Du er her: Forsiden Blog Finsk Lapphund – En ny yndlings spidshund blandt familier

Finsk Lapphund – En ny yndlings spidshund blandt familier

23-07-2021
Finsk laphund


FCI gruppe 5: Spidshunde

En Finsk Lapphund har tidligere været mere eller mindre ukendt i Danmark men er de seneste år blevet særlig populær som selskabs- og familiehund hos de mere aktive familier. Oprindeligt er det en hunderace der er hyppigt anvendt i norden til at hyrde rensdyrflokke eller til rensdyrjagt, hvor opsporing og tilkendegivelse for fundet af rener var essentielt for det oprindelige folk, for at kunne skaffe føde. Det er en hund der kender sine oprindelige instinkter, men som oftest er meget lydhør og loyal overfor sine ejere.

Hunderacen har tidligere været anvendt som både hyrdehund og vagthund og er ikke bleg for at åbne munden og give lyd fra sig. Det er en hunderace der som udgangspunkt er meget venligt stemt overfor andre dyr og artsfæller og viser en stor tålmodighed overfor børn. Sammenlignet med andre spidshunde hunderacer, er den Finske Lapphund mindre i størrelsen. Dog giver størrelsen ikke et mindre behov for de fysiske udfoldelser.

Temperament – Den trofaste og selvstændige jæger

En spidshund er som udgangspunkt ikke avlet med henblik på at skulle være verdens bedste jæger. Jægerinstinktet er dog vel udviklet hos den Finske Lapphund, der gerne løber efter alt der bevæger sig. Til trods for at det er en race der er meget trofast og generelt lydhør overfor kommandoer fra ejeren, er det også en yderst selvstændig hunderace, der har evnen at kunne lukke af for omgivelserne, hvis instinkterne tager over. Temperamentet er venligt og imødekommende hos de fleste Finske Lapphunde, så længe der er opnået en tilstrækkelig socialisering i en tidlig alder. Den nyder selskabet med sin familie og er mindre velegnet til at være alene hjemme, hvor den hurtigt vil have tendens til at finde en alternativ stimulans, som kompensation for det stress det medfører at være uden sin menneske flok.

Udseende – den lille og selvbevidste spidshund

En Finsk Lapphund er af middelstor størrelse og en af de mindste spidshunde racer. Den fremstår med en kraftig og robust kropsbygning, hvis formål er udholdenhed. Pelsen er lang på kroppen, ekstra lang på den karakteristiske hale og kortere i ansigtet og på ørerne. De spidse ører giver et opmærksomt udtryk, der sidder højt ansat på hovedet og skaber en trekant i vinkel til de dybere liggende øjne med en mørk lød og mærke aftegninger omkring. For racen ses der også individer med halvt rejste ører, hvilket accepteres i avlen. Poterne er større sammenlignet med kropsstørrelsen og andre hunderacer, for at kunne have poter der er velegnet til at begå sig i dybere sne.

Højde:

Hanner: ca. 49 cm

Tæver: ca. 44 cm

Vægt:

Omkring 15-25 kg

Farver:

·         Alle farver tillades for den Finske Lapphund, hvoraf grundfarven dog er dominerende.

Pels – En vandafvisende pels der til tider kræver en del pelspleje

Finsk Lapphund har en lang pels på kroppen, der bør være fin og glansfuld. Dækhårene skal agere som det regntætte lag og det er sjældent at der kommer vand og snavs ind til underulden, så længe dækhårene er velplejede. Pelsen er besiddende med en yderst tyk og kompakt under uld, der har til formål at skulle kunne modstå kulde. Underulden kan fremstå en anelse fedtet. Det er en hunderace der i avlen gerne ses med en stor pelskrave, men hvor der i ansigt og på ørerne er en kortere tæt pelssætning, der fremhæver hunderacens imødekommende udtryk.

