Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om Leonberger

Alt du skal vide om Leonberger

23-07-2021
Leonberger


 

Leonberger er en helt fantastisk og kæmpestor hunderace, som man måske ved første øjeblik kan forveksles med en bjørn eller en løve. Racen har nemlig en blot nøddebrun til rødbrun langhåret pels, som sammen med dens enorme størrelse giver hunden et majestætisk udtryk.

Under alt pelsen gemmer der sig dog langt fra et vildt dyr. En Leonberger er nemlig en utrolig mild, glad og venlig hund, som knytter sig tæt til sin familie og trives bedste med at være i deres selskab.

Denne fantastiske race opstod omkring 1840, da rådmanden Heinrich Essig krydsede en hvid/sort Newfoundland-tæve med en såkaldt ”Barry-han”. Senere kom der også Pyreneerhund med ind i dette miks, og den blide kæmpe, som vi nu kender som en Leonberger, blev til.

Raceinfo

Personlighed

Leonberger som en race er kendetegnet ved dens rolige, venlige, blide og omgængelig personlighed. Racen knytter sig stærkt til sin familie, som den i høj grad foretrækker at omgås fremfor at være alene.

Racen er utrolig tålmodig, og den egner sig dermed perfekt som familiehund. Derudover er det en hund, som godt kan lide at putte, men samtidig også elsker at være aktiv – specielt i vand, da racen har en forkærlighed for at svømme.

Antal i Danmark

På et tidspunkt var Leonberger racen faktisk ved at uddø. Heldigvis skete dette ikke, og der findes i dag en god bestand af Leonberger hunde i Danmark og resten af verden.

En Leonberger er en relativ almindelig familiehund herhjemme, men den er heller ikke så udbredt, at man lige støder på et eksemplar hver dag. Hvis du derfor er så heldig at møde en Leonberger på din vej, så kan det godt betale sig at nyde synet af denne majestætiske hunderace.

Forventet levetid

Ca. 7 – 9 år (afhængig af sygdomsforløb og eventuelle problemer i alderdommen).

Ligesom så mange andre af de helt store hunderacer, så har Leonberger hunde desværre en kortere levetid sammenlignet med mange andre og mindre racer. Du kan dog bedre sikre din hunds sundhed, hvis du køber din hvalp fra en godkendt opdrætter.

Godkendte opdrættere skal nemlig have sundhedspapir fra dyrlæge og udstillingsresultater, førend de kan få DKK stamtavle på deres hvalpe. Dermed kan du være sikker på, at din hund har sunde forældre, når du køber fra en godkendt opdrætter. 

Skulderhøjde – han

72 – 80 cm.

Skulderhøjde – hun

65 – 70 cm.

Vægt – han

60 – 77 kg.

Vægt – hun

60 – 77 kg.

10 ting du skal vide om Leonberger

1. Familieegnet

Med sin milde, venlige og tålmodige natur så findes der næsten ikke nogen bedre familiehund end en Leonberger. Denne hunderace elsker at være sammen med sin familie, da den knytter sig meget tæt til dens ejere.

Selvom den har en stor størrelse, så egner en Leonberger sig perfekt til det moderne familieliv, da den ikke er særlig kræsen med, hvor den bor, så længe den bare kan være sammen med sin familie. Det er en type hund, som er nem at tage med sig overalt, da den af natur sjældent er sky eller aggressiv, men derimod er supertålmodig, lydig og mild.

2. God med børn

En Leonberger kan beskrives som en blid kæmpe. På trods af sin store størrelse så er Leonberger hunde fantastiske med børn, da de er utroligt tolerante og tålmodige. Derfor kan en Leonberger sagtens trives i en familie selv med helt små børn, da de sagtens kan bære over med et lidt for voldsom klap her og der.

Da en Leonberger knytter sig meget tæt til sin familie, så vil hunden højst sandsynligt også knytte sig tæt til børnene, hvormed der skabes et potentiale for et tæt venskab mellem dem. Selvom en Leonberger ikke decideret er en vagthund, så vil den uden tvivl beskytte dens familie, hvilket naturligvis også gælder for børnene i familien.

3. Nem at træne

Leonberger er en klog og lærenem hunderace, hvilket sammen med deres loyalitet og mildhed gør den relativt nem at træne. Denne specifikke sammensætning af egenskaber gør også, at Leonberger hunde egner sig rigtig godt som f.eks. en ”Læse for”-hund. Dette er en hund, som ordblinde læser højt for, hvilket er med til at træne deres læsefærdigheder. Dette arbejde kræver naturligvis en meget tålmodig hund, hvilket en Leonberger er.

Faktisk kan du træne den godmodige og venlige Leonberger til en række aktiviteter såsom f.eks. spor, lydighed, søredning og lavinesøgning.

