Du er her: Forsiden Blog Kan man sammensætte katte, og hvordan gør man det?

Kan man sammensætte katte, og hvordan gør man det?

04-10-2020
sammensatte aktte


Overvejer du at få en kat eller to mere, så din nuværende kat får nyt selskab? Så stiller du sikkert spørgsmålstegn ved, hvorvidt det overhovedet er en god idé at sammensætte katte og i så fald hvordan.

Heldigvis forholder det sig sådan, at katte generelt er sociale dyr. Det betyder, at du sagtens kan sammensætte flere katte – og faktisk er det kun en god idé at få flere katte på én gang. Selvom du måske er nervøs for, at din kat reagerer voldsomt, hvis du allerede har en kat, kan du være sikker på, at de to katte med tiden vil få stor glæde af hinanden.

Dog kan det være en fordel at købe en kat, der minder meget om din nuværende kat. På den måde kan du være sikker på, at de to katte vil trives i hinandens selskab. 

Hvordan sammensætter man katte? 

Først og fremmest er det altid en god idé at overveje at få ikke bare én kat, men to katte. Faktisk bør du allerede overveje det i det øjeblik, du køber din første kat. Hvis du ikke har haft mulighed for at købe to katte, men er kommet i tanke om nu, at du gerne vil have en kat mere, er det heldigvis ikke for sent. Som sagt trives katte i selskab med andre katte, fordi det er et socialt dyr. Det er ikke altid, at menneskelig kontakt kan erstatte det sociale behov, katten har. Derfor vil din nuværende kat med stor garanti kun blive glad for at få en ny ven i familien.

Når du skal finde den perfekte kat nummer to, er det en god idé at finde en, der matcher med din nuværende. På den måde er der størst sandsynlighed for, at de to katte vil nyde hinandens selskab. Når det kommer til valg af køn, har det faktisk ikke den store betydning for måden, de to katte kan enes på. Det er op til dig at vurdere, hvad du bedst kan overkomme. Ønsker du en han og en hun uden eventuelle fremtidige killinger, kan det være en god idé at få en af kattene steriliseret. En sterilisering kaldes også for en neutralisering og kan for eksempel hjælpe med renlighed og et mildere temperament. Læs fordelene ved at få en kat nummer to nedenfor:

·         Katte er sociale dyr – derfor trives de bedst i selskab med andre katte

·         Har din kat ikke udendørs adgang, er det især en god idé med en kat nummer to

·         Med to katte behøver du ikke længere bekymre dig om, hvorvidt din nuværende kat mangler selskab, når den er alene hjemme.

Har man en kat – kan man så få 1-2 ekstra? 

Generelt er det vigtigt at tænke sig om inden køb af et kæledyr. I dette tilfælde er der derfor også en række aspekter, du kan overveje, inden du køber en eller flere katte. Først og fremmest skal du vide, at hvis du allerede har en kat, som har levet alene i flere år, kan der være chance for, at den ikke accepterer den nye kat med det samme. Det er klart, at den de sidste år har vænnet sig til at være alene. Derfor kan det godt kræve tålmodighed at vente på, at din nuværende kat accepterer den nye.

Har du en forholdsvis ung kat, kræver det derimod ikke så lang tid for katten at vænne sig til en ny kat. Du kan godt risikere i det tilfælde, at den ældre kat fortsat føler sig som midtpunktet, selvom den vænner sig til den nye kat. Men igen – tålmodighed og tid er nøgleordene, hvis du beslutter dig for at invitere en kat nummer to ind i dit liv.

Sådan gør du

Når du skal introducere den nye kat for din nuværende kat, er der nogle trin, du kan følge, hvis du gerne vil være sikker på, det første møde bliver vellykket. Faktisk bør du i starten sørge for, at mødet ikke går for hurtigt. Det vil sige, at det er en god idé at gøre et ekstra rum klar, hvor du kan placere kattebakken og kattens mad og vand. På den måde bliver det ikke for intimiderende for den gamle kat, at der pludselig kommer en ny kat i familien. Samtidig er det ligeledes vigtigt, at den nye kat føler sig tryg.

Et separat rum kan således bidrage til, at den nye kat får de rette rammer fra begyndelsen. For ligeså vel, som det kan være svært for den gamle kat at vænne sig til den nye, ligeså svært kan det være for den nye kat at forene sig med den gamle. Derudover er det vigtigt, at I fastholder de rutiner, den gamle kat altid har været vant til – og så er det fortsat vigtigt at huske, at den skal have mest opmærksomhed. På den måde er du sikker på, at den vil tage godt imod den nye kat.