Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om Cavalier King Charles Spaniel
Cavalier King Charles Spaniel

Alt du skal vide om Cavalier King Charles Spaniel

19-04-2021

 

Cavalier King Charles Spaniel er en kærlig og yndefuld hund. Den er også kendt som dværgspaniel, og hunden har fandtes i mindst tusinde år. De bliver typisk forbundet med kong Charles II, der regerede England mod slutningen af det 17. århundrede.

Cavalier King Charles Spaniel er ikke en opmærksomhedskrævende hund som sådan, men den værdsætter sin ejers opmærksomhed og er meget samarbejdsvillig, når den bliver belønnet. Det er en sød lille selskabshund, der passer til de fleste hjem.

Raceinfo

·         Personlighed

o   Venlig og imødekommende

·         Forventet levetid

o   9 til 14 år

·         Skulderhøjde (ens for begge køn)

o   31-33 cm

·         Vægt

o   5,4 til 8 kg

·         Farver

o   Hunden varierer lidt i farver, men er typisk enten rød, hvid eller sort med diverse tan- eller kastanjebrune partier – den kan også være trefarvet

Familieegnet

Den lille selskabshund kan sagtens knytte sig til en familie. Den er meget venlig og stilfærdig, og derfor er den også perfekt til lidt ældre mennesker, der stadig kan tage den med på en frisk gåtur. Hunden tilpasser sig ofte sin families aktivitetsniveau, men den har behov for at socialisere og føle sig som en del af familien.

Cavalier King Charles Spaniel kan godt være en smule gøende, men hvis der sættes korrekt ind over for det, kan vanen minimeres.

Børn

Cavalier King Charles Spaniel er utrolig rolig, og når først hvalpeenergien har lagt sig, skal den nok gå godt i spænd med børn. Den lille størrelse gør desuden, at den ikke virker intimiderende. Så længe den bliver behandlet ordentligt, skal den nok komme til at betragte børnene som en del af sin flok.

Børn kan desuden være godt for hundens sociale behov. Den er nemlig kontaktsøgende og vil ofte gerne snakke eller nusse, og finder sig gerne til ro i sofaen med en kærlig hånd på hovedet, mens tegnefilmene kører.

Træning

Hunden er meget samarbejdsvillig, især når den ved, den har sin ejers opmærksomhed. Det hjælper at belønne den, men lad være med at overfodre den med godbidder.

Det er en god idé at skifte mellem apportering og leg, når hunden trænes. Træning skal være venlig og opmuntrende, men også kvikt og i kortere sekvenser.

Alene hjemme

Idet det er en selskabshund, bryder Cavalier King Charles Spaniel sig bestemt ikke om at være alene hjemme. Det kan hjælpe, hvis man har mere end én hund, så de kan holde hinanden med selskab.

Hunden vil gerne være sammen med sine ejere hele dagen. Den kan trænes til at udholde et par timer, men bør ikke efterlades hjemme over længere perioder. Hvis man kun har den ene hund, kan den hurtig blive ængstelig. Cavalier King Charles Spaniel er en perfekt hund at have, hvis man arbejder hjemmefra eller er hjemmegående.

Lydighed

Såfremt hunden får den opmærksomhed, den kræver, er den meget lydig og medgørlig. Selvfølgelig afhænger meget også af opdragelsen.

Stædighed

En Cavalier King Charles Spaniel er ikke den mest stædige hund, man kan finde. Den har et mildt temperament, og fordi den knytter sig til sin familie, er den ofte mere villig til at gøre, som der bliver sagt.

I modsætningen til eksempelvis hyrdehunde har en Cavalier King Charles Spaniel ikke et bestemt instinkt, den kan blive fanget af. Den kan have en trang til at jage ting, og det er derfor vigtigt altid at have den i snor, når man bevæger sig i et ikke-indhegnet område.

Hvis hunden får opmærksomhed og kærlighed, og bliver taget ind som en del af familien, vil den også opføre sig sådan.

Aktivitetsniveau

Hunden har et moderat aktivitetsniveau. Den har behov for at gå nogle raske ture og kan godt klare nogle lidt længere stykker.

Hvis man har børn, er det en perfekt legehund. Den vil gerne løbe efter bold og ile rundt i en indhegnet have, ud over ture i skoven og nabolaget. Men hvis det ikke er legetid, falder den også ned, og den kan godt ligge roligt, når der er behov for det.

Fælder hunden?

En Cavalier King Charles Spaniel har en lang og glat pels, der næsten er helt silkeagtig. Derfor fælder den også. Den kræver en jævnlig og grundig børstning på hele kroppen, også bryst, ben, hale og ører – helst skal den friseres dagligt.

Fra hvalp er det godt at vænne hunden til, at børstning er en hyggestund. Gør det evt. til et aftenritual, så der er tid og overskud. Når hunden bliver puslet om og er tilpas, bliver det nemmere og bedre for begge parter.

Fordi hunden fælder, er den ikke allergivenlig.

Vagtegenskaber

En Cavalier King Charles Spaniel kan godt give lyd fra sig, når der kommer nye gæster, ventede eller uventede. Men hundens venlige natur gør, at den ikke egner sig som vagthund – allermest som en loden dørklokke.

Anbefalet kost

Selvom nogle hunde ikke har noget imod, at der bliver blandet lidt grøntsager i maden, så foretrækker en Cavalier King Charles Spaniel kød. Det kan være i form af våd- eller tørfoder, men der findes faktisk også speciel hundemad til netop denne race.

Der bør være lidt til intet kornfoder i hundemaden. Hundens mad skal skifte glidende, og altså ikke brat fra dag til dag. Man kan servere hvalpefoder for hunden op til en alder af 10 måneder.

Anbefalet legetøj

Almindeligt hundelegetøj, der kan aktivere hundens jagtinstinkt, burde være rigeligt til at holde den aktiveret. Noget pivende og knitrende legetøj, der kan hygge sig med i kurven, og en frisbee og/eller en bold til haven, så burde den være tilfreds.

Hvis hunden skal aktiveres på en anden måde, så kan det være godt at anskaffe sig legetøj, der kan gemmes mad i.