Du er her: Forsiden Blog Australsk Kelpie – Den adrætte utrættelige arbejdshund
Kelpie

Australsk Kelpie – Den adrætte utrættelige arbejdshund

11-06-2021

 

FCI gruppe 1: Hyrde og kvæghunde

En Australsk Kelpie kaldes også for en ”Show-Kelpie”, men har oprindeligt set de samme instinkter og egenskaber som den Australske Working Kelpie. Det er en hunderace, der først og fremmest har et meget højt aktivitetsniveau. Det er en hund, der er meget social og som føler sig afhængig af sin familieflok. Den har svært ved at være alene hjemme i længere tid, og kan i disse situationer ses med en destruktiv adfærd. Det er en formidabel familiehund, der dog ikke er egnet til førstegangshundeejeren. Den har behov for en stor mental og fysisk aktivering dagligt.

Temperament – Den loyale og imødekommende hurtigløber

Den Australske Kelpie er loyal og afhængig af sin flok. Den følger troligt sine mennesker eller træner og er hengiven og givende over for familiemedlemmer. Det er en hund, hvis type er egenrådig og udholdende. Uden den rette stimuli, kan den Australske Kelpie blive rastløs. Den er glad og imødekommende overfor børn, andre kæledyr samt andre artsfæller. Til trods for, at den ikke er meget vagtsom, sammenlignet med lignende hunderacer, har den tendens til at gø.

Udseende – En robust og adræt arbejdshund

En Australsk Kelpie skal være en smidig og adræt hund med en høj symmetrisk proportionalitet. Den har en kraftig muskulatur. Hovedet er proportioneret efter hundens størrelse. Hovedet beskrives som en ræveagtig form med en lang spids snude. Ørerne er opretstående og spidst trekantede. Halen skal i ro hænge afslappet ned og slå en let bue bagud. Den er godt busket og pelsklædt.

Højde:

        Hanner: 46-51 cm

        Tæver: 43-48 cm

Vægt:

        14-21 kg

Farver:

        Sort

        Black tan

        Rød

        Rød tan

        Fawn

        Chokoladebrun

        Blå

Pels – En modstandsdygtig hunderace, der kan klare vind og vejr

Den Australske Kelpie har en kraftig kort pelssætning. Den har dobbelt lag med en stridere dækpels og en kraftig tætsiddende underuld. Den fælder en del under fældesæsonen henover en periode i hhv. forår og efterår. Det er en hunderace med en pels, der er modstandsdygtig overfor vind og vejr.

Pelspleje:

Pelsplejen er begrænset for en Australsk Kelpie. Den fælder i perioder en del, hvilket kan afhjælpes med daglig børstning i denne periode.

Aktivitetsniveau – En utrættelig arbejdshund

En Australsk Kelpie har et yderst højt aktivitetsniveau. Det er nødvendigt med mental og fysisk aktivering flere gange dagligt. Det er en hund, der egner sig godt til omgivelser, hvor den kan gå frit og samtidig være i nærheden med sine familiemedlemmer.

Træning:

Det er en selvstændigt arbejdende hyrdehund. Den egenrådige og udholdende egenskab som den Australske Kelpie besidder, giver en hund, der til tider kan være svær at træne, uden den rette belønning eller den tilstrækkelige afveksling i træningsformen. En brugshund som en Australsk Kelpie er avlet til at arbejde med store kvægflokke. Den skal kunne håndtere tilstedeværelsen af andre hunde, uden at tage hensyn til disse. Den store tolerance for andre hunde er generelt set en yderst praktisk egenskab, hvis den Australske Kelpie anvendes som arbejdshund. Generelt set er en Australsk Kelpie nem og let at træne til forskellig lydighed, så længe at træningen virker tilstrækkeligt berigende for hunden.

En Australsk Kelpie er særligt velegnet til følgende træningsformer:

        Konsekvent

        Træning med hurtigt moment

        Varierende træningsform

Sundhed – En sund og rask hund, der holder i mange år

Generelt er en Australsk Kelpie en meget sund race. Det er en race, hvor der lægges meget stor vægt på sunde proportioner med et mentalt og sundhedsmæssigt overskud. Derfor er det meget lidt sundhedsproblematisk, der følger med en Australsk Kelpie. Det er en hunderace, der er avlet på et godt og solidt fundament, hvilket giver den Australske Kelpie en høj levealder, der ofte ses op til 16 år.

Konklusion – Den arbejdsivrige hyrdehund, der ikke evner at ligge stille i sofaen

En Australsk Kelpie er en arbejdsgivende hyrdehund med fart over feltet. Den er ikke velegnet til at ligge stille i sofaen i lang tid og er gerne altid i gang. Det er ikke en hund, der er velegnet til førstegangshundeejeren og kræver meget udenomsplads. Til trods for at denne hunderace kaldes en ”Show-Kelpie”, hvor avlen ikke ligger den samme vægt på arbejdsegenskaberne, er det den samme hund helt grundlæggende.

En Australsk Kelpie er velegnet her:

        En familie, der ønsker en velegnet og arbejdsivrig brugshund

        En familie, der er dagligt aktiv

        En familie, der har store åbne vidder og et stort uderum