Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om Shih Tzu
Shih Tzu

Alt du skal vide om Shih Tzu

16-04-2021

 

Shih Tzuen omtales af og til også som ”Løvehund”, ”Chrysantemumhund”, ”Dødsdragehund”, ”Den Lille Lykkebringer” og ”Den tibetanske puddel”. Der findes kinesiske afbildninger af lignende hunde, som strækker sig helt tilbage til 600-tallet, men racens præcise oprindelse er fortsat lidt af et mysterium. Nogle mener, at tidlige tibetanske munke brugte Shih Tzuen som vagthund i deres templer, og at racens årvågne natur gjorde, at den altid tilkendegav, når fremmede begyndte at nærme sig.

Shih Tzuen er i dag blandt de allermest populære hunderacer for almene mennesker. Overordnet set har miniaturehunde oplevet stor popularitet i løbet af de seneste år, og mange vælger dertil Shih Tzuen på grund af dens særprægede men meget charmerende fremtoning.  

Raceinfo

En Shih Tzu findes i et væld af forskellige farver. Nogle Shih Tzuer er sorte, mens andre prydes af en hvid, sølv eller næsten guldlignende pelspragt. Fælles for alle Shih Tzuer er, at de er kraftigt byggede, har store, mørke øjne og et lettere krøllet ansigt, der nemt kan henlede dine tanker på en Chrysanthemum-blomst.

Shih Tzuen har en forventet levetid på mellem 10 og 16 år. Hundens eksakte levetid afhænger altid af antallet af sygdomsforløb og din påpasselighed i forhold til dens helbred. Når du køber en Shih Tzu bør du sikre dig, at du køber den hos en anerkendt og godkendt opdrætter, som både kan fremvise udstillingsresultater og sygdomshistorie på hunden. Så forhøjer du nemlig sandsynligheden for, at du får en sund hund med hjem, der kan leve så længe som muligt.

Ifølge Shih Tzuens racestandard må den ikke måle mere end omkring 26 centimeter i højden. Hundens vægt ligger som regel på mellem 4,5 og 8 kilo.

#1: Familieegnet

Shih Tzuen er en udpræget selskabshund. Den trives bedst, når den kan deltage aktivt i familiens færden, og dertil har den en bemærkelsesværdig evne til at tilpasse sig. Hvis du har andre dyr i hjemmet, er Shih Tzuen et glimrende valg. Hunden kommer nemlig godt ud af det med både fugle, kaniner og katte.

Familieegnet – karakter: 5 ud af 5

#2: God med børn

En Shih Tzu har nemt ved at få nye venner. Hunderacen er pålidelig og venlig over for børn, og den fremgår tilmed på adskillige lister over verdens mest børnevenlige hunderacer. I de år hvor dine børn er helt små kan det være en god idé at holde ekstra godt øje med samværet mellem børnene og hunden. Hvis et barn vælter over eller sætter sig på hunden, kan Shih Tzuen nemlig godt komme til skade. 

God med børn – karakter: 4 ud af 5

#3: Nem at træne

Når du træner din Shih Tzu er det vigtigt, at du er konsekvent, venlig og positiv. Hunden trives bedst, hvis I træner i kort tid af gangen, og du kan med fordel sørge for at variere træningen og løbende belønne Shih Tzuen.

Racens lettere mærkværdige ansigtsstruktur gør, at du bør undgå at udsætte den for hård, fysisk træning i varmt vejr. I så fald kan Shih Tzuen nemlig få vejrtrækningsproblemer og i værste fald hedeslag.

Nem at træne – karakter: 3 ud af 5

#4: Kan være alene hjemme

Grundet Shih Tzuens sociale natur skal du passe på med at lade hunden være alene hjemme. Hunden kan maksimalt klare 4 eller 5 timer i eget selskab, og derfor egner hunden sig bedst til de hjem, hvor der bor mere end én ejer. Hvis I som regel er flere i hjemmet, kan I veksle mellem hundepasningen.

Kan være alene hjemme – karakter: 1 ud af 5

#5: Lydighed

Shih Tzuen er gladest, når den behager de mennesker, der passer på den. Racen har en rolig fremtoning og en imødekommende attitude, og derfor vil den oftest være ganske lydhør over for sine ejere.

Lydighed – karakter: 5 ud af 5

#6: Stædighed

Hvis du nogensinde har brugt tid sammen med en Shih Tzu, har du sandsynligvis lagt mærke til, at racen har en tendens til stædighed.

Når du giver hunden den opmærksomhed, den har brug for, er den mere end medgørlig. Men forsømmer du den for lang tid af gangen, kan den godt begynde at stritte imod selv de mest basale hverdagsaktiviteter.

Stædighed – karakter: 4 ud af 5

#7: Aktivitetsniveau

Shih Tzuen egner sig fint til både fysisk og mentalt træning. Men hundens rolige væsen gør også, at den har et langt lavere generelt aktivitetsniveau end sine artsfæller. Ofte vil hunden trives bedst under rolige fællesaktiviteter, og meget af tiden finder hunden sig perfekt til rette i ren afslapning.

Aktivitetsniveau – karakter: 2 ud af 5

#8: Fælder hunden?

Nogle Shih Tzu-ejere vælger at kortklippe hundens pels. Andre vælger at lade pelsen stå til. Uanset hvilken pelspleje du hælder til, kan du glæde dig ved, at Shih Tzuen er én af de hunderacer, der fælder allermindst.

Fælder hunden – karakter: 1 ud af 5

#9: Allergivenlighed

Der findes ikke en eneste hunderace, som med garanti er allergisikker. Dog er der blandt eksperterne enighed om, at Shih Tzuen er blandt de mere allergivenlige racer på markedet. Dét skyldes, som nævnt før, blandt andet, at hunden trods dens overflod af pels stort set ikke fælder.

Allergivenlighed – karakter: 4 ud af 5

#10: Vagtegenskaber

Shih Tzuen har det bedst, når den er sammen med sin familie. Den har et stort behov for opmærksomhed, som gør, at den helst undlader at bruge størstedelen af sin tid på at lege vagthund. Dog er racen mere årvågen end mange, og derfor kan du i størstedelen af tilfælde regne med, at den nok skal lade dig det vide, når fremmede kommer tæt på hjemmet.

Vagtegenskaber – karakter: 3 ud af 5

Anbefalet kost

Shih Tzuens ideelle kost består som regel hovedsageligt af kød. Du skal være påpasselig med at fodre hunden korn, og hvis den indtager tørfoder, bør du sikre dig, at den også drikker nok vand, så den ikke bliver dehydreret og tør i munden.

Hundens præcise kostplan afhænger af, om den har helbredsmæssige skavanker som for eksempel allergi, dårlig mave eller slidgigt. Før du fastlægger hundens kostplan, kan det være en god idé at sparre lidt med din foderforhandler.

Anbefalet legetøj

Shih Tzuen er ekstremt legesyg, og derfor er det essentielt, at du har godt med hundelegetøj i hjemmet, hvis du er Shih Tzu-ejer. Når du shopper legetøj, kan du med fordel både købe strenge, bolde og masser af puttebamser. Sørger du for regelmæssigt at imødekomme Shih Tzuens lege-gen, vil hunden det meste af tiden være rar, behagelig og enormt sød at have med at gøre.