Du er her: Forsiden Blog Malinois – En stor og udholdende brugshund
Malinois

Malinois – En stor og udholdende brugshund

12-08-2021

 

FCI gruppe 1: Hyrde og kvæghunde

Temperament – Den kærlige hyrde og familiehund

En Malinois bliver til forveksling ofte sammenlignet med en schæferhund i udseende men racerne er markant forskellige. Det er en belgisk hyrdehund med udpræget hyrdeinstinkter. Det er en hund der er avlet til at holde vagt ved fåre og kvægfoldene for at undgå indtrængende rovdyr. En Malinois er en stor hund med en stor udholdenhed. Den besidder stadig kraftige egenskaber som hyrdehund og har tendens til at hyrde alt omkring sig, også sin menneskeflok. Den har et vågent temperament der er opmærksom og vagtsom men også yderst trofast overfor sin familie. Den er glad for bevægelse og egner sig ikke til at blive begrænset i dette. Det er en velegnet brugshund også i forskellige sportsgrene hvor det at have en stor koncentrationsevne og udholdenhed er en fordel. Hvis en Malinois opnår den rette træning, både mentalt men især også fysisk kan den være velegnet som familie og selskabshund.

Udseende – Et vagtsomt udtryk

En Malinois er af udseende utrolig harmonisk af bygning. Den besidder et vågent og vagtsomt udtryk med mørke og intense øjne. Det er en middelstor til stor hund der er muskuløs og har kraftige ben. Brystkassen er dyb og på linje med albuerne. Hovedet er højt og majestætsligt ansat. Det er en hunderace med et langt snudeparti med kraftige kæber og uden hængende læber. Ørerne er højt ansat, trekantede og opretstående. En Malinois har en velansat hale, der har en let bue i afslappet tilstand der holdes lavt.

Højde:

Hanner: ca. 62 cm
Tæver: ca. 58 cm

Vægt:

Hanner: 25-30 kg
Tæver: 20-25 kg

Farver:

·         Sort maske

·         Brun grundfarve

Grundfarven hos en Malinois kan variere en smule i farven, men skal stadig være brun eller meget mørk beige. Den sorte maske er kendetegnet ved racen og uden vil den være udelukket fra avl. Der er ingen anerkendte hvide aftegn for racen.

Pels – Tætsiddende og vejrbestandig

En Malinois er kendetegnet med en meget tæt pels hvor både under uld og dæk hår er tæt siddende til kroppen. Det er en hunderace der er avlet til at kunne modstå både kulde og regn. Derfor er underulden kraftig og tæt med en svag grålig farve. Pelsen på hovedet er kortere på hovedet og ben end resten af kroppen. Det er en hunderace der besidder en stor krave, særligt om vinteren med kraftig pelssætning.

Pelspleje:

En Malinois er en hunderace med en stor pels, til trods for at den er korthåret. Den kan kræve en del pelspleje i de perioder hvor underulden smides. Her er der behov for intens og grundig redning af pelsens under uld, for at hjælpe med at løsne denne. Ellers er det en hunderace der kræver meget lidt pelspleje.

Aktivitetsniveau – En flittig og arbejdsivrig brugshund

En Malinois er en hunderace med et højt fysisk aktivitetsniveau. Det er en hunderace der er avlet til en stor udholdenhed og koncentration. De hunde der ikke får opfyldt deres fysiske behov, kan have tendens til at blive destruktive i deres adfærd på omgivelserne. Det er en hund der ikke egner sig til at være alene hjemme i længere tid, af samme årsag. Det er en lærenem og arbejdsivrig hund, der kræver større udendørs plads og eventuelt daglig mental træning. Der er behov for flere gåture dagligt og gerne gåture hvor der kræves lidt af fysikken. Som hvalp er det ideelt at opnå en grundig socialisering samt udsætte hunden for situationer der stimulerer den mentale aspekt.

Træning:

Hvis man ønsker en hyrde eller arbejdshund er en Malinois et godt valg af race. Den er god til at koncentrere sig og arbejder som oftest rigtig godt sammen med sin ejer. Den ses jævnligt i agility træning og egner sig også til brugshundetræning hvor næsen skal anvendes. Som redningshund er en Malinois særlig populær. Det er en hunderace der arbejder bedst ved en belønning der ikke er godbidder men stimulering eller leg. Hunden kan have tendens til at blive stresset grundet aktivitetsniveau, hvoraf man bør variere træningsformen ofte.

En Malinois er særligt velegnet til følgende træningsform:

·         Varierende træningsform

·         Belønning med effekter eller leg

·         Udfordrende træning

Sundhed – En stor hunderace med god generel sundhed  

En Malinois er en stor hunderace, hvoraf de sundhedsmæssige gener der måtte følge med størrelsen, er gældende. En stor hunderace er disponeret for hofteledsdysplasi især. Hofteledsdysplasi er en lidelse der opstår ved en for hurtig vækst i forhold til hvordan knogler, sener og led kan følge med. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på den rette fodring og eventuel en træning der ikke er for fysisk hård i vækstperioden. Dog er en Malinois, sammenlignet med andre hunderacer af samme størrelse, sjældent set med hofteledsdysplasi. Ellers er det en sund og aktiv hund, der kan have behov for at blive skånet en smule i sine fysiske udfoldelser for at holde længe, særligt i de ældre år.

Konklusion – En hunderace der evner at arbejde

Den oplagte familiehund kan man ikke kalde en Malinois, men for en familie der kender til hunderacens behov og formår at udfylde den fysiske og mentale træning, kan en Malinois fint indgå i familien som selskabshund. Dog er det en hund der gerne arbejder ivrigt og i discipliner der kræver stor fysik. Den kan have tendens til at stresse op i træningen og det samme kan gøre sig gældende for hyrdehunden, hvis den er alene hjemme i længere tid.

En Malinois er velegnet her:

·         En familie der ønsker en arbejdsvillig brugshund

·         En familie der tidligere har hundeerfaring

·         En aktiv familie der har tid til træning