Du er her: Forsiden Blog Collie – En familievenlig brugshund

Collie – En familievenlig brugshund

12-08-2021
Collie


FCI gruppe 1: Hyrde og kvæghunde

 

Temperament – Den kærlige hyrde og familiehund

 

Du kender måske til collien Lassie, den populære kærlige filmhund der medvirker i serien af samme navn. Collien Lassie beskriver egentlig meget godt colliens temperament. Den skotske hyrdehund er en klassisk fårehund, der er yderst trofast og kærlig i sim omgang med både mennesker, børn, andre artsfæller og dyr. I dag anvendes den i mange hjem udelukkende som selskabs- og familiehund, men besidder i de fleste tilfælde stadig de brugbare egenskaber som hyrdehund. Det er en kontaktsøgende hunderace der er lærevillig og ivrig i forhold til at arbejde for sine mennesker. Det er en hund der til tider kan have en anelse høj smertetærskel, hvilket nogle gange kan munde sig ud i et udtryk der er en anelse nervøst ved høje lyde eller uro.

 

Udseende – En pelset skønhed

 

Af udseende er en collie meget yndefuld og kan minde en smule om en myndehund i udtrykket. Den kan have både kort eller lang pels, hvoraf pelsen er den eneste variation i type, temperament med mere og er helt samme race. En Collie betegnes som værende en yndig hund, hvoraf hovedet har udpræget karakter for racen. Hovedet er langt og smalt og med højt ansatte spidse ører, der kan falde en lille smule i spidsen. Øjnene er middelstore, mørke og middel ansat i ansigtet. Rundt om øjnene er mørke aftegninger der markerer karakteren af udtrykket. Kroppen er en smule lang i forhold til højden på hunden hvoraf benene synes lange og smalle. Halen er lang og bæres lavt. Halespidsen er let rundet i afslappet position. Det er en adræt hund af udseende der bærer præg af brugshundeegenskaberne som hyrdehund, hvor udholdenhed og adræthed er et must for arbejdet.

 

 

Højde:

 

Hanner: 56-61 cm
Tæver: 51-56 cm

 

 

Vægt:

 

Hanner: 20-30 kg
Tæver: 18-25 kg

 

 

Farver:         

Zobel

Tricolour   

Blue merle

Uanset farvekombinationen, bør en collie have de typiske hvide aftegninger hen over nakke, bryst og mave samt ben.

Pels – En hunderace med middel til høj pelspleje

En collie har en fin pels der stråler af sundhed. De fine hår dækker for en større underuld som er svær at syne. Uanset om det er en langhåret eller korthåret collie er der behov for hjælp til pelsplejen, for at pelsen ikke filtrer.

Pelspleje:

 

En collie kan have meget pels, men de fine hår syner mindre og fælder mindre end andre hunderacer med samme mængde pels. Pelsen bør være velplejet for at bibeholde den yndefulde natur som collien besidder. I de perioder hen over forår og efterår hvor hunderacen smider hhv. vinter og sommerpels, er der et større arbejde i forhold til pelsen. Der kræves jævnlig børstning af pelsen for at forhindre at den ikke filtrer.

Aktivitetsniveau – En arbejdshund der er fyldt med energi og charme

 

Til trods for at collien som hunderace er god til at tilpasse sig sine omgivelser også i forhold til aktivitetsniveauet, kan den virke meget ivrig og til tider ustoppelig som hvalp. Det er en hunderace der af natur besidder en stor udholdenhed og det viser sig især i de unge måneder. Holdes aktivitetsniveauet fysisk ved lige, opretholdes det høje aktivitetsniveau mere eller mindre gennem hele livet. Det er præcis de egenskaber der gør en collie velegnet som både familie og brugshund. Tilpasningsevnen gælder også det mentale aktivitetsniveau. En collie nyder sine rutiner og så længe der er ros og at der er nærhed til menneskeflokken, er den som regel veltilpas. Det er en hund der især i de unge dage har behov for aktivering mentalt og gåture flere gange dagligt. Den ser gerne at den har mulighed for at krudte af i en stor have. Det er en hund der kan have tendens til at udvise en smule nervøsitet så det vil være ideelt at udsætte den for forskellige situationer, lyde, andre dyr og hunde i en tidlig alder.

 

Træning:

 

En collie besidder et større aktivitetsniveau, særligt som hvalp. Generelt set er en collie en hunderace der ynder at arbejde sammen med sine mennesker, hvilket er en fordel i alle former for træning. Den formår at opretholde en stor udholdenhed og koncentration i træningen. Collien har tendens til at være lidt småt spisende og godbidder er derfor sjældent den bedste belønning. Positivt forstærket adfærd er ideelt at anvende til en collie, hvor belønningen gerne er leg med træneren eller sine yndlingsgenstande. Med en collie er der mulighed for indlæring af hyrdetræning og anvende hunden som brugshund. Ellers er det en hunderace der oftest er anvendt i agility, grundet sin lethed, fart og udholdenhed der under hele omgangen formår at opretholde en koncentreret kontakt med træneren.

 

 

En Collie er særligt velegnet til følgende træningsform:

    

Positivt forstærket adfærd         

Belønning med leg

Tæt arbejde med træneren

 

Sundhed – En lille og sund hunderace

 

Sammenlignet med mange andre hunderacer har collien den fordel ikke at være for stor eller for tung. Det er derfor en hund der ikke er kendt med diverse storhunde skavanker. Mere eller mindre er den tidligere racedisponering for hofteledsdysplasi ud avlet for racen. Generelt er collien en meget sund hunderace, der dog kan have tendens til at være småt spisende og derfor kan have svært ved at holde vægten. Derudover er der en øjensygdom opkaldt efter hunderacen der i nogle genpuljer kan være fremtræden. Det er en øjensygdom der kaldes Collie Eye Anomaly (CEA). Der findes flere grene indenfor sygdommen, hvoraf det kun er en fremtræden gren af sygdommen der giver problemer og gener for hundens syn.

 

Konklusion – En venlig og yndefuld familie og hyrdehund

 

En collie er en alsidig hund i den forstand at den har en yderst god tilpasningsevne. Den formår at agere en kærlig og trofast familiehund, der har det godt med både børn, voksne og andre dyr. Det er en hunderace der evner sig til agility på højt plan og hyrdning. Collien har et højere aktivitetsniveau som ung, men falder til ro til trods for at den bevarer sin legesyge gennem hele livet. Det er en hund der kan have tendens til at blive nervøst anlagt og bør derfor udsættes for tænkelige situationer og socialiseres tilstrækkeligt som hvalp for at undgå dette. Hunderacen egner sig til familier der har erfaring med lignende hunderacer.

En Collie er velegnet her:

En familie der eventuelt ønsker en arbejdsvillig brugshund

En familie der tidligere har hundeerfaring

En familie der ønsker en trofast ven i familien