Når du træner med din Leonberger, så er det vigtigt, at du er konsekvent og er bestemt, samtidig med at du altid holder en venlig og rosende tone.

4. Kan være alene hjemme

Da en Leonberger foretrækker altid at være sammen med sin familie, så kan den godt have lidt problemer med at være alene hjemme. Starter du dog fra at den er en hvalp, så kan du sagtens træne den til, at den kan være alene hjemme et par timer ad gangen. Dog bør du aldrig lade den være alene for lang tid af gange (ligesom med alle andre hunderacer).

Selvom en Leonberger har en enorm størrelse, så kan du faktisk overraskende nok have den med langt de fleste steder, hvis blot du med tidlig træning lærer den at forholde sig roligt – en egenskab som desuden ligger til dens natur. En Leonberger elsker nemlig aktiviteter, som foregår sammen med dens ejer, hvormed den med glæde og tålmodighed affinder sig fint med de fleste aktiviteter.

5. Lydighed

En Leonberger er generelt en meget lydig hunderace, da den netop elsker at være sammen med sin ejer. Racen egner sig da også rigtig godt til netop lydighedstræning, da de er lærenemme, intelligente og generelt villige til at følge deres ejeres instrukser.

Selvom Leonberger er en meget tålmodig race, så kan det være en god ide at variere dens træningsformer, da racen netop er relativ klog, og dermed hurtigere kommer til at kede sig. Derudover kræver en Leonberger – ligesom alle andre hunderace – at man adfærdstræner den fra den er hvalp af, sådan at den lærer at omgås mennesker og andre hunde.

6. Stædighed

Der er selvfølgelig variationer fra hund til hund, men generelt er Leonberger racen ikke kendt for at være stædige – tværtimod. Leonberger er en meget tålmodig og lydig race, som befinder sig god tilpas i de fleste situationer, så længe den bare kan være sammen med sin familie.

En Leonberger følger derfor blot med ”sin flok” og hygger sig fint med de aktiviteter, som I kan lave sammen – om det så er en tur på stranden, en gåtur ud blandt mennesker eller til hundetræning.

7. Aktivitetsniveau

De første par år af en Leonbergers liv er det vigtigt, at du ikke kommer til at overmotionere hunden. Dette kan nemlig overbelaste leddene, hvilket kan føre store problemer med sig. Det er derfor vigtigt, at hundens fysiske aktivitet og motion er sparsom de første par år.

En Leonberger kan dog godt lide at være aktiv. Den er ikke bleg for at lege med børnene i haven eller tage med på en vandretur. Dertil har racen en så stor passion for vand, at den tilmed har svømmehud mellem tæerne. Derfor vil en Leonberger elske at bo tæt på vandet, sådan at den kan komme ud på en dukkert fra tid til anden.

8. Fælder hunden?

Leonberger hunde har en glat eller let bølget pels, som specielt omkring hundens hals og bryst kan nå en relativ lang længde. Racen fælder to gange om året, når hunden skifter fra sommer- til vinterpels og omvendt.

For at holde en Leonbergers pels fin, bør du som ejer sørge for at gennembørste pelsen jævnligt, sådan at der ikke opstår knuder, som sidder og strammer. Dertil bør du også trimme hårene mellem hundens trædepuder. Når racen er i en periode, hvor den fælder, så kan det være en fordel at børste hunden én gang om dagen, hvis man gerne vil undgå, at hårene lægger sig rundt omkring i huset.

9. Allergivenlighed

Hvis du er allergisk over for hunde, så er det nok desværre ikke en Leonberger, som du skal anskaffe dig. Ingen hunde er 100 % allergivenlige, men nogle allergikere oplever, at korthårede hunde er nemmere at tåle end langhårede hunde såsom f.eks. en Leonberger.

Da en Leonberger har tendens til at fælde to gange om året, så spreder den en hel del allergener hovedsageligt i form af pels, men også hudflager, spyt, urin osv. Alle disse ting kan fremkalde allergiske reaktioner hos en hundeallergiker.

10. Vagtegenskaber 

En Leonberger er først og fremmest en familiehund, men på grund af dens intelligens og lærenemhed, så kan den trænes til mange forskellige formål. Derfor kan en Leonberger også godt trænes til at fungere som en vagthund for familien.

Dette skyldes en Leonbergers tætte bånd til sin familie, som gør, at den er villig til at beskytte dem, hvis der skulle blive brug for det – men også kun, hvis der skulle blive brug for det. Racen er nemlig generelt afslappet og mild, hvormed den generelt ikke vil lade sig påvirke, medmindre dens ejer angiver utryghed. Dermed kan du altså vide dig ganske tryk, når du har din Leonberger tæt på dig.