Du er her: Forsiden Blog Hvornår skifter hvalpe tænder?

Hvornår skifter hvalpe tænder?

21-08-2021
hvalpetænder


 

Overvejer du at købe hund, eller har du allerede fået et lille, firbenet familiemedlem til familien?

Det er vigtigt, at du som hundeejer sætter dig ind i dit kæledyrs trivsel og udvikling. Des større grad du er bekendt med, hvornår din hvalp skifter tænder, får øjne og skal have nyt foder, des bedre kan du hjælpe og støtte det lille familiemedlem.

Herunder kan du læse nærmere om, hvornår hvalpe skifter tænder, og hvordan du bedst kan hjælpe din lille hund i udviklingsprocessen.

Værd at vide om tænderne hos din hvalp

En hvalp har 28 mælketænder, som er kendt for at være meget spidse. Hele livet igennem skal du forholde dig til tænderne hos din hund. Du kan være med til at minimere risikoen for sygdomme og infektioner ved at opretholde en god mundsundhed hos dit kæledyr.

Du skal holde godt øje med, hvordan din hunds bid er (den må hverken have under- eller overbid). Det korrekte bid er dét, hvor fortænderne i overmunden når ud over fortænderne i undermunden. Et skævt bid kan medføre behov for behandling elle operation.

Du skal undersøge og tjekke din hvalps og hunds tænder med jævne mellemrum. Der må ikke være tandsten eller beskidte tænder, og der må ikke være tænder, som udvikler sig skævt.

Sådan skifter din hvalp tænder

Det er cirka ved 4 måneders alderen, at din hvalp begynder at skifte sine mælketænder. Der kommer 42 blivende tænder, som skal passes godt på, så din hund kan bide, spise og drikke uden besvær og smerter resten af livet.

For langt de fleste hvalpe sker tandskiftet uden problemer. Dog kan det ske, at din hvalp får det, der kaldes ”tilbageholdende tænder”. Det vil sige, at en eller flere mælketænder ikke rokker sig, og det derfor bliver svært eller umuligt for nye, blivende tænder at vokse frem.

Denne tilstand kan øge risikoen for, at din hvalp udvikler tandkødsbetændelse og paradontose. Opdager du, at der er tænder på vej hos din hvalp, og at én eller flere mælketænder ikke rokker sig, skal du henvende dig til din dyrlæge.

Som hunde- og hvalpeejer har du stort ansvar for at sikre, at dit kæledyr har sunde tænder.
Allerede fra fødslen af anbefales det, at du vænner din hvalp til at få børstet bisser. Du skal lære din hvalp at få børstet tænder cirka 1 gang om dagen. Des tidligere tilvænningen starter, des mere afslappende og naturlig en oplevelse bliver det for din hund, når den bliver ældre.

Pas godt på din hvalps tænder

Der findes forskelligt udstyr og tilbehør til at pleje og rense tænderne hos din hvalp. Du skal vælge en blød tandbørste, der er let for dig at bruge og behagelig for din hvalp at få renset tænder med. Det kan f.eks. være de populære fingertandbørster med gummidutter, der gør det nemt for dig at nå selv de inderste kindtænder hos kæledyret. Derudover kan du bruge tyggelegetøj og godbidder, som er fremstillet til din hvalps alder og udviklingsbehov.

Tyggesticks kan være med til at holde tandsten på afveje og fremme den gode mundsundhed.