Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om Border Collie
Border Collie

Alt du skal vide om Border Collie

19-04-2021

 

Border collien er verdens klogeste hunderace. Det er en specialiseret hyrdehund, som du måske har set i britiske film og TV-serier. I århundreder er den blevet brugt ved den engelsk/skotske grænse, og i dag er det verdens mest hyppige fårehund.

Den er avlet til at kunne flytte får med blikket alene, og det er ikke en race, der passer til uerfarne hundeejere. For at kunne styre hunden skal man være konsekvent og bestemt, samt kunne opfylde de store behov for aktivitet, der ligger i hundens instinkter.

Men border collien er også en glad hund, der sagtens vil kunne passe godt ind i erfarne familier, der allerede deltager i meget hundevenlig sport.

Raceinfo

·         Personlighed

o   En selvstændig og ekstremt klog hyrdehund, der godt kan blive stædig

·         Forventet levetid

o   10 – 14 år

·         Skulderhøjde – han

o   Omkring 55 cm

·         Skulderhøjde – hun

o   Omkring 50 cm

·         Vægt – han

o   Typisk 13-20 kg

·         Vægt – hun

o   Typisk 13-19 kg

10 ting du skal vide om Border Collie

#1: Er hunden familieegnet?

En border collie er ikke en hyggeonkel, der vil sidde stille og lade småbørn kravle over sig. Det er en arbejdshund med et skarpt fokus, der godt kan finde på at anse børn som sine ”får”. I sådanne tilfælde er det vigtigt at gribe ind, så den ikke får for vane at hyrde dem, når de leger.

En familie med lidt ældre børn, der er bevidst om hundens behov og kan sætte sig i respekt, vil passe bedre til denne hund.

Border collien er meget aktiv, og derfor kræver den en familie, der kan følge med. Hvis I allerede lever en livsstil, den kan passe ind i, er I allerede godt på vej.

Hunden har meget svag tendens til at savle og snorke, men stor tendens til at gø. Til gengæld har den ikke det helt store krav efter at grave eller socialisere.

#2: Træning

Border collien lærer hurtigt, men det gælder både det ønskede og det uønskede. Derfor er det vigtigt at belønne den adfærd, der gerne skal blive en vane for hunden, men undgå voldsomme og stressende lege.

Det er vigtigt at være konsekvent, men også venlig. Tidlig og omhyggelig socialisering kan gøre hunden meget veltilpas omkring både andre hunde og mennesker.

På grund af hyrdeinstinktet kan border collien godt finde på at bruge andre ting som sine ”får”, deriblandt biler, forbipasserende løbere eller cyklister, legende børn eller endda blade. Derfor skal der sættes ind over for det, så snart tendensen viser sig.

#3: Alene hjemme

En border collie er et flokdyr, der ofte har det bedst med andre omkring sig. Det gør den tryg, selvom den ikke har behov for konstant opmærksomhed.

Men den kan sagtens lære at være alene hjemme over givne perioder af tid. Det kan hjælpe at øve, fra den er helt lille. Forlad huset i længere og længere perioder, selvfølgelig uden at efterlade den. Lav evt. dens kurv om, så den får en reddeform. Det skaber en større tryghed.

#4: Lydighed

Med den korrekte træning er border collien en meget lydig og opmærksom hund. Den holder sig ofte tæt på sin ejer.

Eftersom hunden er avlet som hyrdehund, tager den også opmærksomt imod beskeder. Men den er også selvstændig og meget klog, så det er ikke altid, den følger en ordre blindt.

#5: Aktivitetsniveau

På grund af sit avlsformål er border collien en meget aktiv og stærk hund. Derfor kræver den meget motion, både for kroppen og hjernen, så den kan udvikle sig på alle fronter og være mentalt velfungerende. Heldigvis er den meget samarbejdsvillig og opmærksom, når det kommer til dens nærmeste ejer.

En border collie skal helst have plads til at bevæge sig, og den egner sig ikke til en hundegård. Allerhelst skal den kunne løbe langt hele tiden, eller også skal den aktiveres målrettet i flere timer hver dag.

Du skal ikke forvente, at border collien falder ned, når den bliver ældre.

#6: Fælder hunden?

Border collien betegnes typisk som en hund, der fælder en gennemsnitlig mængde.

Pelsen på en border collie kan variere i længden, og den er ofte meget blød og har underuld. Det er dog overkommeligt at passe den, for alt efter længden på pelsen skal den bare børstes grundigt et par gange om ugen eller måneden. De mere langhårede kan have brug for at få klippet pelsen under poterne oftere end ellers.

Fordi border collien fælder, er det ikke den mest allergivenlige hund.

#7: Racemæssige sygdomme

Border collien er en relativ ny race, og den er ikke præget af kraftig ind- eller fremavl. Derfor anses den typisk som en sund hund.

Sygdomme, der ses hos border collien, er HD, CEA, AA, CL, PRA, TNS og epilepsi – men der er ingen gennemgående sygdomme for racen. I modsætningen til andre store hunde er det ikke en selvfølge at se problemer med knæene (medmindre hunden overfodres) eller ryggen. Så længe hunden aktiveres, skal den nok holde sig sund og rask.

#8: Anbefalet kost

Du skal selvfølgelig altid tage hundens alder og vægt i betragtning, når du vælger foder. En border collie skal have proteinrigt mad, så den kan holde trit med sit eget aktivitetsniveau. Border collien hører til gruppen af store hunde, men den er mere aktiv end sine størrelsesfæller. Det er vigtigt, at den får den rette kost, så den kan holde sin vægt ved lige.

9#: Anbefalet legetøj

Legetøj, der kan aktivere hunden, er bedst. Men bemærk, at en border collie nemt lærer også dårlige ting. Derfor er ting som tovtrækning og vildt boldspil ikke det bedste, da det kan give hunden nogle mere aggressive tendenser.

At kaste med bold eller frisbee på et stort, åbent område er en rigtig god måde at aktivere hunden. Hjem til er reflektionslegetøj, der kan aktivere border colliens hjerne, også vigtigt. Når den ikke kan arbejde med får, skal der nemlig noget andet til at få den i gang.

10#: God plads

Border Collie egner sig bedst til større arealer, hvor den kan udfolde sig. Den egner sig derfor ikke til at bo i en hundegår.