Du er her: Forsiden Blog Kan overvægtige hunde og katte få diabetes?
Kattekilling

Kan overvægtige hunde og katte få diabetes?

04-06-2020

Ligesom vi mennesker har risiko for at udvikle diabetes (også kendt som ”Sukkersyge”) som følge af overvægt, inaktivitet eller usund livsstil, har vores kæledyr samme risiko.

Det er hovedsageligt katte, der rammes af Type 2 sukkersyge, som er den livsstilbetingede variant.

Din dyrlæge kan ved en test afklare, om din hund eller kat lider af sukkersyge. Der findes forskellige udgaver af diabetes, og der er brug for den rette diagnose for, at det bedste behandlingsforløb kan sættes i gang.

Oftest er det katte som har rundet det 7'ende leveår og de ældre hunde som rammes af sukkersyge (hos nogle tæver kan det være en hormonelforstyrret sukkersyge).

Værd at vide om de 2 forskellige former for sukkersyge 

Både hunde og katte kan få sukkersyge, hvis ikke de lever et sundt og aktivt liv. Type 2 sukkersygen er den mest udbredte variant, som særligt de inaktive katte har høj risiko for at udvikle.

De 2 varianter afskiller sig på følgende måde:

·         Type 1: insulinafhængig sukkersyge

·         Type 2: ikke-insulin-afhængig sukkersyge.

Hos Type 1 varianten skyldes tilstanden, at kæledyret har en nedsat insulinproduktion i kroppen, som oftest er medfødt. Hos Type 2 udgaven skyldes tilstanden, at insulinen ikke har en virkning på kroppen. Overvægt er den primære årsag til denne manglende virkning.

Insulin er kroppens sukkerregulerende stof. En dyrlæge kan via en urin- og blodprøve samt et sundhedstjek undersøge, om din hund eller kat skulle have diabetes.

Skulle dit kæledyr have udviklet sukkersyge, er det muligt at få kontrol over lidelsen. En streng diæt er ofte den bedste og den mest effektive kur.

Et kæledyr med diabetes kan sagtens få sig et skønt og dejligt liv, når du giver det den rette pleje med det bedste foder.

Forskellene på diabetes hos hunde og katte 

Vores 2 pelsede kæledyr adskiller sig fra hinanden på mange områder – også når det kommer til udvikling af diabetes. Mens hunde primært rammes af Type 1 varianten, er Type 2 udgaven mest udbredt hos kattene. Den livsstilbetingede variant (Type 2) vil i langt de fleste tilfælde have været lang tid under udvikling. Derfor diagnosticeres katte typisk meget sent i sygdomsforløbet. Af denne grund vil mange katte have brug for en medicinsk behandling for at få stabiliseret insulinniveauet i kroppen.

Insulinindsprøjtninger er en effektiv, nødvendig og uskadelig behandling.

Indsprøjtningerne er dog ikke nok for at få kontrol over sukkersygen og få en sund, frisk og aktiv kat eller hund. Det er afgørende, at du som kæledyrsejer igangsætter en streng diæt, hvis sukkersygen skyldes overvægt.

Den bedste behandling af diabetes hos både hunde og katte sker ved en kombination af insulinindsprøjtninger samt kontrol af såvel hundefoder og kattefoder som aktivitet. Det er både kvaliteten og mængdeindtaget af foderet, der skal under kontrol.

Kend til symptomerne på diabetes hos de firbenede kæledyr

Der er generelle tegn på diabetes, som du kan holde særligt øje med, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din hund eller kat har sukkersyge.

De mest udbredte symptomer er:

·         Appetitten påvirkes og/eller vægttab

·         Urenlig adfærd

·         Atypiske bevægelse og anderledes døgnrytmer

·         Øget træthed og udmattelse

Der kan være forskellige tegn fra kæledyr til kæledyr. Din hund eller kat vil være utilpas, når den har diabetes. Dette kan komme til udtryk i form af nedsat renlighed. Den kan komme til at tisse på gulvet indenfor, hvad den ellers ikke plejer. Eller den kan få en forandret og forstyrret døgnrytme. Det kan være, at den skal lukkes ud flere gange i løbet af dagen end normalt, eller at den er rastløs i løbet af natten.

Hvad er fremtidsudsigterne for min kæledyr med diabetes?

Des tidligere du kan få stillet diagnosen, des hurtigere kan der blive igangsat en god og effektfuld behandling af sukkersygen. Du har brug for professionel hjælp i starten, da diagnosen skal stilles af din dyrlæge. Vedkommende vil kunne rådgive og vejlede dig i forhold til det kommende behandlingsforløb.

Uanset om der er behov for insulinsprøjtninger eller ej, skal du være opmærksom på dit kæledyrs foderindtag, aktivitetsomfang og døgnrytme i fremtiden.

Du skal vælge sundt og næringsrigt foder, der passer specifikt til dit kæledyrs behov og alder. Derudover er der brug for aktivitetslegetøj, som gør det sjovt og underholdende for dit kæledyr at få ekstra motion i hverdagen.

Når sukkersygen er under kontrol, og der bliver igangsat den bedste behandling med sund livsstil og masser af aktivitet, er der gode fremtidsudsigter for dit kæledyr.

Der vil altid blive lavet en individuel behandlingsplan, og du vil få hjælp og løbende vejledning af din dyrlæge, når du er til kontrol med din hund eller kat.