Du er her: Forsiden Blog Kan man klippe kattens kløer?
kattens klør

Kan man klippe kattens kløer?

05-10-2020

Katten er fra naturen udstyret med skarpe kløer. De er praktiske, når katten skal klatre, og når den skal holde godt fat på et byttedyr. Når vi holder katte som kæledyr, er det ikke nødvendigt med disse meget skarpe kløer, og de kan tilmed være ret generende. De kan for eksempel kradse hul i møbler, og tøj, og de kan risikere at rive et menneske.

I sådan nogle tilfælde kan det være en god idé at få klippet kattens kløer.

Skal alle katte have klippet kløer?

Mange katte har ikke behov for at få klippet kløerne. De vi selv sørge for at få hvæsset kløerne, og dermed holdes de kortere og mindre skarpe. Især udekatte har gode muligheder for at holde kløerne selv, da de typisk er mere aktive og har adgang til træer, end det er tilfældet for indekatte.

Yngre katte vil være mere aktive end ældre, og derfor har ældre katte et større behov for at få klippet kløer end yngre katte har. Desuden kan der være forskel på, hvor hurtigt kløerne vokser på den enkelte kat.

En killings kløer er sylespidse. Dem kan du godt klippe med et par måneders mellemrum, hvis de små kløer generer. De vokser konstant, så derfor bør du tjekke dem jævnligt. Starter du kloklipningen allerede, mens den er killing, så vil den være vant til det, når den bliver voksen.

Det er kun i sjældne tilfælde nødvendigt at klippe kløerne på bagpoterne. Tjek dem, og ser de fine ud, så lad dem bare være. Måske kan du lige klippe dem lidt ind imellem, men det er typisk forpoternes kløer, du skal klippe.

Hvordan klipper man kattens kløer?

Du bør helst begynde at håndtere kattens poter, mens den er killing. Så vænner den sig til, at du rører ved poterne og klemmer om dem. Det kan være svært for den voksne kat at finde sig i, hvis du først begynder på det senere.

Du anbefales at bruge en rigtig klosaks til at klippe kløerne med. Den vil nemlig ikke mase kløerne, som en almindelig tre-i-en-negleklipper vil gøre. Det er mest skånsomt for katten. Klip kun den yderste del af kloen, og pas på med ikke at ramme blodåren. Klip indtil et par millimeter før boldårerne.

Når kløerne er klippet, vil katten selv få dem slebet til, så du behøver ikke at tænke på, hvordan du lægger snittet.

Giv din indekat et kradsebræt

En indekat har naturligvis færre muligheder for at holde sinde kløer nede. Derfor bør du give din indekat et godt kradsebræt, hvor den kan hvæsse sine kløer og holde dem i en form, som er passende. Har den ikke et kradsebræt, vil katten finde andre steder at hvæsse kløerne. Det vil typisk være i polstrede møbler eller lignende. Så foretrækker du nok, at det foregår på det kradsebræt.

Sørg for at holde indekattens kløer nede ved at klippe dem regelmæssigt og ved at give den mulighed for at hvæsse kløerne.

Klip kløerne selv, eller overlad det til en dyrlæge

Det er ikke den store operation at klippe kløer på en kat, og det er en opgave, som du sagtens selv kan klare. Det kan dog alligevel føles svært for nogle at skulle gøre. Har du ikke selv mod på at gøre det, så kan du altid bede en dyrlæge om at gøre det. Så kan du være sikker på, at det bliver gjort på den rette måde.

Hvis katten ikke har fået klippet kløerne som killing, så kan det være svært for både dig og katten at få klaret det. I sådan et tilfælde er det fint at bede dyrlægen om at gøre det. Han eller hun har et anderledes professionelt tag på dyret, og du synes nok, at det er bedre, at katten bliver sur på dyrlægen end på dig. så bliver det gjort, og kløerne generer hverken katten, dig eller boligen.