Du er her: Forsiden Blog Bull Terrier, miniature – En yderst livsglad og familievenlig hund
Bullterrier

Bull Terrier, miniature – En yderst livsglad og familievenlig hund

30-08-2021

 

FCI gruppe 3: Terrier

En miniature Bull Terrier er den perfekte hund til dig der ønsker en livsglad og imødekommende familiehund, er loyal og trofast og som knuselsker alle og enhver. En miniature Bull Terrier er en variant af den oprindelige Bull Terrier. Den blev introduceret i England allerede i 1800-tallet og hvor den udelukkende avlet som udstillingshund, familie og selskabshund. Efterfølgende har man avlet hunderacen til rævejagt på de engelske godser, hvoraf den 5-6 kg lille hund, var ideel i form af dens energiniveau og lysten på eventyr. Den store mentale psyke og udholdenhed er nogle af de egenskaber som racen den dag i dag har taget med sig. I dag er racen en selvstændig race, med din egen avlsforening og racebeskrivelse. Det er en hunderace der bliver mere og mere populær i familier rundt omkring i verden, til trods for at avlsmaterialet stadig er med en mindre population.

Temperament – En ivrig og loyal familiehund

En Bull Terrier er først og fremmest yderst social. Den elsker enhver aktivitet sammen med sin menneskeflok er er generelt set venligt stemt overfor alle og kendt for sin særlige tålmodighed ovenfor mindre børn og andre dyr. Det er en hund der som sådan ikke egner sig til at være alt for meget hjemme. Det større aktivitetsniveau og egenrådige selvsikkerhed gør, at den oftest har tendens til at finde aktiviteter i hjemmet, der ikke nødvendigvis falder i god jord for ejerne. Der er mere eller mindre altid gang i en miniature Bull Terrier og det er nødvendigt med et større udeområde der er indhegnet, så den kan komme af med sin indre fysiske energi. Det er en hunderace der altid er frisk på en leg, så længe det sket i samarbejde med menneskeflokken. Det er en loyal hund med et moderat instinkt i forhold til beskyttelse. Den er samtidig en smule stædig og ser gerne sit snit til at gå sine egne veje for en stærk duft eller jagten efter mindre dyr, hvoraf det kan være svært at kalde den til sig igen.

Udseende – En muskuløs hunderace med et særpræget udseende

Som det gør sig kendt for storebroren, har miniature Bull Terrieren er meget særpræget udseende. Det er en muskuløs hund, med den markante buede ansigtsform, hvor næseryggen har den karakteristiske konvekse bue. Et er en harmonisk hund af udseende, hvoraf hannerne er en smule mere firkantede og robuste end tæverne. Øjnene er smalle og uden udståenhed. De er mørke og altid med mørke markeringer omkring, der er med til at fremme ansigtsudtrykket. Ørerne er trekantede med en rundet spids og opretstående. Halen er en anelse kort i forhold til kroppens længde. Den er altid lige og lavt ansat, således at positionen i afslappet tilstand er svagt faldende fra bagparten.

Højde:

Maksimalt 35,5 cm.

Vægt:

Ca. 14-20 kg for både hanner og tæver.

Farver:

·         Hvid

·         Brindle, sort, brun eller rød

For begge farvevariationer er et tilladt og normalt med aftegninger i alle farver.

Pels – Kort og tætsiddende pels der kun kræver en smule pelspleje

Pelsen hos en miniature Bull Terrier er kort og tæt siddende til kroppen. Der er minimalt ansætning af under uld og hos flere individer er underulden ikke eksisterende. Til trods for at pelsen kan virke lidt rå og bastant, skal den fremgå glansfuld og give et udtryk af sundhed.

Pelspleje:

Da flere miniature Bull Terrier ikke har under uld, stilles der meget lidt krav til pelsplejen. I de perioder hvor pelsen skifte, forår og efterår, kan hunden fælde en anelse mere end normalt. Her kan det være en fordel at fjerne de låse hår fra hunde, hvilket, grundet den minimale under uld, nemmest udføres ved at tage en fugtig klud og tørre med i hårenes retning.

