Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om Border Collie
Border Collie

Alt du skal vide om Border Collie

08-06-2021

En Border Collie betegnes som den klogeste hunderace. Det er altså en utrolig intelligent hunderace, der oprindeligt blev brugt som hyrdehund. Det kan være, at det er noget, du er stødt på, hvis du har set britiske film. Den dag i dag er det stadig den hunderace, der hyppigst bliver brugt til at vogte får.

En Border Collie egner sig måske ikke til en, der ikke har erfaring med at træne hunde. En Border Collie har nemlig brug for, at man er fast og konsekvent, så den forstår, hvem der bestemmer. Det er også vigtigt, at man har mulighed for at tilfredsstille dens aktivitetsbehov, så det er altså ikke en hunderace, man skal anskaffe sig, hvis man ikke gider at lægge noget tid i det.

 

Personlighed

 

En Border Collie er en meget selvstændig og utrolig intelligent hund, der godt kan have tendens til at blive lidt stædig. Det er dog stadig en hund, der med den rette træning passer godt ind i familien.

 

Antal i Danmark

 

Det vides ikke præcis hvor mange Border Collies, der findes i Danmark, men det er en af de mere populære racer.

 

Forventet levetid

 

10-14 år

 

Skulderhøjde - han

 

 50-55 cm

 

Skulderhøjde - hun

 

45-50 cm

 

Vægt - han

 

13-20 kg

 

Vægt - hun

 

13-19 kg

 

10 ting du skal vide om Border Collie

 

#1: Familieegnet

En Border Collie kan sagtens passe godt ind i en familie, men det skal være en familie, der er klar på at give den masser af motion. Det er ikke en hunderace, der gider, at man driller den eller at små børn kravler på den. En Border Collie er en arbejdshund, der er meget opmærksom, og som har et skarpt fokus. Hvis man har helt små børn, så kan det godt være, at en Border Collie ikke er den perfekte hunderace. Hvis man har lidt ældre børn, så passer den dog perfekt ind i den aktive familie.

 

Familieegnet - karakter: 3 ud af 5

 

#2: God med børn

En Border Collie har ikke de helt store krav til at socialisere, men den vil ikke være sammen med mennesker for enhver pris. Den er ikke altid så god til helt små børn, der gerne vil drille den, og som måske ikke helt forstår grænser. Fordi Border Collie er en hyrdehund, kan man også risikere, at den begynder at hyrde børnene. Det er noget, man måske skal være opmærksom på.

 

God med børn - karakter: 1 ud af 5

 

#3: Nem at træne

En Border Collie kan være meget nem at træne, fordi den er yderst intelligent. Det er vigtigt, at du husker at belønne din Border Collie, når den gør noget rigtigt. Det er vigtigt, at man er konsekvent i sin træning, men man skal samtidig også være venlig over for hunden. Fordi hunderacen fungerer så godt som hyrde, så kan det dog betyde, at den vil begynde at hyrde andre ting. Her er det vigtigt, at du opfanger den tendens, så du kan sætte ind.

 

Nem at træne - karakter: 4 ud af 5

 

#4: Kan være alene hjemme

En Border Collie er en hund, der har nemt ved at være alene hjemme. Den er ofte tryg og har ikke brug for mennesker omkring sig for at føle sig sikker. Det er dog stadig et flokdyr, der har det bedst, hvis der er andre omkring den. Det kan godt være, at det kræver lidt træning, før ens Border Collie kan være alene hjemme, men det bør være let at lære den det.

 

Kan være alene hjemme - karakter: 5 ud af 5

 

#5: Lydighed

Hvis man træner sin Border Collie korrekt og konsekvent, så kan man godt regne med, at man får en meget lydig hund, der altid vil komme, når man kalder. Den holder sig ofte tæt op ad sin ejer, når man er ude for at gå tur. Fordi hunderacen er avlet til hyrdehund, er den meget opmærksom, når den får kommandoer. Det er dog stadig en meget intelligent hund, og det er ikke sikkert, at den vil adlyde, hvis den ikke kan se meningen med det.

 

Lydighed - karakter: 4 ud af 5

 

#6: Stædighed

En Border Collie kan godt have tendens til at være stædig, da det er en meget selvstændig hunderace. Det er derfor vigtigt, at man har træningen med helt fra starten, og at man er god til at vise, hvem der bestemmer. Man kan sagtens lære en Border Collie, hvem der dominerer, samtidig med at man er rolig over for den. Det handler om at sætte sig i respekt.

 

Stædighed - karakter: 4 ud af 4

 

#7: Aktivitetsniveau

En Border Collie er en stærk og meget aktiv hund, der har et højt aktivitetsniveau. Man skal indstille sig på, at hunden skal have meget motion, hvis man har den i sit hjem. Det er desuden ikke kun det fysiske, der har brug for at blive aktiveret. En Border Collie har også brug for at bruge hjernen, og du kan derfor med fordel træne den til at lære forskellige tricks eller kommandoer. En Border Collie skal helst aktiveres i flere timer hver dag, så det er virkelig en hund, man skal have tid til at passe.

 

Aktivitetsniveau - karakter: 5 ud af 5

 

#8: Fælder hunden?

En Border Collie kategoriseres som en hund, der fælder i moderate mængder. Det kan være forskelligt, hvor lang en pels en Border Collie har, og derfor er det også forskelligt, hvor meget den fælder. Det er også en hund, der har underuld, så det er vigtigt, at man tager sig til at redde den et par gange om ugen eller måneden efter behov.

 

Fælder hunden - karakter: 3 ud af 5

 

#9: Allergivenlighed

Fordi en Border Collie fælder, så er den ikke det, man betegner som den mest allergivenlige hund. Den har også underuld, hvilket er det, mange allergikere ikke kan tåle. Man kan dog aldrig vide sig sikker på, om man kan tåle racen. En god idé er, at man forsøger at være sammen med hunderacen i nogle timer, hvorefter man ser, om man reagerer negativt på det.

 

Allergivenlighed - karakter: 1 ud af 5

 

#10: Vagtegenskaber

En Border Collie egner sig utrolig godt til at være en vagthund, da den er opdrættet til at være fårehyrde. En Border Collie er en meget opmærksom hund, og den skal nok fortælle dig, hvis den opdager noget.

 

Vagtegenskaber - karakter: 5 ud af 5