Pelspleje:

Som det gør sig gældende for alle spidshunde der er avlet med formål at skulle kunne begå sig i koldere temperaturer, besiddes der en meget tyk og tæt under uld. I de perioder hvor underulden skiftes, vil der opstå en massiv fældning, der kræver en del pelspleje og redning at vedligeholde. De lange og silkeglatte dæk hår kræver hele året rundt en ofte tur med børsten for ikke at sammenfiltre og yderligere for at fremstå med den vand og smudsafvisende effekt.

Aktivitetsniveau – En energifyldt hunderace der nyder selskab

For en Finsk Lapphund er udholdenhed generelt en smal sag. Instinkterne kan være stærke for jagt og for at gå på opdagelse efter en særlig duft. Aktivitetsniveauet er som udgangspunkt moderat og kræver ikke det helt store, så længe der er daglig fysisk aktivitet og mental stimulering. Det er en hunderace der i sin unge alder viser et større aktivitetsniveau men som med tiden falder mere til ro og som er god til at tilpasse sig familiens aktiviteter og dagligdag. Det er generelt set en meget trofast og loyal hunderace, der først og fremmest sætter pris på samværet og aktiviteter med menneskeflokken. Det er ikke en hund der grundet de stærke instinkter, bør løbe frit.

Træning:

En Finsk Lapphund har behov for en tidlige og tilstrækkelig socialisering. Træningsformen bør være imødekommende og givende med en positivt belønnet adfærd. Det er en hunderace der er kendt for at være klog og lærenem og er som oftest elsket for dens tilpasning og ønske om samarbejde. Det kan til tider være svært at opretholde interessen i træningen og mange gentagelser bør derfor ikke gøre sig gældende. Det må forventes at træningen fra den selvstændige hund bør foregå på hundens præmisser og med en tilstrækkelig belønning. Træningen bør være givende for hunden, hvor den ser et tilstrækkeligt arbejdende formål, med en tilstrækkelig udfordring og hvor belønningen er tilpas. Det er ikke sikkert at godbidder er den belønning der foretrækkes for en Finsk Lapphund.

En Finsk Lapphund er særligt velegnet til følgende træningsform:

·         Afledende varierende træning

·         Udfordrende træningsformer

·         Belønning (der overgår godbidder)

Sundhed – En sund hunderace uden tendenser til sygdomme

En Finsk Lapphund ses som værende en utrolig sund hunderace, der gerne lever i mange år og som er uden nogle racespecifikke sygdoms-problematikker. Grundet størrelsen er det heller ikke en hund der ses med led og sene problemer eller en tendens til mavedrejning. Med en Finsk Lapphund bør man forvente en hund uden disponering for særlige sygdomme og som gerne bliver 12-15 år. Som det gør sig gældende for de fleste spidshunde, kan en Finsk Lapphund have et behov for særlig opmærksomhed om sommeren, hvor pelsens konstruktion gør at varmen bliver et problem. Pelsen bør vedligeholdes og underulden fjernes tilstrækkeligt i fældeperioderne, for at undgå hudproblemer.

Konklusion – En elsket familiehund der er loyal og trofast

En Finsk Lapphund bliver i disse dage mere og mere populær som familie og selskabshund og med god grund. Det er en hund der egner sig god i en familie, hvoraf der er en eller flere personer hjemme det meste af tiden og hvor der er plads til at bevæge sig på eller en større aktivitet. Det er en meget loyal og trofast hund, der kan agere vagthund, men som også har tendens til at gå sine egne veje, hvis instinkterne sætter ind. Som det gør sig gældende med alle selvstændige spidshunde, skal man ikke tage fejl at det bløde udtryk, bamsehunden er ikke optimal som værende den første hund i familier uden erfaring. Det er en hund der kræver tidlig og tilstrækkelig socialisering og har behov for en familie der har erfaring med varierende og stimulerende træningsformer.

En Finsk Lapphund er velegnet her:

·         En familie der ønsker en loyal og trofast familiehund

·         En familie der tidligere har hundeerfaring

·         En familie hvor en eller flere medlemmer oftest er hjemme