Du er her: Forsiden Blog Alaskan Malamute – En arbejdsvillig og familievenlig kæmpe

Alaskan Malamute – En arbejdsvillig og familievenlig kæmpe

23-07-2021

 

FCI gruppe 5: Spidshunde

En Alaskan Malamute er en spidshund der oprindeligt stammer fra USA eller fra inuitterne i Alaska. De er oprindeligt set anvendt som slædehunde for nomadefolket, til at kunne trække hele lejre over lange distancer, i hårdt vejr, uden tøven. Den er senere effektivt blevet anvendt til polarekspeditioner for blandt andet Sirius-patruljen. Det er en af de ældste arktiske hunderacer, som hurtigt er blevet særlig populær og elsket blandt hundeejere over hele verden. Det er en stærk og selvstændig arbejdshund, der i den danske avl, udmærker sig godt til enhver familie, hvor den glædeligt tilpasser sig både børn og voksne, så længe den har plads at boltre sig på og bliver mentalt stimuleret. En Alaskan Malamute er en venlig brugshund, der efterhånden er avlet i en retning der er passende til en aktiv familie, der både besidder børn og voksne.

Temperament – Den selvstændige godhed

En Alaskan Malamute er først og fremmest selvstændig. Det er en hund der ikke ser nogen mur eller forhindringer for de mål den har sat sig for, om det så er med eller uden ejerens tilladelse. Racen besidder en stor udholdenhed, der gerne går lange ture eller holder aktivitetsniveauet oppe i længere perioder ad gangen. Med en Alaskan Malamute skal man forvente en hund med et temperament der ved hvad den vil og ikke ligger en stopper for at opnå lige præcis dette, om det så findes uden på den anden side af hegnet. Det er en god familiehund der, når den er velstimuleret, besidder en ro og har et stort ønske om at være nær sin flok. Med den rette træning fra start, går den som udgangspunkt godt i spænd med andre hunde. Det er som sådan ikke en hund der kun egner til ”en-mand”, men er gerne ekstra loyal overfor overhovedet i menneskeflokken.

Udseende – Et bamset udseende med øjne der er svære at stå for

En Alaskan Malamute er en utrolig robust og stærk hund med en større muskelsætning. Det er en race der er bygget til at kunne udholde lange distancer og opnå en stor udholdenhed. Racestandarden beskriver et dybt bryst med fire velproportionerede ben der står stabilt plantet i jorden. Hovedets udtryk viser en venlig karakter og skal være velproportioneret til resten af kroppen. Ørene er trekantede, opretstående og fremadrettet og sidder bred fra hinanden i en trekantet position til øjne og næste. Øjnene er dybtliggende og store mørke, med sorte markeringer rundt om. Halen hos en Alaskan Malamute er højt ansat og har den karakteristiske buede for fra halerod til spids. Det særlige ved en Alaskan Malamute er at dens poter er særligt store, sammenlignet med andre racer og har til hensigt at skulle agere som ”snesko” i sneligt føre.

Højde:

Hanner: Ca. 63 cm
Tæver: Ca. 58 cm

Vægt:

Hanner: 36-40 kg
Tæver: 32-34 kg

Farver:

·         Vildtfarvede farvekombinationer

·         Hvid, ensfarvet

·         Lys grå til sort og brune nuancer

Farverne hos en Alaskan Malamute er som regel vildfarvet, hvoraf den hvide farve bør være dominerende på undersiden.

Pels – En vejrbestandig pels der til tider kræver en del arbejde

En Alaskan Malamute skal kunne modstå enhver former får hård og kold vind og vejr og pelsen er derefter. Underpelsen er tyk og er siddende tæt. Den har en let fedtet struktur, for at kunne modstå vand og vind yderligere. Særligt om vinteren er underulden så kraftig, at hunden ser ud til at være blevet større. De lange tykke dæk hår består af luft i midten, hvilket hjælper racen til at kunne holde varmen, men agerer også som et regn beskyttende lag, der forhindrer at den indre pels eller huden bliver våd og kold. En Alaskan Malamute formår at hoppe i vandet, ryste sig og alligevel ikke være blevet våd under dækhårene. Pelsen er som udgangspunkt meget varm og det kan derfor være nødvendigt at være opmærksom på temperaturen hos din Alaskan Malamute i de varmeste sommermåneder, da den har tendens til at ophedes i sommervarmen.

