjemme

        En familie, der ikke ønsker at udleve ambitiøs træning

        En familie, der ønsker en social og kontaktsøgende familiehund