Du er her: Forsiden Blog Labradoodle - Lær den at kende her

Labradoodle - Lær den at kende her

13-02-2021
Labradoodle


 

Vil du have en tro følgesvend og en kærlig hund, kan en Labradoodle (eller ”Doodle” som racen også kaldes) være den rette hunderace for dig. Racen blev fremavlet i Australien med formål om at være en tolerant, hjælpsom og tålmodig førerhund til blinde eller svagtseende mennesker.

Racen er en blanding af en standard Poodle og en Labrador Retriever. Sammenholdt med mange andre populære og elskede hunderacer, er ”Doodlen” relativ ung. Det første kuld hvalpe af hunderacen kom til verden i år 1989, og de blev hurtig udbredt og elsket.

Personlighed og temperament

Det er svært ikke at falde for en ”Doodle”. Den er godmodig overfor både mennesker og andre dyr, og den har en mild og kærlig personlighed.

”Doodlen” er en intelligent og kærlig hund. Den har et stærkt, socialt gen, og det er derfor, at mange familier med små børn vælger racen. Den australske hunderace er generelt forsigtig, når kæledyrene befinder sig i nye eller fremmede sammenhænge. Sammen med de mennesker som den er tættest på, kan den være både energisk og nysgerrig.

De positive, rummelige og kærlige karaktertræk afhænger af, at du træner og socialiserer din Labradoodle fra hvalp af. Den har (præcis som enhver anden hunderace) brug for at blive opdraget, så den er lydhør både som hvalp, voksen og senior.

Særligt om det høje energiniveau

”Doodlen” er en stor hund, der har brug for at blive aktiveret og stimuleret hver dag. I gennemsnit skal hunden bevæge sig i 1-2 timer hver dag. Af denne grund trives hunden bedst i huse og boliger med fri adgang til en aflukket have.

Det er ikke kun det fysiske energiniveau, du skal forholde dig til med en ”Doodle” i hjemmet. Dens intellekt gør, at du skal sørge for at give din hund mentale opgaver og kognitive udfordringer.

Det kan blandt andet ske ved at bruge foderbolde med jævne mellemrum. Eller du kan træne lydighed med den i haven.

Der findes en masse gode spil for hunde, som udvikler og stimulerer sanser og logiske egenskaber.

En Labradoodle er en social hund, der elsker at være sammen med sin familie. Den trives bedst i strukturerede rammer, hvor rutiner og dage er nogenlunde genkendelige.

Gode råd til opdragelse af en Labradoodle

Når du køber din hund fra hvalp af, skal du afsætte tid hver dag igennem de første 4-6 måneder til opdragelse. Opdragelsen er afgørende for, at din ”Doodle” lytter efter dine kommandoer i fremtiden, og at du let kan kalde den til dig og kommunikere med den fremover.

Har du små børn, skal du gøre dig ekstra overvejelser om mængden af tid, som du skal bruge på hvalpen.

Det er de første 4 måneder, hvor opdragelsen er mest essentiel. I disse første 16 uger af hundens levetid skal der anlægges god adfærd, så det er let for dig og resten af familien at regulere ”Doodlens” adfærd som voksen.

Socialisering er et kernepunkt i opdragelsen. Det er her, hvalpen møder andre hvalpe og lærer om, hvordan den skal forholde sig i nye situationer.

Med vedholdende og målrettet træning kan du se frem til at få en følgesvend for livet i din Labradoodle.

Det gode ved ”Doodlen” er, at den er let at opdrage. Fra naturens side er den udstyret med stærke anlæg for socialt samvær og ønsket om at gøre sin ejer glad.

Når du planlægger og udfører træningen af din hvalp og voksne hund, er det en god idé at have Labradoodlens ophav i mente. Den nedstammer fra 2 hunderacer, der begge er gode jagthunde.

Jagtinstinkterne vil komme til udtryk, når du træner din hund i det fri. Den vil bruge sin næse til at spore sig frem til dufte.

Jagtgenet gør også, at du ubesværet og effektivt kan få succes med hundetræningen, da din ”Doodle” er lærenem og glad for udfordringer.

Pleje

Plejen af en Labradoodle handle om frisering og vask af pels. Du skal forvente at børste din hund cirka 2 gange om ugen. Derudover vil der hos de fleste voksne ”Doodler” være behov for at trimme pelsen cirka hver anden måned for at holde pelsen sund og velplejet.

Det særlige ved racen er, at den er allergivenlig. Den har derfor ikke et stort behov for at blive vasket.

Sørg for at tørre hundens ører efter, at den har svømmet i vand eller har været i bad. Herved undgås øreinfektioner, som mange Labradoodler hyppigt rammes af.

Hvad koster en Labradoodle?

Når du ønsker at købe hund, skal du altid vælge kæledyr fra en sælger med avlsgodkendelse. Det er medlemmer af Dansk Kennelklub, der avler og sælger hunde med stambøger.

Prisen for en ”Doodle” er mellem 6.000-14.000 kroner. Det er langt fra kun købsprisen, du skal forholde dig til, når du afsætter budget til hunden.

Der skal tegnes den lovpligtige hundeforsikring til den, og der er brug for foder, legetøj, tilbehør og plejeprodukter.