Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om Siberian Husky
Siberian Husky

Alt du skal vide om Siberian Husky

27-08-2021

 

En Siberian husky hører til kategorien af spidshunde og er en meget årvågen, udadvendt og aktiv hund. Den har et venligt og socialt sindelag og kan godt bruges som familiehund, hvis man tager dens store behov for høj aktivitet og stor selvstændighed alvorligt. Den kan godt tendere at være lidt reserveret men er aldrig aggressiv. Den er et udpræget flokdyr, som elsker at være en del af flokken. Dens oprindelse er Sibirien, hvor den blev brugt af det nomadefolk, der hed Tjuktjer i tusindvis af år. Siberian husky blev senere opdaget i Alaska, Canada, hvor et spand af hunde deltog i et hundeslædeløb ved Beringstrædet i 1909. Sidenhen er Siberian husky blevet den mest anvendte hund til slædehundesport.  

 

Raceinfo

Personlighed

Siberian husky er en aktiv, social, hurtig og opmærksom hund, der ikke er aggressiv. Den bruges i stor stil som slædehund og har derfor en stor evne til at agere i en flok og samarbejde med andre hunde og med ejeren. De har brug for at få gode oplevelser i deres hvalpeliv, så de ikke ender med at blive indadvendte og mistroiske. De lærer til gengæld meget nemt og er bedst til at løbe og trække. De kan godt være lidt egenrådige, så de ligger nok i midten på lydighedsskalaen. Du får mest glæde af din Siberian husky, hvis du træner dens evner som slædehund og giver den en flok hunde at færdes sammen med.

 

Tilstedeværelse i Danmark

Siberian husky kom første gang til Danmark i 1968 og har eksisteret i landet siden da. Dens oprindelse i Sibirien gør, at den trives godt med at være i højderne og i kolde temperaturer.   

 

Vægt, fysiologi og udseende

Siberian husky er stor af størrelse og vejer mellem 15,5-28 kilo og har en hurtig og adræt krop.

Dens pels er dobbelt og middellang og skal børstes cirka en gang om ugen. Et par gange om året fælder den kraftigt. Farven er hvid, grå eller sort med forskellige aftegninger i ansigtet.  

 

Forventet levetid

12-15 år

Skulderhøjde – han 

53,5-60 cm

Skulderhøjde – hun

50,5-56 cm

 

10 ting du skal vide om Siberian husky

 

1.   Trives bedst med at være slædehund  

Siberian husky er oprindeligt blevet brugt som slædehund og derfor trives den bedst med at dyrke sine hurtige og selvstændige evner ved at trække og adlyde ordrer i flok med andre hunde. Har du derfor en slæde eller en vogn, kan du med fordel sætte den bagefter denne og træne dens slædehundeinstinkter i de danske skove, strande eller marker.

2.      Er egensindig  

Siberian husky er en hund, der er meget selvstændig og har en tendens til at være egensindig. Den er derfor ikke overlydig, men er stadig god til at adlyde ordrer og samarbejde.  

3.   Skal opdrages kort og kontant  

Siberian husky skal opdrages kort og kontant, og man skal give klare ordrer, når man træner den. På denne måde minder det om dens liv som slædehund, hvor kommandoerne også gives kort og klart. Hvis Siberian husky bruges som familiehund, kan man dermed lære børnene at kommunikere klart og kort med hunden, så den ikke bliver forvirret.  

 

4.   Elsker at være hurtig og aktiv  

Det er vigtigt at vide, at Siberian husky er en super hurtig hund, der elsker at være fysisk aktiv og trække en hundeslæde. Dermed kan man godt give den løbende fysiske udfordringer og for eksempel cykle med den i et højt tempo, så den får brændt nogle kræfter af. Ligesådan kan man bruge den som trækhund til børnenes legevogn, en vogn til indkøb eller haveaffaldet, så den føler, at den bliver anvendt til det, den er bedst til.

 

5.   Vil gerne samarbejde

En Siberian husky er vant til at samarbejde i en flok af andre hunde og adlyde en ejer, og derfor er det vigtigt, at man træner dens samarbejdsevner og ikke bare lader den ligge eller gå rundt for sig selv. Den skal aktiveres og have opgaver, hvor den styrkes i at samarbejde, så vil det være en yderst glad og venlig hund, man har med at gøre.

 

6.   Har brug for positive oplevelser i hvalpetiden

Siberian husky kan godt tendere til at blive lidt indadvendt og mistroisk og måden at afhjælpe dette er, at man sørger for at give den en positiv og venlig opdragelse fra den er hvalp. På denne måde stimulerer man dens lyst til at være udadvendt og i tillid til omverdenen.

 

7.   Er lydig men også selvstændig  

Siberian husky er både lydig og selvstændig og disse to modsatrettede træk skal man forsøge at balancere mellem, når man opdrager den. Den har sin egen vilje og derfor skal man vide, at den ikke vil egne sig til dressurtræning i udpræget grad, men i højere grad lytter efter sin ejer, når den selvstændigt kan udføre en opgave.

 

8.      Socialt behov i moderate mængder

Siberian husky er en socialt anlagt hund, men er også en lille smule indadvendt. Derfor skal man respektere, at den kan have sin indadvendte adfærd, uden at det bliver tolket som noget negativt. Når den har ladet op og er klar til dagens udfordringer, vil den til gengæld også være meget socialt anlagt.

 

9.   God intuition

Denne hund har en yderst god intuition, fordi den er vant til at være en del af flokken. Vælger du/I at gå til agility eller lydighedstræning med den, vil den prøve at passe ind i flokken og samtidig vise sin selvstændighed overfor dig ved lydighedsøvelserne.

10.En stærk og udholdende hund

Siberian husky er af natur en stærk hund, der er vant til at trække en slæde, så den trives godt med at bruge sine kræfter. Den er et rigtigt naturdyr, der sagtens kan tåle kolde temperaturer og hårdt, fysisk arbejde.  

Anbefalet kost

Bruger du/I Sibirian husky som slædehund, er det vigtigt, at den får en meget næringsrig kost fyldt med proteiner, kulhydrater, fedt og vitaminer. Alt efter hvilken alder og aktivitetsniveau, den har, skal kosten tilpasses herefter. Det kan anbefales, at man køber hundemad til den via en webshop, der specialiserer sig i hundefoder af høj kvalitet, eventuelt kornfrit med dejligt kød og fisk i, så den får rigeligt med proteiner.   

Anbefalet legetøj

En Siberian husky er først og fremmest en lærenem og aktiv hund, som kræver meget træning og intelligent leg. Her kan I både købe en trækvogn til den, så den øver sine trækevner og samtidig købe legetøj, der stimulerer dens samarbejdsevner og villighed til at lære nyt.