Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om Golden Retriever
Golden Retriever hvalp

Alt du skal vide om Golden Retriever

13-04-2021

Golden Retrieveren blev oprindeligt fremavlet i Storbritannien i 1800-tallet, og det skete med jagt som hovedformål. Hundens fremragende lugtesans gjorde, at den langt hurtigere end sine artsfæller kunne finde sit bytte. I dag bruges Golden Retrieveren både i forbindelse med redningsarbejde og som bombe- og narkohunde. Dog er de også populære blandt almene mennesker, som gerne vil tilføje et firbenet medlem til familien.

En Golden Retriever kendetegnes ved et venligt sind og en smuk, gylden pelsfarve, som dækker over et bredt nuanceudsnit. Hvor nogle Golden Retrievers næsten er hvide, er andre mørk- eller rødgyldne. Hundens godartede natur og smukke fremtoning forklarer måske, hvorfor den er én af de racer, der gennem tiden har været mest brugt i amerikanske film og tv-serier.

Raceinfo

En Golden Retriever har som regel en rolig personlighed, et mildt sind og en trang til at behage de mennesker, den omgås. Typisk vil en Golden Retriever være social og meget kontaktsøgende, hvilket er én af grundene til dens store popularitet.

Der er omtrent 550.000 hunde i landet, hvoraf omtrent en tredjedel er racehunde med stambog. Mere end 20.000 Golden Retrievers er registrerede herhjemme, og dét gør Golden Retrieveren til den tredje mest populære hunderace blandt danskerne.

En Golden Retriever har en forventet levetid på mellem 10 og 12 år. Den nøjagtige levetid vil altid afhænge af antallet af sygdomsforløb, og derfor bør du købe din Golden Retriever af en anerkendt opdrætter, så du får en sund én af slagsen.

For racens voksne hanner er det normalt med en højde over skuldrene på mellem 56 og 61 centimeter og en vægt på mellem 30 og 35 kilo. Tævernes højde ligger almindeligvis på mellem 51 og 56 centimeter, og de vejer oftest mellem 25 og 30 kilo.

#1: Familieegnet

En Golden Retriever har som nævnt tidligere et mildt, venligt og udpræget socialt sind. Derfor vil hunden ofte stræbe efter at være tæt på de mennesker, som den har sin dagligdag med. Disse egenskaber gør, at Golden Retrieveren er én af de allermest familieegnede hunderacer, som du kan finde.

Familieegnet – karakter: 5 ud af 5

#2: God med børn

Aggressive hunde kan godt virke meget voldsomme på børn. Dét gælder særligt, hvis børnene stadig er helt små. En Golden Retriever elsker børn, og ofte vil den meget hurtigt kunne knytte sig til dem.

Da Golden Retrieveren også er vild med at lege og har et højt aktivitetsniveau, skal du dog være opmærksom på, at den ved et uheld godt kan komme til at vælte hjemmets mindste. Problematikken kan afhjælpes ved, at du sørger for, at hunden dagligt har kontakt med både børn og voksne.

God med børn – karakter: 4 ud af 5

#3: Nem at træne

Golden Retrieverens imødekommende og sociale natur gør, at den er relativt nem at træne. Hunden er robust nok til at kunne holde til lidt af hvert, og dens høje energiniveau gør, at den særligt egner sig til at apportere.

Samme energiniveau gør dog også, at den af og til godt kan have en smule svært ved at falde til ro efter træningen. Hvis du vil sikre dig, at træningsstunderne forløber, som de skal, kan du med fordel gå i gang med træningen, mens hunden stadig er helt ung.

Nem at træne – karakter: 4 ud af 5

#4: Kan være alene hjemme

Grundet dens sociale og udadvendte væsen kan en Golden Retriever ikke være alene i lige så lang tid som andre hunderacer.

