Du er her: Forsiden Blog Greyhound – den familieglade sprinter
Greyhound

Greyhound – den familieglade sprinter

27-08-2021

 

FCI gruppe 10: Mynder

En Greyhound er en ganske særlig hunderace. Det er en hund der er yndefuld i udseendet, men som man bestemt ikke skal tage fejl af. Den sprinter hurtigere end andre hunderacer og anvendes også i hundeløb kendt som verdens hurtigste hund, hvor det i dyreverdenen kun er geparden der overgår en Greyhound i fart. Det menes at hunderacen stammer fra Mellemøsten og dog er der alligevel tvivl om dette, da man i senere tid har fundet mynde lignende hunde på ægyptiske arkæologiske fund. Det er en hund der er avlet til fart, hvilket også giver det karakteristiske strømlinede og slanke udseende. Oprindelige har en Greyhound været anvendt til harejagt og senere blev hunderacen anvendt til hundeløb. Trods det spinkle udseende er en Greyhound en sej hund der viser stor udholdenhed men samtidig også en hund der virkelig nyder ægte sofahygge.

Temperament – En udholdende sofa hund

En Greyhound er en hund der kendes for at være yderst udholdende. Samtidig er det også en hund der sætter pris på hyggen i sofaen. Den er generelt set en meget blid og afbalanceret af sind der er hengiven og loyal overfor sin familie. Den er imødekommende overfor børn og andre dyr men er også altid frisk på en god spurt i haven. Med en Greyhound vil man opleve en hund der, når den får stimuleret sit fysiske aktivitetsbehov, er ivrig efter selskab og et liv tæt på familien. Den har et stærkt jagt gen og bør derfor ikke slippes løs på marken, hvis man gerne vil have hunden med hjem igen med det samme.

Udseende – Yndefuld og elegant

En Greyhound har et ganske særligt udseende sammenlignet med andre hunde. Det er en yderst yndefuld og elegant hund af udseende, der samtidig er muskuløs og fast af bygning. En Greyhound besidder et langt hoved med en spids snude og let udstående mørke og velmarkerede øjne. Ørerne har en holdning man kalder rosenører, hvor de falder naturlig og let ned fra en robust øre-rod. Halsen er særlig lang og muskuløs og derfor kan en Greyhound ligne den er en smule uharmonisk i bygningen. Kroppen er lang og smal, til trods for en stor muskelfyde og det er naturligt at man kan fornemme ribbenene på en Greyhound. Brystet er meget dybt og flankerne er indtrukne. Halen er lang og ansat lavt, med en nedadgående stilling, hvor enden bøjer let op.

Højde:

Hanner: 70-75 cm
Tæver: 68-70 cm

Vægt:

Hanner: 25-40 kg
Tæver: 25-35 kg

Farver:

·         Sort

·         Hvid

·         Rød

·         Fawn

Alle farverne kan være med brindle og være farvet med hvide aftegninger.

Pels – Den korte og tætsiddende pels der kræver meget lidt pelspleje  

Fælles ofr alle Greyhounds er, at pelsen er meget kort og tæt. Pelsen sidder tæt til kroppen, uden hvirvler eller lignende, som en del af den målrettede strømlinede avl. Pelsen har en fin struktur og der er minimalt med underuld. Pelsen sidder tæt til kroppen og bør være glansfuld af udseende. Den manglende underuld gør, at en Greyhound oftest er kuldskær og mindre robust overfor det danske efterår og vinter.

Pelspleje:

En Greyhound har minimalt med underuld. I perioder fælder en Greyhound en del, som følge af pelsskifte og i de perioder kan der være behov for lidt ekstra pelspleje. Grundet den mere eller mindre manglende underuld, er det ikke nødvendigt af rede denne hunderace ofte, pelsplejen kan som regel efterkommes med en fugtig klud eller vaskeskind, for at fjerne de løse hår.

