Du er her: Forsiden Blog Bouvier des Flandres – En vellidt alsidig brugs- og familiehund

Bouvier des Flandres – En vellidt alsidig brugs- og familiehund

11-06-2021
Bouvier des Flandres


 

FCI gruppe 1: Hyrde og kvæghunde

Bouvier des Flandres er en stor hyrdehund, der passer til den aktive familie, der i forvejen har hundeerfaring. Det er en hund, der i daglig tale bliver kaldt den hengivne kæmpe. Bouvier des Flandres er en hund, der med sin hyrdementalitet passer godt på familiemedlemmer, men har tendens til at knytte sig særligt til en enkelt person. Det er en arbejdsivrig, men eftertænksom brugshund, der med den rette aktivering egner sig formidabelt som en kærlig og omsorgsfuld familiehund.

Temperament – Selvsikker og imødekommende, men til tider reserveret

Denne hunderace er selvsikker. Den kan være reserveret overfor fremmede især. Det er en hund, der er venligt stemt overfor andre artsfæller og kæledyr såvel som alle i familien, store som små. Den knytter sig oftest særligt til en enkelt person, men er tålmodig overfor børn og andre dyr. Den har svært ved at være alene, grundet dens sociale rolige væsen.

Udseende – En charmerende hyrdehund med en sund kropsbygning

En Bouvier des Flandres er kvadratisk af bygning, hvoraf at kroppen er kompakt og muskuløs. Den har et velproportioneret hoved med påsat skæg og bryn, kæber og mund. Den har en lang snude med en let konveks næseryg. Racen ses med let trekantede ører, der ligger fladt hængende mod hovedet. Halen er ansat højt og er pelsfyldt. Det er en hunderace, der ikke ses med en overflødig hud.

Højde:

        Hanner: 62-68 cm

        Tæver: 59-65 cm

Vægt:

        30-40 kg

Farver:

        Fauve

        Grå med brindle eller sorte nuancer

        Sort

Pels – Ru og strittende charme

På en Bouvier des Flandres mangler der ikke pels. Der er rigelig med både dækhår og underuld. Dækhårene er ru og strittende mens underulden er tyk og kort. Nogle områder er pelsen kortere end eksempelvis over bryn og kæber.

Pelspleje:

Pelsplejen er for en Bouvier des Flandres moderat til krævende. Der kan i perioder være behov for ekstra pelspleje, især når hunden fælder forår og efterår. Dertil kommer en ugentlig grundig børstning, der kan udfiltre eventuelt knudret pels.

Aktivitetsniveau – Den alsidige brugshund med stor udholdenhed

En Bouvier des Flandres har et højt aktivitetsniveau. Det er en hund, der har behov for fysisk såvel som mental aktivitet og fungerer sjældent uden. Det er en hunderace, der er kendt for at blive sent voksen mentalt. Det er en hund, der har behov for daglige fysiske opgaver eller aktivering. Det er generelt en hund med et højt bytteinstinkt og bør derfor være i indhegning eller ført i snor.

Træning:

En Bouvier des Flandres er en effektiv hyrdehund, der er arbejdsivrig og mentalt intelligent. Det er en hunderace der har en god kontakt med sin træner og er hurtig til at aflæse signaler. Til trods for at en Bouvier des Flandres er lærevillig, har den behov for rigelig med tilstrækkelig belønning. Det er generelt ikke en hund der er synderligt glad for mad, så det kan være en ide at finde en alternativ belønningsform. Det er en robust hund, der med daglig fysisk motion, kan opnå en stor udholdenhed. Sammen med dens tendens til stædighed, kræver træningen derfor konsekvens og forudsigelighed, såvel som variation.

Udover egenskaber som hyrdehund, egner en Bouvier des Flandres sig gerne til træk, spor samt forskellig lydighedstræning.

En Bouvier des Flandres er særligt velegnet til følgende træningsformer:

        Særligt belønningsrig

        Varieret træningsform

        Konsekvent

Sundhed – Stor, men sund hund

En Bouvier des Flandres er generelt en avlsmæssigt sund hund. Det er en stor hund, hvilket kan fremprovokere sundhedsmæssige problematikker som følger med størrelsen. En Bouvier des Flandres kan grundet størrelsen komme til at lide af albue- og hofteledsdysplasi, ligesom at racens størrelse er disponeret for mavedrejning. Avlsmæssige nedarvede sygdomme omhandler subaortisk stenose (SS), der er en hjertelidelse, der ikke kan helbredes. Hjertet bør være en ting man er opmærksom på, ved det årlige sundhedstjek hos dyrlægen, for at kunne opdage og forebygge problemet i tide.

Konklusion – En arbejdsvillig hyrde- og kvæg-hund, der er passende til den aktive familie

En Bouvier des Flandres er en aktiv hund. Den kræver mental og aktiv stimuli for at kunne forholde sig roligt og for at undgå en destruktiv adfærd. Hvis en Bouvier des Flandres opnår den rette aktivering, er det en fantastisk og vellidt familiehund, der kommer godt ud af det med gamle som unge. Det er en hund, der egner sig til flere brugs-discipliner og har god kontakt med din træner.

En Bouvier des Flandres er velegnet her:

        En familie, der har tidligere hundeerfaring

        En familie, der har høje træningsambitioner

        En familie med plads, og som nyder fysisk aktivitet