Du er her: Forsiden Blog Bearded Collie (Skægget Collie)– Den ivrige arbejdshund, der egner sig til enhver aktiv familie
Skægget Collie

Bearded Collie (Skægget Collie)– Den ivrige arbejdshund, der egner sig til enhver aktiv familie

11-06-2021

 

FCI gruppe 1: Hyrde og kvæghunde

En Bearded Collie er en mellemstor skægget hyrdehund. Det er en brugs- såvel som en selskabs- og familiehund. Det er en kontaktsøgende hund, der egner sig godt i den aktive familie. Den er imødekommende over for voksne og børn samt andre hunde. Det er en hund med stor selvsikkerhed, men den besidder ikke naturligt vogtende eller beskyttende egenskaber, som ellers gør sig gældende for mange andre lignende typer af hunde.

Temperament – En glad hund, der aldrig giver op

En Bearded Collie er en vågen og aktiv hund. Det er en selvsikker hund med en stor tålmodighed. Racen beskrives til tider som værende stædig. Det er en intelligent hyrdehund med en stor udfoldelse. Til trods for, at der med en Bearded Collie er tale om en udtalt hyrdehund, besidder den ikke en beskyttende adfærd, men har tendens til at gø for opmærksomhed. Det er en hunderace, der er kendt for at være magelig, så snart den har fået opfyldt sine behov for mental og fysisk aktivering.

Udseende – Elegant og charmerende robusthed

En Bearded Collie er en forholdsvis slank hund med en lang og elegant pels. Den er under pelsen kraftigt bygget. Proportionerne for racen er en krop, der er længere end højden. Den besidder et stort og rundt hoved med et stort og firkantet næseparti. Den besidder et muskuløst kæbeparti uden over- eller underbid. Øjnene er store og mørke og sidder med stor afstand fra hinanden. Ørerne er middelstore og hængende med lang pels. Halen er lavt ansat og i afslappet tilstand følger den nedadgående bagparten, med et let svaj i enden.

Højde:

        Hanner: 53-56 cm

        Tæver: 51-53 cm

Vægt:

        18-30 kg

Farver:

        Vildtgrå

        Rødlig fawn

        Sort

        Blå

        Brun

        Ensfarvet eller meleret og alle farver kan være med enkelte hvide aftegn på især bryst og poter.

Pels – En lang og glat overdådig pels der kræver omfattende pelspleje

Pelsen hos en Bearded Collie er dobbeltlaget. Den har en lang og glat, eventuelt let bølget, pels af dækhår samt en kraftig underuld.

Pelspleje:

Den overdådige og lange pels, kræver omfattende pelspleje. En Bearded Collie bør børstes grundigt dagligt for at undgå infiltrationer og knuder i pelsen. Den aktive hund, der nyder at være ude i ethvert slags vejr, kan let medtage grene, mudder og skidt, der sætter sig fast i pelsen. Det er især i de perioder, hvor hunden fælder sin underuld, to gange årligt, hvor der er øget behov for pelspleje.

Aktivitetsniveau – En arbejdsivrig hund med en god tilpasningsevne

En Bearded Collie kendes for at være arbejdsivrig og have et moderat til stort aktivitetsbehov. Den unge hund er meget fysisk aktiv, hvorimod den ældre familiehund kan stille sig tilfreds med mindre fysisk aktivering, hvis denne erstattes af en mental stimuli. Det er en hund, der generelt set tilpasser sig familiens aktivitetsniveau.

Træning:

En Bearded Collie har en stor evne til at arbejde aktivt og formår at være udholdende. Den har en tæt kontakt med sin træner og kan udføre samarbejdende opgaver på lang afstand. Det er en hund, der er energisk og initiativrig i sin arbejdsform. En Bearded Collie er yderst intelligent og opfanger signalerne og kommandoerne hurtigt. Den er ivrig og vedholdende, men har også behov for en vekslende træningsform. Det er en hund, der især egner sig til at hyrde samt agility og diverse lydighedstræning. Med den rette motivation (der ikke kun begrænser sig til godbidder) kan der opnås et givende og effektivt arbejde.

En  Bearded Collie er særligt velegnet til følgende træningsformer:

        Konsekvent

        Belønnende

        Vekslende arbejde

Sundhed – En stor hunderace uden de typiske sundhedsproblemer

En Bearded Collie er generelt set en sund race, hvor der ikke følger racetypiske nedarvede sygdomme med. Til trods for størrelsen, har en Bearded Collie overraskende få problematikker med hofteledsdysplasi. Det er en race med en pelssætning, hvor man bør være opmærksom på huden, der i varme temperaturer kan have svært ved at ånde. En Bearded Collie opnår en høj levealder på op til 14-15 år.

Konklusion – En vellidt brugs- og familiehund

En Bearded Collie er ikke så udbredt herhjemme. Det er generelt en meget vellidt hund, der formår at tilpasse sig langt de fleste familier, hvor der er fokus på den rette aktivering. En Bearded Collie har ikke de store problemer med at være moderat alene hjemme, såfremt dette indlæres i en tidlig alder. Det er en hund, der er velfungerende som brugshund til både hyrde-, agility samt lydigheds-træning.  Det er en kærlig og kontaktsøgende hund, der er imødekommende og tålmodig overfor børn og artsfæller.

En Bearded Collie er velegnet her:

        Familien, der er klar på at give en hund et aktivt liv

        Familien, der har tid til en omfattende pelspleje

        Familien, der leder efter en kærlig og tilpasningsdygtig hund