Du er her: Forsiden Blog Broholmer – En vagtsom og social familiehund
Broholmer

Broholmer – En vagtsom og social familiehund

14-06-2021

 

FCI gruppe 2: Schnauzere, Pinchere, Molosser og Senneshunde

En Broholmer er en mindre kendt, men meget vellidt hund. Det er en stor hunderace, der kræver en del plads at boltre sig på. Det er en hunderace, der går under betegnelsen molosid race. En Broholmer er endnu ikke vidt udbredt og der er kun få opdrættere i landet. Det er en vagtsom hund, der giver hals når der kommer fremmede ind på matriklen, men er ellers venligt stemt overfor andre. Det ses at Broholmere udelukkende og med stor succes, blot anvendes til selskabshund eller vagthund i hjemmet.

Temperament – Den rolige, vagtsomme kæmpe

En Broholmer er generelt en meget rolig hund. Den er yderst godmodig og venligt stemt overfor familien, store som små. Det er en vagtsom hunderace, men som oftest også imødekommende overfor fremmede samt andre dyr og hunde. Da det er en socialt vogtende hunderace, kan den have svært ved at være alene hjemme.

Udseende – En robust hunderace der er statslig af udseende

En Broholmer har en robust komposition. Det er en hund med brede skuldre og et stort hoved.  Den omtales som værende kraftigt bygget af mastiff-type. Kropsbygningen domineres af en kraftig forpart samt et stort og bredt hoved. Løber og hals er hængende. Ørerne er på hovedet ansat højt og hængende.

Højde:

        Hanner: Op til 75 cm

        Tæver: ca. 70 cm

Vægt:

        Hanner: 50-70 kg

        Tæver: 40-60 kg

Farver:

        Gul med sort maske

        Rødgylden

        Sort

        Alle farver kan have hvide markeringer på bryst og poter.

Pels – Klassisk gylden farve med en kort pels

En Broholmer besidder en kort og glat pels. Pelsen er med en solid underuld. Pelsen fælder markant hen over forår og vinter, når hunden undergår pelsskifte.

Pelspleje:

En Broholmer kræver som udgangspunkt en meget lille pelspleje. Til trods for at en Broholmer har en kort pels, fælder den en del. Det kan kræve en del rengøring i hjemmet. Det er optimalt at pleje pelsen, især i fældningsperioder, forår og efterår, for at forebygge en massiv fældning.

Aktivitetsniveau – Den store hund med et det lille behov for aktivering

Til trods for den store race, har en Broholmer et forholdsvist lille aktivitetsniveau. Så længe Broholmeren får daglige gåture eller har mulighed for at løbe omkring i haven, forholder den sig generelt roligt. Til sammenligning med andre hunderacer, har en Broholmer et lavt aktivitetsniveau.

Træning:

Den store hund kræver træning og socialisering i en tidlig alder. Det er ikke en oplagt hund til førstegangs-hundeejeren. En Broholmer er en hengiven og lydig hunderace. Den er lydhør overfor træneren, såfremt den har erfaring med social belønning. Det er en hund der under træningen, kan have tendens til at kede sig over tid, med en gentagen træningsform. Broholmeren er en muskuløst bygget hund, der kan opnå positiv glæde ved at trække. Vogntræning bør grundet racens størrelse, foregå gradvist. Det er ligeledes en hunderace der arbejder godt ved spor og har en god næse.

En Broholmer er særligt velegnet til følgende træningsformer:

        Tålmodighed

        Positiv belønning

        Afvekslende træning

Sundhed – En hund uden racetypiske arvelige sundhedsmæssige problematikker

I forhold til Broholmerens størrelse, er det en hund med en høj levealder, sammenlignet med andre hunderacer af samme vægtklasse. Det er ikke unormalt, at en Broholmer bliver 10 år eller mere. En Broholmer undergår strenge krav om sundhedsundersøgelser, inden de kan indgå i avlen. Der følger ingen specifikke racebetingede arvelige sygdomme med en Broholmer. Da racen er stor, følger der helt generelle sundhedsmæssige problematikker med som man bør være særligt opmærksom på. En stor race bør vokse langsomt og er først udvokset når den er 18 måneder. Yderligere har større racer tendens til albue- og hofteledsdysplasi og dette gælder også for en Broholmer. Store hunderacer kan have tendens til mavedrejning. Fokus bør derfor være på en Broholmer med en optimal, der får foder specifikt tilpasset til store hunde.

Konklusion – Den vagtsomme hund, der nyder at putte i sengen

En Broholmer er en stor hund, der kræver en del plads at boltre sig på. Det er en hunderace, der er social og egner sig til at være familiehund. Det er en vagtsom hund, der kan virke markant i sin udstråling. Det er ikke en hund, der egner sig til førstegangshundeejeren. Den er oftest venligt stemt over for andre dyr og artsfæller, ligesom den nyder at være social med familiemedlemmer. Broholmeren er en stor og rolig hund, der er tålmodig og som gerne putter under dynen. Da det er en stor hund, bør fodringen tilpasses efter behovet. Ligesom at der bør undgås daglig trappegang og hårdt fysisk aktivitet, der kan fremprovokere led-problematikker.

En Broholmer er velegnet her:

        Familien, der har tidligere har haft hund

        Familien, der har rigeligt plads

        En familie, hvor et eller flere familiemedlemmer ofte er hjemme