Du er her: Forsiden Blog Hvorfor har min hvalp dårlig ånde?
dårlig ånde

Hvorfor har min hvalp dårlig ånde?

05-10-2022

Der kan være mange grunde til, at din hvalp har dårlig ånde. De mest normale hører til kategorien mundproblemer. Det kan for eksempel være, at din hvalp har tandsten eller en infektion i tandkødet. Dårlig ånde kan dog også fremkomme, hvis din hvalp har en dårlig kost. Også diabetes kan føre til dårlig ånde. Det kan også være noget så simpelt som tandskifte hos din hvalp. Når hvalpe skifter deres mælketænder ud til deres voksne blivende tænder kan de nemlig godt komme til at lugte lidt ud af munden.

Mundproblemer

Mundproblemer kan føre til, at din hvalp har dårlig ånde. Det er vigtigt, at du er opmærksom på din hvalps mundhygiejne. Den har et langt liv fremfor sig, og det er derfor vigtigt, at du passer ordentligt på dens mund fra en tidlig alder. 

Bakterier

Der findes et væld af forskellige bakterier i munden. Nogle er gode bakterier, mens andre er bakterier, som helst ikke skal være der. 

Det er ofte bakterier i hundens mundhule, som giver hvalpen en dårlig ånde. De indeholder og frigiver nemlig en svovlholdig luftart. 

Tandproblemer

Tandproblemer såsom plak, huller i tænderne og tandsten kan også føre til en ildelugtende ånde.

Tandsten og andre bylder i munden hører ikke til i munden. De er hvad, man kalder fremmedlegemer. Derfor fremkalder de ofte dårlige bakterier, som lugter slemt. 

Også huller i hvalpens tænder kan fremkalde en dårlig lugt grundet de mange bakterier.

Plak fremmer også bakterievæksten. Plak opbygges gradvist. Det er derfor vigtigt at fjerne det regelmæssigt. Hvis det ikke fjernes, vil det ligge som et tykt lag over alle hvalpens tænder. Det betyder først og fremmest, at der vil komme flere ildelugtende bakterier, men det kan faktisk også føre til infektioner i munden. 

Infektion

Infektioner i tandkødet kan som sagt opstå som følge af et tykt lag plak. Der kan dog også opstå infektioner i tandkødet, hvis hvalpen for eksempel har fået et sår i munden. 

Infektioner gør rigtig ondt, og du kan se, at der er en infektion i din hvalps tandkød, hvis der er et rødt og lidt varmt område i munden. Derudover vil det gøre ondt, når den spiser. 

Tandkødsbetændelse lugter rigtig slemt og er alvorligt, og det er derfor vigtigt, at hvalpen kommer i behandling. 

Forkert kost

Hvis din hvalp har en god mundhygiejne, men stadig har en dårlig ånde, kan det i stedet skyldes kosten. 

Stofskifteproblemer kan for eksempel føre til dårlig ånde. Det er dog ikke særlig ofte, at hvalpe har stofskifteproblemer. Du skal dog være opmærksom på, hvilket foder du fodrer din hvalp med.

Det er desuden også vigtigt, at din hvalp bliver fodret med foder, som kan gnide lidt på hundens tænder. Hvis din hvalp kun får vådfoder for eksempel, vil tænderne ikke blive renset automatisk. Det er med til at forhindre opbygningen af tandsten og plak. 

Udover hårdere foder kan du sørge for, at din hund har noget hårdt at tygge i til hverdag. Det er nemlig med til også at øge blodstrømning i tandkødet, så der kommer færre infektioner. 

Diabetes

Diabetes kan føre til dårlig ånde. Det gør det faktisk fordi, at sygdommen kan føre til stofskifteproblemer. 

Hvis din hvalp har diabetes, er det altså vigtigt, at du sørger for, at den får det helt rigtige foder. Sukkerindholdet må hverken være for højt eller lavt. Du kan ofte finde specialfoder til hunde med diabetes.

Hvad kan jeg gøre?

Hvis din hvalp har dårlig ånde, skal du først tjekke munden for infektioner. En alvorlig infektion skal behandles af en dyrlæge. Hvis du ikke kan se tegn på en infektion, skal du prøve at forbedre din hvalps mundhygiejne. Det gør du for eksempel ved at børste tænder på den regelmæssigt. Derudover skal du sørge for, at din hvalp enten får foder eller har noget legetøj, som kan gnide mod tænderne. 

Hvis du efter noget tid, hvor du har fokuseret ekstra meget på mundhygiejnen, lægger mærke til, at din hvalp stadig har dårlig ånde, kan du kontakte dyrlægen. Så kan den dårlige ånde nemlig være et resultat af en sygdom som for eksempel diabetes eller en skjult infektion.