Du er her: Forsiden Blog Old English Bulldog – En børnevenlig vagthund
bulldog

Old English Bulldog – En børnevenlig vagthund

31-08-2021

FCI gruppe 2: Pinschere, Schnauzere, Molosser- Schweiziske Sennenhunde

Egentlig er den helt oprindelige populære britiske hunderace Old English Bulldog uddød samme tid som de voldsomme tyrekampe med hundenes selskab blev forbudt.  Tidligere var Old English Bulldog en hyppig modstander i tyrefægtning ligesom de har været avlet til det formål at være centrum af hundearenaer til hundekampe. I 19070’erne skete dog en genoptagelse af avlen, for at genskabe en Old English Bulldog. I dag er hunderacen noget mere sporty og meget mere selskabelige og imødekommende overfor mennesker end den oprindelige. Den nu kendte Old English Bulldog er genopstået som følge af en målrettet avl mellem Engelsk Bulldog, Amerikansk Bulldog, Pitbull Terrier og en Bullmastiff. Det der er kommet frem efter målrettet avl, er en familievenlig hund, der mere eller mindre elsker alle børn. Den er venligt stemt overfor fremmede, andre dyr og artsfæller ligesom den har et ønske om at være social med sin menneskeflok.

Temperament – Stabilt sind og loyal følger

En Old English Bulldog er ikke længere i stand til at slås med tyre eller at skulle kæmpe med andre hunde til døden. Det er nu en hunderace med et yderst stabilt og afbalanceret sind. Den er troværdig i sine handlinger og yderst loyal overfor sin menneskeflok. Her er den heller ikke bleg for at gø og give tegn til at der kunne være fare på færde. Det er en hund med et moderat vagt instinkt. Det er en hund der er glad for socialt samvær, både med artsfæller og mennesker og generelt set bare en rigtig god familiehund. Det er en atletisk hund, der nyder en tur i det fri men som oftest kan befares løs, hvis den er trænet tilstrækkeligt i indkald, da den i nogle tilfælde kan være lidt egenrådig og selvsikker i sin færden.

Udseende – Ikke længere besværet vejrtrækning

Måske har du også mødt en af de ældre Old English Bulldogs, der for ganske kort tid siden havde så kort en snude, at den havde tydelige tegn på vejrtrækningsbesvær. Sådan er det ikke længere. De korte snuder er på meget kort tid og med en engageret indsats fra opdrætterne, blevet længere. Det er nu en hund med en stadig kort snude og enkelte rynker omkring næsen, men den er ikke længere skubbet op mellem øjnene. Øjnene er mørke og velmarkerede uden at være udestående. Ørerne er ansat højt og falder som et rosenøre, Det er en muskuløs hund af bygning, der er mellemstor af størrelse. Den har en kortere ryg og en dybere brystkasse, hvilket både gælder for hanner og tæver. Det er en robust hund, der også har stærke lemmer og større poter. Halen er lige med et naturligt udadgående svaj. Halen bæres lavt til haseleddet og bør ikke være rejst over ryggen.

Højde:

Hanner: 44-48 cm
Tæver: 42-46 cm

Vægt:

Hanner: 30-40 kg
Tæver: 22-32kg

Farver:

·         Alle farver accepteres hos racen, bortset fra merle.

Pels – Kort og glat, uden det store behov for pleje  

En Old English Bulldog har en kort og tætsiddende pels over hele kroppen. Der er minimalt med under uld, hvilket også betyder at den kan have svært ved at modstå og håndtere meget kulde, blæst og regn. Den manglende under uld gør også at hunden fælder mindre, sammenlignet med andre hunderacer, i fældeperioden.

Pelspleje:

Der stilles ikke de store krav til pelsplejen hos en Old English Bulldog. Der er ingen områder med længere pels og minimalt med under uld. Der vil være periode forår og efterår, hvor der ses en øget fældning som følge af pelsskifte. Her er det som udgangspunkt ikke nødvendigt med redning af pelsen, men det kan være en fordel at stryge hunden med hårene med en fugtig klud, for at fjerne eventuelle løse hår.

Aktivitetsniveau – Egenrådig og arbejdsvillig

En Old English Bulldog er avlet til at være en tilpasningsdygtig familiehund, der ikke længere har det store behov for fysiske udfoldelser som brugshund. Så længe at hunden får mulighed for daglige gåture tilpasser den sig godt til familiens aktiviteter. Det er en hund der elsker at lege, men som samtidig også nyder at ligge i sofaen eller dynerne. Det kan være en hund der har tendens til at være egenrådig og selvstændig, hvis den finder aktiviteter der er mere spændende, hvilket man bør have i baghovedet når man har en Old English Bulldog.

Træning:

Det er en hunderace der har en god tilpasningsevne til den form for træning der udføres og har moderate egenskaber til lydighed, delvist agility, sportræning og rally, så længe der er tilstrækkelig med positiv belønning og opfordrende varierende træning. En Old English Bulldog er som oftest glad for gode godbidder og som har behov for en varierende træningsform med positivt forstærket adfærd og træning.

En Old English Bulldog er særligt velegnet til følgende træningsform:

·         Varierende træning

·         Fysisk udholdende træning

·         Positiv træningsform

Sundhed – En mellemstor hund med en robust sundhed

Hofteledsdysplasi er en lidelse hvor hofteleddet er ustabilt og som oftest ses hos de større hunderacer. Det er en lidelse som også ses i nogle tilfælde hos Old English Bulldog. Her er det vigtigt at have fokus på det rette foder, tilpasset større hunderacer og aktiviteter der er tilpasset til hundens alder, hvor blandt andet hyppigt anvendelse af trapper mindskes. Grundet den kortere snude, er en Old English Bulldog sensitiv overfor varmepåvirkninger, hvilket man bør være opmærksom på i de varmeste sommermåneder. Allergi hos Old English Bulldogs kan arveligt set ses i nogle avlslinjer, hvilket man bør have fokus på, når man udvælger en hvalp hos en opdrætter. Der er generelt set et stort fokus på sundheden hos opdrættere af Old English Bulldogs og som oftest er det en meget robust og sund hunderace, der oftest ses med en levealder på 10-12 år.

Konklusion – En stærk hunderace der er velegnet som familiehund

En Old English Bulldog er en fysisk stærk hund. Den kan være ivrig og selvstændig, særligt når den er ude i det fri, hvor den bliver disponeret for stærke dufte. Derfor kan den for mindre børn være svær at holde i snoren til tider. Ellers er det en velegnet familiehund, der nyder ethvert socialt selskab, sofa og dyner. Den er glad for børn og meget loyal og troværdig. Det er en hund der udviser stor tålmodighed overfor håndtering, så længe den har opnået den rette træning fra hvalp og samtidig får opfyldt sine fysiske og mentale behov. En Old English Bulldog kan være egenrådig, hvilket man bør have fokus på fra den er hvalp. Der kræves en konsekvent men positiv forstærket træning, men ellers er det en hund der vil kunne egne sig til første gangs hundeejere. Den er aktiv som hvalp, men har en god tilpasningsevne overfor familiens aktiviteter.

En Old English Bulldog er velegnet her:

·         En familie der leder efter en loyal familiehund

·         En familie der ønsker længere daglige gåture

·         Eventuelt en familie med mindre børn