Aktivitetsniveau – En yderst ivrig og arbejdsvillig hund

En miniature Bull Terrier har et forholdsvist højt aktivitetsniveau. Det er en hunderace der er kendt ofr altid at have gang i en aktivitet som gerne er udover markerne eller i løb i haven. Med en miniature Bull Terrier er der behov for lidt mere end de daglige gåture i snor og derfor er det en god ide at have en større indhegnet have. Hunderacen har stadig enkelte noter tilbage fra den tid hvor den blev anvendt til rævejagt. Den har derfor tendens til at grave i jorden og jage mindre løbende dyr. Med en miniature Bull Terrier er der ikke kun behov for at få stimuleret den fysiske aktivitet, men også at den bliver mentalt udfordret i hverdagen. Det kan være en fordel at sprede godbidder udover græsset eller i aktiveringslegetøj, så hunden bruger sin mentale kapacitet og samtidig også sanserne.

Træning:

Til trods for en miniature Bull Terriers sociale egenskaber og behov for aktiviteter i samvær med familien, kan den være svær at træne. Den besidder en høj intelligens, men er samtidig stædig og har tendens til at være egenrådig. Ved træning af en miniature Bull Terrier vil det derfor være nødvendigt med en konsekvent træning der er varierende og som bliver belønnet med tilstrækkelige godbidder. Træningssessionerne bør ikke være for lange og for at opnå en god træning gennem livet, er det nødvendigt at starte med positivt forstærket træning allerede fra den er helt lille. Det er en hunderace der egner sig til spor træning og til dels lydighed. Hurtige træningsformer som eksempelvis agility og rally kan være en mulighed, men man må ikke forvente den største hurtighed og lange træningsseancer og derfor vil den kun egne sig til træning på hobbybasis.

En miniature Bull Terrier er særligt velegnet til følgende træningsform:

·         Varierende træning

·         Konsekvent træning

·         Tilstrækkelig belønning

Sundhed – En lille og robust hund med få arvelige sygdomme

Den lille størrelse er en fordel for en miniature Bull Terrier. Den har ikke de velkendte arvelige lidelser som oftest følger med de større hunderacer. Størrelsen bevirker også at den som oftest ses med en lang levealder på op til 15 år. Der er dog alligevel enkelte faktorer som man bør være opmærksom på, nar man er på udkig efter en miniature Bull Terrier. En arvelig genetisk mutation som oftest følger med racen, er delvis eller helt døvhed på det ene eller begge ører. Det vil som oftest kun ses hos de individer der er hvide eller med større hvide aftegninger omkring ørerne. Sygdommen kan testes allerede som 6 ugers og er derfor noget man kan komme i forkøbet inden man anskaffer sig hvalpen hjem. Derudover kan hudproblemer og allergi ses som en arvelig tilstand. Du bør være opmærksom på forældrenes sundhedsstatus og kun vælge en miniature Bull Terrier hvalp fra en godkendt opdrætter.

Konklusion – En stædig og kærlig familiehund

Som det gør sig gældende for mere eller mindre alle andre terrier, er miniature Bull Terrieren meget stædig, hvilket bør tages i betragtning inden man anskaffer sig sådan en hund. Det er en hund der dog er meget venligt stemt overfor alle, både familiemedlemmer og især børn, fremmede og andre dyrearter. Den har behov for at være meget sammen med sin menneskeflok og er derfor ikke egnet til at være ofte alene hjemme i længere tid. Det er en aktiv hunderace, der nyder fysiske udfoldelser, hvor daglige gåture som regel ikke er tilstrækkeligt til at aktivere den. Det er en god ide med en større indhegnet have, ligesom at hunden ikke er velegnet til at gå uden snor. Ellers er det en hund der elsker enhver form for leg og som nyder at ligge i sofaen, eller under dynen, særlig ovenpå sine mennesker. Det er svært for en miniature at acceptere at skulle ligge for sig selv når den slapper af. Med en miniature Bull Terrier skal du være forberedt på en hund der gerne vil være med i enhver form for aktivitet og som kan være svært at træne til ambitiøs sport og brug. Grundet den egenrådige natur, vil den trods sine fantastiske familiehunde egenskaber, ikke egne sig til familier der ikke tidligere har erfaring med en lignende hunderace.

En miniature Bull Terrier er velegnet her:

·         En familie hvor en eller flere oftest er hjemme

·         En familie der tidligere har hundeerfaring

·         En familie der har et større udeområde