Pelspleje:

En Alaskan Malamute er en hund der kræver større mængder pelspleje, såfremt at pelsen skal stå pænt og se sund ud. Til trods for jævnlig børstning, vil det være en hunderace der alligevel fælder massivt, især efter sommer og efter vintermånederne, hvoraf underulden skiftes.

Aktivitetsniveau – En energifyldt og opmærksom arbejdshund

Alaskan Malamute er en energisk og særligt selvstændig arbejdshund med en stor udholdenhed. Aktivitetsniveauet er højt, men det er samtidig også en hund der i en vis grad evner at tilpasse sig til familiens former for aktivitet. Det er en hund der er avlet til at kunne trække med stor vægt over lange afstande i svært fremkommeligt terræn. Det er en hun der i sit arbejde er lydhør og åben for træning med ejeren, så længe at hunden anser et formål med træningen. Man må forvente en hund der kan have et aktivitetsniveau der opretholdes i længere perioder. Der er behov for plads at boltre sig på, eller længere distancer der udfordrer racen på udholdenhed. For at stimulere hunden yderligere, er det en fordel med mental træning og lydighed eller lignende.

Træning:

Det høje aktivitetsniveau og store udholdenhed gør denne hunderace velegnet til brug. Det er en hund der egner sig til træk og slædeløb, hvor den også ses som den dominerende race i lignende sportsgrene. Alaskan Malamute er en hunderace med stor alsidighed, der med sit gåpåmod og selvstændighed, vil kunne klare sig i situationer lignende redningshundearbejde. Dog er det en tung hunderace, der med sin robusthed ikke egner sig særligt til agility.

En Alaskan Malamute er særligt velegnet til følgende træningsform:

·         Varierende træning

·         Aktiviteter der kræver fysisk udholdenhed

·         Givende arbejde

Sundhed – En stor og robust hund med høj sundhedsstatus

En Alaskan Malamute findes i mange lande og i større populationer. Derfor er hunderacen generelt sund, uden nogle racespecifikke sygdomme, grundet den

Grundet racens størrelse, vil der være naturlige problematikker som man skal være særlig opmærksom på. En und af lignende størrelse vil have en øget risiko for hofteledsdysplasi og mavedrejning. Det er en race der vokser langsomt og for at forebygge problemer med dysplasi, ved at vente med hård træning eller aktivitet, til hundene er færdigt udvoksede. Det er en fordel at starte træningen i intervaller, således at der ikke opstår for hård belastning på muskler og knogler.

Konklusion – En selvstændig og venlig kæmpe bamse

Mange forbinder en Alaskan Malamute med en sød og kærlig bamse. Man bør dog forvente en hund der kræver en del træning og aktivitet for harmoni i hverdagen. Det er en hund der som udgangspunkt ikke egner sig til første gangs hundeejere. Med en Alaskan Malamute vil man få en hun der er yderst ivrig efter aktivitet og som egner sig som brugshund, hvor styrke og udholdenhed er en fordel. Det er en hund der som udgangspunkt er venligst stemt overfor hele familien, unge som gamle, men som bør opnå tidlig stimulans og miljøtræning. Det er en selvstændig hund, der gerne finder sin egen vej til de formål den selv ønsker, med eller uden ejer. 

En Alaskan Malamute er velegnet her:

·         En familie der ønsker en udholdende arbejdshund

·         En familie der tidligere har hundeerfaring

·         En familie der har et stort udeområde