Du er her: Forsiden Blog Kan hunde få Corona?
Kan hunde få Corona

Kan hunde få Corona?

20-02-2021

 

De fleste hundeejere spekulerer på, om det er muligt for deres firbenede kæledyr at blive smittet med den nye Corona virus, SARS-CoV-2. Fra flere undersøgelser i laboratorier er det dokumenteret, at katte er mere følsomme overfor at blive smittede sammenholdt med hunde.

I marts 2020 blev det første tilfælde med smitte hos en kat dokumenteret i Belgien, og siden da er flere andre katte i forskellige lande blev ramt af virusset.

I hele år 2020 er der kun registreret få tilfælde, hvor hunde har fået Corona.

Antal smittede hunde med Covid-19 i Danmark

I Danmark har vi kun har ét tilfælde, hvor en hund er blevet smittet og har fået Corona. Den kom fra et hjem, hvor flere af beboerne selv var bærer af virusset.

Selvom det i sjældne tilfælde er muligt for hunde at blive ramt, ser sygdomsforløbene milde ud.

Alle hunde med Corona der er blevet registrerede, har været så mildt ramt, at det ikke har været nødvendigt at tage særlige forhåndsregler i forhold til pleje.

Tegn på Corona smitte hos hunde

Symptomerne på Corona hos kæledyr minder i høj grad om sygdomstegnene hos vi mennesker. Har din hund problemer med vejrtrækning, eller er dens mave- og tarmsystem ude af balance, er der i langt de fleste tilfælde tale om andre sygdomme eller lidelser end Corona.

De Danske Sundhedsmyndigheder anbefaler ikke at teste hunde og katte regelmæssigt for Covid-19.

Det er kun i de tilfælde, hvor en beboer er blevet testet positiv, at det er relevant at få husdyret testet, såfremt det har symptomer.

Mistanke om Corona hos hunde – hvad gør jeg?

Har du mistanke om, at din hund har Corona, skal du kontakte din dyrlæge. Ligesom du skal tage alle forhåndsregler og være ekstra påpasselig, når det gælder smittemistanke hos mennesker, er det samme tilgang, du skal have overfor din hund.

Sørg for at din hund ikke er sammen med andre kæledyr eller mennesker i tiden op til konsultationen med dyrlægen.

Du skal undgå at sidde i venterum sammen med andre kæledyr og deres ejere. Du vil i de fleste tilfælde blive rådgivet og vejledt omkring, hvordan du skal forholde dig af din dyrlæge.

Her kan det aftales, at du kommer direkte fra bilen og ind i undersøgelsesværelset, så du og din hund ikke risikerer at udsætte andre for smittefare.

Undersøgelsen af dit kæledyr vil foregå på stort set samme måde, som når du selv testes for Corona. Dyrlægen vil pode din hund med en vatpind, som føres ned i svælget eller op i næsen.

Der kan også blive taget prøver fra hundens afføring eller opkast, hvis der er usikkerhed om resultaterne fra den klassiske podning.

Covid-19 som anmeldepligtig sygdom hos kæledyr

Som kæledyrsejer skal du være opmærksom på, at du har pligt til at anmelde sygdommen, hvis den mistænkes at opstå hos din hund. ”Anmelde” betyder i denne sammenhæng, at du skal tage kontakt til dyrlægen, når der er begrundet mistanke for smitte, og dit kæledyr udviser tegn på Corona.

Er prøven fra podningen positiv, har du pligt til at oplyse Fødevarestyrelsen om dit kæledyrs situation.

Oplysningerne er med til at hjælpe lande og befolkninger med at minimere og begrænse spredning af Covid-19 virusset.

Fra studier er det påvist, at det er muligt både for hunde, katte, hamstre, kaniner og mink at blive inficerede. Viden om hvilke dyr der smittes, er med til at kunne skabe de bedste retningslinjer for, hvordan vi alle kan være med til at bekæmpe spredning af Corona.