Jagtsæson
Har du en hund med stærke jagtinstinkter, vil den højeste grad af trivsel sikres, når du træner og arbejder med hunden på en måde, så aktiviteterne matcher dyrets natur.
Det er vigtigt, at du har helt styr på, hvornår det er officiel jagtsæson i Danmark. Det er Miljøstyrelsen, der udstikker de overordnede regler og rammer for, hvornår jægere må gå på jagt både til lands og til vands.
Du skal være opmærksom på, at der kan gælde forskellige tidspunkter afhængig af, hvilke fugle- og dyrearter du jager. Og der findes såkaldte ”lokale jagttider”, der inddeler de forskellige landdele i forhold til jagttidspunkter.
Hvornår er der jagtsæson i Danmark?
Der findes ikke ét overordnet svar på, hvornår det er sæson for jagt i Danmark. Der findes forskellige tidspunkter for forskellige dyrearter, og jagtperioderne kan variere fra landsdel til landsdel.
I forbindelse med at du tager jagttegn, vil du blive undervist i, hvilke måneder på året du må jagt vildt og fugle. Og du vil få viden om, hvilke dyrearter der er fredede hele året igennem.
Brud på reglerne for at jage eller overtrædelse af brug af våben kan føre til midlertidig eller permanent fratagelse af dit jagttegn samt bøde eller fængselsstraf.
For de fleste fugle og pattedyr gælder jagtsæsonen fra starten af september/oktober til udgangen af december/januar.
Hvilke hunde egner sig til jagt?
Som dedikeret og habil jæger har du brug for selskab af en hund, når du jager. Der er visse hunderacer, som egner sig bedre til jagt end andre.
Jagt er en lærerig, spændende og udfordrende fritidsbeskæftigelse, som bliver en del af en aktiv livsstil og udviklende hobby for mange mennesker. Har du planer om at tage jagttegn og købe hund, som du kan udvikle dig sammen med, skal du vælge en hvalp fra én af følgende racer:
· Golden retriever
· Labrador retriever
· Pointer
· Golden, engelsk eller irsk setter
· Ru-, kort- eller langhåret hønsehund
· Breton
· Cocker spaniel
· Tysk wachtelhund
De forskellige racer deles typisk op i underkategorier, der beskriver, hvilke jagtrelaterede egenskaber de hver især besidder. Retrieveren hører f.eks. til apporterings-kategorien, mens Cocker Spaniel hører til de ”stødende hunde” (det er hunde, der er særligt dygtige til at opsnappe bytte på korte afstande, og hvor der bruges haglbøsse som våben).
Har du præferencer for bestemte udgaver af jagt, er det en god idé at have dette i mente, når du skal vælge hund. Du skal forholde dig både til de stående, stødende, gravsøgende, apporterende og de drivende kategorier for hunderacer.
Hvordan træner du din hund til jagtsæsonen?
Ét er at have udvalgt den race, som matcher dig og din livsstil bedst. Noget andet og mindst lige så vigtigt og afgørende er det at træne din hund. Når jagtsæsonen sætter ind, skal din hund være trænet til at adlyde dine kommandoer. Det er her, at jeres samarbejde kommer til at udmønte sig i virkeligheden.
Det er i de mange måneder udenfor jagtsæsonen, at du skal opdrage og træne din hund. Oplever du, at din hund ikke reagerer optimalt på dine kommandoer i forbindelse med jagt, er dette et punkt, som skal forbedres og udvikles.
Det er ikke nok kun at gennemføre træningen og opdragelsen. Jagttræning skal vedligeholdes, så du er klar til at tage på jagt, når sæsonen sætter ind.
Hvis ikke din hund forstår dine kommandoer, vil jagten blive forstyrret. Det er derfor helt afgørende, at din hund mestrer lydighed, der regnes for at være en grundfærdighed indenfor jagttræning.
Jagttræning med hunde kan deles op i 4 faser, der har alle har lige stor værdi og betydning:
· Opdragelse
· Lydighedstræning
· Uddannelse
· Vedligehold
Opdragelsen er det første led, som enhver hund har brug for (det gælder uanset, om den skal på jagt eller ej). Lydighedstræningen er det centrale punkt, der har indflydelse på, at du får en god, sikker og vellykket jagtsæson.
Mens træning og opdragelse finder sted udenfor jagtsæsonen, er ”uddannelse” det at være på jagt. Det er her, hunden demonstrerer og beviser, at din træning med den i forår og sommer har være udbytterigt.
Udfordringer i uddannelsesfasen skal være enkeltstående tilfælde. Det kan f.eks. være, at hunden på vej op af vand med krikand i munden tisser op ad et træ (der kaldes ”markerer”), hvilket den normalt aldrig gør. Her kan der være brug for at gentage forskellige scenarier med afhentning af bytte i træningssammenhæng.
Vedligehold er dér, hvor du kan træne på forskellige fysiske områder og lokationer med samme formål for jagt.
Hvor finder jeg yderligere information om jagttider- og sæsoner?
Det er dit ansvar som jæger at være opdateret på de gældende regler for jagttider. De kan ændre sig fra år til år, og derfor skal du altid tage afsæt i de aktuelle bekendtgørelser, så din jagt foregår lovligt og forsvarligt.
Du finder alle opdaterede regler i Jagttidsbekendtgørelsen.
Når du er på vedligeholdsfasen med din hund, kan der være masser af gode udfordringer ved at jage i forskellige områder af Danmark. Husk i denne forbindelse at være opmærksom på lokale regler for jagttidspunkter.