Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om Shetland Sheepdog
Shetland Sheepdog

Alt du skal vide om Shetland Sheepdog

12-08-2021

Gruppe 1 – hyrde og kvæghunde

Ved første øjekast vil man måske forveksle en Shetland Sheepdog med en lille udgave af den verdenskendte hund Lassie. Racen, som også går under kælenavnet ”Sheltie”, er en kærlig, blid og intelligent hyrdehund. Den lille hund er kendt for sin smukke, lange pels og smalle snude, samt at være en hyrdehund med stort H. Racens præcise oprindelse er uklar, men man mener den kommer fra Shetlandsøerne, hvor hyrder brugte den til at vogte får. I dag er det en højtelsket familiehund, som stadig holder et vågent øje med flokken – ligegyldigt om den er udgjort af får eller mennesker!

Personlighed

 

En Shetland Sheepdog er kendetegnet ved sit blide og kærlige temperament. Racen kan være følsom og reserveret overfor fremmede. Af samme årsag er det ikke usædvanligt, hvis din Shetland Sheepdog godt kan lide at gø. Det er en loyal hund, som ofte løber lige i hælene på sin ejer. Derudover er en Shetland Sheepdog en lydig race, som kan lære alverdens tricks. 

Forventet levetid

 

En rask Shetland Sheepdog bliver typisk 12-14 år. Racen er generelt sund og uden de store helbredsproblemer. Det er dog ikke ualmindeligt, at en Shetland Sheepdog døjer med knæproblemer og øjensygdomme. Du bør altid købe din Shetland Sheepdog fra en godkendt hundeopdrætter. En godkendt opdrætter skal have udstillingscertifikat og sundhedspapirer fra dyrlægen, før de kan avle med en stamtavle fra Dansk Kennel Klub. På den måde er du sikker på at få en hvalp der kommer fra sunde forældre. 

Skulderhøjde

Hun: 33-38 cm

Han: 35-39 cm

Vægt

Hun: 7-12 kg

Han: 7-12 kg

10 ting du skal vide om Shetland Sheepdog

1. De er gode til alting!

En Shetland Sheepdog er en meget klog hund. Faktisk så klog at den ofte bliver brugt som service- og terapihund for folk med forskellige slags vanskeligheder. De er også gode til agility og andre former for hundesport.

 

2. Kan de være alene hjemme?

 

Racen har problemer med separationsangst. Det anbefales ikke, at man efterlader en Shetland Sheepdog alene hjemme mange timer om dagen.

 

3. Højt energiniveau

 

En Shetland Sheepdog har et særdeles højt energiniveau, og har brug for masser af motion og stimulering fra sine ejere. De trives bedst i en aktiv familie, som vil nyde lange gåture og masser af leg. Den er glad for at løbe uden snor, når I er ude at gå tur sammen.

 

4. God med børn

 

Hvis I er en familie med børn, der overvejer at købe en Shetland Sheepdog, så frygt ej. Det er en dejlig og elskværdig familiehund, som elsker børn. Især hvis hunden bliver vant til børnene fra en tidlig alder, vil den elske at lege og tilbringe tid med dem.

 

5. Lydighed

Der er masser af sjov lydighedstræning at se frem til, hvis man anskaffer sig en Shetland Sheepdog til kæledyr. Den er dygtig til at tilpasse sig, og lærer ekstremt hurtigt nye tricks. Den er generelt samarbejdsvillig og nem at opdrage.

 

6. Pelspleje?

Dens lange pels kræver at blive børstet igennem et par gange om ugen. Man bør udrede filtede knuder og trække skidt uden af dens underuld. Den fælder hele året rundt, og især i de perioder, hvor pelsen skiftes. Til gengæld kræver den ikke pelspleje på niveau med eksempelvis en puddel eller terrier, da den ikke skal trimmes eller klippes.

 

7. Allergivenlighed

 

Apropos pelspleje, så er Shetland Sheepdog ikke anset som en allergivenlig race. Hvis man lider af moderat til alvorlig hundeallergi, anbefales det, at man anskaffer sig en anden slags hund.

 

8. Kan man have en Shetland Sheepdog i lejlighed?

 

Det er omdiskuteret hvor vidt en Shetland Sheepdog er en god lejlighedshund. Nogle avlere mener, at den godt kan bo i lejlighed på grund af dens lille størrelse. Så er det bare endnu vigtigere, at den kommer ud på lange gåture dagligt og blive stimuleret via. træning og leg. Den har tendens til at gø en del, hvilket kan være svært, hvis man har naboer på den anden side af væggen.

 

9. Hvilke farver har en Shetland Sheepdog?

 

Racen kommer i mange forskellige farvekombinationer: Sort, hvid, sølvblå og brun er de mest almindelige.

 

10. Er Shetland Sheepdog en god vagthund?

 

Den egner sig godt til vagthund, da racen nemt kan finde på at give lyd fra sig, hvis den synes noget er galt.