Som udgangspunkt bør du maks. lade hunden være alene i 7 timer i træk. Hvis du ofte har lange arbejdsdage, skal du derfor sikre dig, at et andet familiemedlem kan holde hunden med selskab, mens du er væk. Før du får en Golden Retriever kan det være en god idé grundigt at overveje, om du har tid til denne race.

Kan være alene hjemme – karakter: 1 ud af 5

#5: Lydighed

Kun ganske få andre hunderacer kan måle sig med den lydhørhed, som kendetegner en Golden Retriever. Hunden har både et ønske om at behage sine omgivelser og om konstant at lære nye ting. Den har en tillidsfuld omgang med mennesker, og derfor kan du, hvis du opdrager den ordentligt, være sikker på, at den opfører sig pænt og lydigt over for både dig og resten af familien. 

Lydighed – karakter: 5 ud af 5

#6: Stædighed

En Golden Retriever er typisk ikke specielt stædig. Det vigtigste for hunden er nemlig, at den kommer godt ud af det med de mennesker, som passer på den. Hvis din Golden Retriever af og til opfører sig stædigt, skyldes det højest sandsynligt, at den på det seneste ikke har fået den motion, som den skal have.

Du bør altså sørge for så ofte som muligt at imødekomme dét høje aktivitetsniveau, som typisk karakteriserer en Golden Retriever.

Stædighed – karakter: 1 ud af 5

#7: Aktivitetsniveau

Golden Retrieveren kræver meget motion og mental stimulering. Typisk vil racen egne sig godt til den aktive livsstil, der både kan omfatte vandreture og nye motions- og legerutiner. Før du køber en Golden Retriever, er det altså vigtigt, at du sikrer dig, at du har energien til netop denne form for hund.

Aktivitetsniveau – karakter: 5 ud af 5

#8: Fælder hunden?

Golden Retrieveren har et væld af fine karaktertræk. Men når du får en Golden Retriever, kommer du sandsynligvis også til at skulle bruge lidt ekstra energi på at holde hjemmet rent og pænt. Hunderacen er nemlig kendt for at fælde temmelig meget. 

Fælder hunden – karakter: 5 ud af 5

#9: Allergivenlighed

Der findes ikke nogen hunderacer, som med garanti er allergisikre. Alle hunde har en række allergifremkaldende proteiner, som kan føre til allergiske reaktioner hos ejeren. Blandt de hunderacer, som bedst kan anbefales til allergikere findes blandt andet en Coton de Tulear, en Shih Tzu og en Bichon Frisé.

Hvis du har en formodning om, at du er allergisk over for hunde, bør du sandsynligvis vælge en anden race end Golden Retrieveren. Før du tager en beslutning, kan du bruge lidt tid sammen med den race, du er interesseret i. Læg mærke til, om omgangen med hunden giver dig rindende øjne, nyseanfald eller kløe.

Allergivenlighed – karakter: 1 ud af 5

#10: Vagtegenskaber

Nogle Golden Retrievere vil være lydopmærksomme og gode til at meddele, når fremmede nærmer sig hjemmet. Som hovedregel mangler racen dog vagtinstinktet, og derfor skal du ikke regne med, at du kan bruge din Golden Retriever som vagthund.

Vagtegenskaber – karakter: 1 ud af 5

Anbefalet kost

Din Golden Retrievers kost vil i høj grad afhænge af, om den har allergener, dårlig mave eller andre helbredsmæssige udfordringer. Da racen overordnet set elsker mad, skal du være opmærksom på, at den ikke får lov til at indtage hvad som helst. Spørg din forhandler til råds, når du udvælger hundens kost.

Anbefalet legetøj

Det bedste legetøj til en Golden Retriever er dét, der både stimulerer hunden fysisk og mentalt. Når du handler hundelegetøj, kan du for eksempel udvælge nogle af de bolde, som kan indeholde godter og godbidder til hunden.

Det vigtigste er ikke selve legetøjets form. Mere essentielt er det, at du sørger for jævnligt at lege med hunden.