Du er her: Forsiden Blog Kan en hund se fjernsyn?

Kan en hund se fjernsyn?

31-08-2020
Kan en hund se fjernsyn - Få svaret her


 

Med en hund i hjemmet kender du allerede til, at hunde kan være med til at ’se’ fjernsyn. Mens vi mennesker forstå handlingerne på skærmen, har dit kæledyr et andet formål med at kigge på TV-skærmen. Den ser med af sociale årsager.

Når du og hjemmets øvrige beboere er samlet i stuen, er dette en tryg og afslappende situation for dit kæledyr. Den vil adoptere din adfærd, så det kan se ud som om, den også ser den film eller TV-serie, som du er i gang med.

Dette kigger din hund på 

Det vil være det sociale selskab, der motiverer din hund til at sætte eller lægge sig foran skærmen i stuen. Hovedparten af det, der foregår på skærmen, vil den ikke forstå. Dog vil din hund modtage stemningerne fra TV’et. Udspiller der sig et drama, kan det gøre den utryg eller opmærksom, når den hører stemmer, der er i konflikt med hinanden. På samme måde vil kæledyret slappe af, når der er en komedie i gang.

Fra eye tracking studier kan det undersøges, hvilke elementer på skærmen, der fanger vores firbenede kæledyrs opmærksomhed.

Genkendelige motiver er dét, hundene primært kigger på. Ser den en hund på TV’et, eller er der en karakter i en film, som ligner dig eller et andet vigtigt menneske for hunden, kan det ligeledes skærpe fokusset.

Du vil opleve størst engagement fra din hund, når der er udsendelser på TV’et med andre hunde.

Hunde og farver 

Ligesom der er lavet eye tracking studier, er der også udført undersøgelser, der forholder sig til, hvilke farver vores kæledyr kan se. Hundes syn svarer til et menneske, der er farveblindt.

Kæledyrene har således problemer med at skelne mellem røde og grønne farver. Derimod er gule og blå farver dem, vores firbenede venner bedst kan se.

Dette influerer på, hvad hunde kigger på. Blå og gule objekter er dem, vores kæledyr holder mest øje med. Kæledyrene kan skelne dem fra hinanden, og det gør det lettere at ’se’ fjernsyn.

Individuelle præferencer i forhold til udsendelser 

Mens nogle mennesker bedst kan lide uforpligtende TV-serier, hvor der ikke stilles krav til fokus, forståelse og kontinuitet, er der andre, som er til dokumentarer og socialrealistiske udsendelser. Vi har præferencer for underholdning og TV-programmer.

Sådan er det også med vores hunde.

De kan være lige så forskellige, som vi mennesker kan. Der er forskel på personligheder og temperamenter, og der vil være hunde, som engageres af programmer med masser af action, mens andre hunde bedst kan lide de stille programmer.

Opmærksomheden til fjernsynet er kortere

Er der en god serie i gang, kender du alt til, at det ene afsnit tager det andet, og lige pludselig er klokken over midnat. Sådan er det ikke med vores hunde, når det handler om at se TV.

Deres interaktioner med TV-skærmen er korte. De kigger i gennemsnit på TV’et i et par sekunder for derefter at vende hovedet bort igen.

Hunden holder til omkring fjernsynet, da den nyder selskabet fra dig og hjemmets andre beboere.

Der er tendens til, at des mere stimuleret og fysisk træt din hund er, des længere tid vil den se fjernsyn. Det er ikke i hundes natur at se TV. Det er vi mennesker, der har tillagt os den vane og skabt den livsstil at bruge TV, tablets og mobiler som kilder til passiv underholdning.