Du er her: Forsiden Blog Schipperke – En familievenlig brugshund
Schipperke

Schipperke – En familievenlig brugshund

12-08-2021

FCI gruppe 1: Hyrde og kvæghunde

Temperament – Den lille vagtsomme hyrdehund

En Schipperke er den mindste at alle hyrdehunde. Til trods for størrelsen, bør man ikke tage fejl af dens evner. Den er aktiv, adræt, udholdende og altid opmærksom, præcis som en hyrdehund bør være. Det er en velegnet familiehund og er generelt meget venligt stemt overfor andre hunde og dyr. Overfør børn er det en hunderace der er kendt for at være særlig kærlig og omsorgsfuld med en stor tålmodighed. Den egner sig bedst i en familie hvor der er ro og kan fremtone en anelse ængstelig adfærd overfor fremmede. Det er mest af alt dens selvbevidsthed, som præcis er at sammenligne med en stor hunderace, hvor den kan have gavn af en udpræget socialisering i en tidlig alder.

Udseende – En lille ulvelignende bastant hund

En Schipperke kaldes også den lille ulv og det er ikke uden grund. Udseendet minder en smule om en ulv, udover størrelsen. Den har en kraftig sort pelsfarve og er kraftig af bygning. Ansigtet er yndefuldt og langt men stadig med et målrettet blik og udtryk. Kæberne er store sammenlignet med hovedstørrelsen. Øjnene er ansat i midten af ansigtet med godt mellemrum imellem. Øjnene er mørke og falder nemt i et med pelsfarven. Ørerne er opretstående, trekantede og spidse, højt ansat på hovedet. Der er enkelte individer af hunderacen der er født uden hale, men ellers er den højt ansat og med en let bue. Der er for en Schipperke markant forskel mellem hanner og hunner i muskelsætningen og bygningen, hvoraf hunnerne er en anelse længere proportioneret.

Højde:

22-33 cm

Vægt:

3-9 kg, hvoraf hannerne er en smule tungere end tæverne.

Farver:

·         sort

Pels – En sort hund med meget pels  

En Schipperke har udelukkende en sort pels, uden undtagelser. Pelsen er yderst kraftig sammenlignet med lignende hunderacer. Der er en kraftig under uld, der beskytter hunden i koldt vejr. Af samme årsag kan hunderacen også have svært ved at have det koldt nok i de varmeste sommermåneder, hvilket man bør tage hensyn til. Dækhårene hos en Schipperke er korte til mellemlange. Hovedet og det nederste af benene har en meget kort pels, der er tætsiddende til huden. Resten af kroppen besidder kraftige men glansfulde dæk hår. Hen over nakken har en Schipperke en kraftig mange og særligt er hale og bukserne særligt udtalte.

Pelspleje:

En Schipperke har en kraftig pels og en nærmest endnu kraftigere under uld. Det er en pels der særligt fælder i de perioder hvor underulden skiftes hen over forår og efterår. For at holde pelsen fri for filter, bør en Schipperke redes jævnligt. Henunder fældesæsonen er der behov for en mere intens børstning, for at undgå fældning i totter.

Aktivitetsniveau – Et charmerende energibundt

Man skal ikke tage fejl af den lille størrelse hos en Schipperke i forhold til dens evne omkring aktivitet og udholdenhed. Det er en hyrdehund og det skal man have med i tankerne når man er på udkig efter en ny hund. Den har et stort temperament og vilje til at arbejde, også alene, hvor den nemt finder på at gå sine egne veje. Dog er det en hyrdehund, der er tæt knyttet til sin flok og finder hurtigt tilbage. Alligevel er en Schipperke en hunderace der altid bør holdes i snor udenfor indhegningen. Der er ikke de helt store krav til den fysisk udfoldelse, hvoraf hunden især i sine senere år, er god til at tilpasse sig familiens aktiviteter. Dog er der behov for mental stimulering dagligt. I aktivitetsniveauet kan den minde en smule om en spidshund, men med en større arbejdsglæde. Der er et ivrigt jagtinstinkt og ønske om at undersøge tingene på egne ben.

Træning:

Stædigheden og en Schipperke egenrådighed kan nogle gange spille ind i forhold til træningen, hvis ikke interessen og motivationen holdes højt. Det er til trods for den lille størrelse en velegnet brugshund, så længe den trænes på egne vilkår. Det er en hunderace der elsker de lækreste godbidder og kan motiveres med dette. Det er en meget lærenem hund og lydighedstræning er oftest meget vellykket. Ellers ser man ofte en Schipperke på træningsbanerne ved agility, hvor dens størrelse, hurtighed og udholdenhed er en stor fordel. En Schipperke er hurtigt videre i træning, så hurtig og responsiv belønning er nødvendig, eventuelt i form af klikker træning.

En Schipperke er særligt velegnet til følgende træningsform:

·         Ekstra lækre godbidder som belønning

·         En mental udfordrende træningsform

·         Konsekvent træning

Sundhed – En robust hunderace med en høj levealder  

Både størrelsen og fysikken spiller ind i forhold til at snakke sundhed hos en Schipperke. Det er en hunderace uden nogle kendte genetiske sygdomsproblematikker og uden de gængse disponible sygdomme som de store og tunge hunderacer kan have med sig. Det er en hunderace der oftest ses med en høj levealder på 12-15 år eller mere. Med en Schipperke får du en sund hund, der sjældent har behov for en tid hos dyrlægen.

Konklusion – En selvstændig men kærlig familiehund

For en familie der ikke tidligere har haft kendskab til hunde, kan en Schipperke være noget af en udfordring. Der er behov for et moderat fysisk aktivitetsniveau og en mental aktivering dagligt. En Schipperke er en hyrdehund, der mere og mere bliver avlet til at være udelukkende en selskabs- og familiehund. Hvis man ejer en Schipperke skal man kunne acceptere at den har et til tider stædigt temperament og har tendens til at gå sine egne veje og vende øret væk når der er noget der er mere spændende. Det er en hunderace der er særligt kendt for at være tålmodig og kærlig overfor især mindre børn og som nyder at være tæt på sin menneskeflok. En Schipperke kan være den perfekte familiehund, men bør socialiseres tilstrækkeligt i en tidlig alder.

En Schipperke er velegnet her:

·         En familie med både børn og voksne

·         En familie der tidligere har hundeerfaring

·         En familie der ønsker en trofast ven i familien