Aktivitetsniveau – En energifyldt harmonisk hunderace

Greyhounds er kendt for den meget store energi og udholdenhed der til tider kræves af den, hvis den anvendes som brugshund. I dagligdagen er det en hund, der er harmonisk og meget afslappet, så længe den får opnået daglige gåture og en enkelt spurt eller to i haven. Den er yderst omsorgsfuld overfor familien og vil være forsigtig omkring især børn og mindre dyr. Så det er en hunderace derhjemme, er rolig og fattet, mens den hurtigt kan komme op i fart, hvis der er noget der bevæger sig. Uanset om der er tale om en avlslinje af jagt hunde eller løbshunde, er begge drevet af et højt jagtinstink og det tager ved for selv familiehunden i ny og næ. Da det er en hunderace der hurtigt når 60 km/t, kan den når den er fri, være svær at kalde til sig. Jagtinstinktet kan også have betydning for de legekammerater man sætter sammen med sin Greyhound, hvor mindre hunderacer i leg hurtigt bliver et legende jagt-mål, hvor Greyhounden forsøger at løbe hunden op i stedet for egentlig leg.

Træning:

Det høje aktivitetsniveau og store udholdenhed gør denne hunderace velegnet til brug i jagt, så længe at vejret er mildt. Det samme gør sig gældende for løb, hvor det er den mest populære hunderace, grundet den ultimative høje fart, der ikke kan sammenlignes med andre hunderacer. I forhold til lydighedstræning, kan en Greyhound have enkelte udfordringer. Det er ikke fordi den ikke er arbejdsvillig, men den kan grundet bygningen eksempelvis have svært ved at sidde eller ligge ned i en bestemt position i længere tid, hvilket man bør tage højde for i træningen. Et er en hunderace der bør trænes konsekvent og imødekommende, eventuelt med positivt forstærket adfærd og træning. Det kan her være en fordel at have fokus på at bryde en opmærksomhed og træne indkald. En Greyhound vil oftest ikke have den store appetit og derfor bør belønningen være særlig ekstraordinær, for at have den ønskede effekt.

En Greyhound er særligt velegnet til følgende træningsform:

·         Forstærket belønning

·         Positivt forstærket træning

·         Konsekvent træning

Sundhed – En stor hund med en høj levealder

En Greyhound er en stor hunderace, men sammenlignet med andre på samme størrelse, har den sjældent de kendte problematikker som oftest følger med størrelsen. Det er ikke en hund der er kendt med hofteledsdysplasi eller lignende. Det er mest af alt en hund med meget lidt appetit og derfor bør man være opmærksom på et foder af god kvalitet, rigt på proteiner der afspejler det høje aktivitetsniveau og gerne suppleret med ekstra smagfulde og appetitstimulerende råvarer. Hvad fysiske skader angår, vil det være skader der ses som følge af hurtigt løb, som kan være svær at begrænse i dagligdagen. Sene skader kan være et hyppigt problem, ligesom at den tynde hud kan være ekstra sart overfor slag i forbindelse med hurtig fart. Det samme gør sig gældende for poterne hos en Greyhound, hvor de mange kilometer er noget man skal tage hensyn til. Undgå gerne at hunden bevæger sig på hårde overflader, med salt om vinteren. En Greyhound kan som alle andre Mynder være en anelse sensitiv overfor bedøvelse og fuld narkose. Så længe at din dyrlæge er opmærksom på problemet der er gældende for mynder, findes der alternativer til bedøvelse, der ikke er et problem for hunderacen. Det er en hunderace der oftest ses med en meget høj levealder, sammenlignet med andre hunderacer i samme vægtklasse. Det er ikke unormalt at en Greyhound bliver 10-14 år eller mere.

Konklusion – En lynhurtig hygge spreder  

Til trods for at en Greyhound er verdens hurtigste hunderace og kan holde en høj fart over lang tid, så vil det ikke være en hund der ”løber på væggene” i hjemmet. Det er en meget social hund, der er harmonisk og afslappet når den får opfyldt sine fysiske behov. Det er en hund der særligt egner sig til familier, da den som regel vil elske børn. Dog bør familien være glad for aktiviteter, ligesom at det bør accepteres at have en hund der mere eller mindre altid ligger i sofaen eller dynerne. Det er en hunderace der er venligt stemt overfor alle i familien, såvel som fremmede, andre dyr og artsfæller. Man bør dog være opmærksom på det stærke jagtinstinkt der kan slå til hos en Greyhound når mindre dyr starter i løb. Hunden kan fint indgå i en aktiv første gangs hundeejer familie.

En Greyhound er velegnet her:

·         En aktiv familie

·         En familie der eventuelt har mindre børn

·         En familie der har et stort aflukket udeområde