Du er her: Forsiden Blog Hvorfor spinder en kat?

Hvorfor spinder en kat?

15-10-2019
Hvorfor spinder en kat?


De fleste mennesker forbinder en spindende kat med at være en kat i trivsel. Når en kat spinder, er det udtryk for tryghed og velvære, og lyden kan forekomme både bevidst og ubevidst hos katten. Den trygge og velstimulerede kat kan også spinde i søvne.

Katte og killinger spinder for at skabe ro og tryghed

Der er foretaget mange studier og undersøgelser af, hvorfor katte og killinger spinder. Der er enighed om, at de gør det for at signalere tryghed og for at skabe sammenhængskraft. Når killinger spinder, mens de diger hos moderen, kan dette signal være med til at styrke båndet mellem ungerne og deres mor.

Når en kat befinder sig i omgivelser med andre katte, kan den spinde for at signalere fred. Lydende har en beroligende effekt på omgivelserne og fungerer som kommunikation, der fortæller, at katten ikke er ude på kamp.

På samme måde bruger katten sine unikke lyde overfor mennesker, når den bliver aet. Her spinder katten som et signal om velvære og tryghed som når den ligger i en af vores mange kattesenge.

Det er dog væsentligt at vide, at en kat også kan spinde, hvis den er bange eller utryg. I denne forbindelse fungerer lydene som et redskab til at berolige sig selv. Katte, som er utrygge, vil spinde for at skabe mental ro. Psykologisk set spinder katte, når de har det godt, og når de vil have det bedre.

Hvilken effekt har de særegne lyde?

Mens forskere endnu ikke har fastlagt, hvordan katte skaber de unikke og velkendte lyde, er der videnskabelig evidens for, at lydene har terapeutisk virkning.

Lydene er lav-vibrationelle og ligger på et niveau mellem 25-150Hz. Frekvenser i dette niveau har en helende effekt på kroppen og sindet. De kan hele muskler og stimulere knogler i at hele efter brud. Lyde i dette frekvensniveau kan derudover hele sår, lette smerter og vejrtrækning. Dette er årsagen til, at mange katte spinder, når de føder deres unger. Lydene beroliger katten selv og virker smertelindrende.

Ud fra et videnskabeligt synspunkt er kattens natur og biologi interessant. Det er blandt andet påvist, at knogler hos katte heler væsentligt hurtigere og med færre komplikationer sammenholdt med hundeknogler.

Det er ikke kun katte, som spinder. Geparder er også i stand til at frembringe de særegne lav-vibrationelle frekvenser.

Der er forskel på tamkatte og vildkatte

Der er forskel på, hvordan en tamkat spinder sammenholdt med herreløs vildkat. Mens din kat derhjemme spinder ved både ind- og udånding, spinder vildkatte kun ved udånding.

Fælles for begge typer af katte gælder det, at årsagen til lydene findes i stemmebåndet. Ligesom mennesker har katte også stemmebånd, som sættes i svingninger. Disse svingninger skaber de velkendte og beroligende lav-vibrationelle frekvenser.

Når du vil kode, om en kat er tryg eller utryg, når den spinder, skal du bruge dens kropssprog og ansigtsudtryk. Halen, ørerne og øjnene er de mest essentielle kropsdele, når du vil finde ud af, om en kat spinder af frygt eller velvære.

Har katten bagud vendte eller flade ører, er det et fysiologisk tegn på, at den er bange eller utryg. Har katten små pupiller, er dette et signal om, at den er aggressiv og føler behov for at forsvare sig. 

Hvis din kat har en høj hale i ro, blinker den langsomt, og har den fremadrettede ører, er dette tegn på trivsel.

Hvis din kat kommer hjem og spinder men har ’advarselstegn’ omkring halve, ører eller øjne, kan det være tegn på, at den er skadet eller er blevet bange.

Den helbredende virkning

Det kan virke paradoksalt, at en tamkat kan være i god form og være sund og rask, selvom den bruger hovedparten af sin dag på at slappe af og strejfe omkring i hjemmet. Dens evne til at spinde har en stor sundhedsmæssig betydning, og årsagen skal findes i lavfrekvenslydenes fysiske påvirkning. Disse lyde med lav frekvens har cirka 20-25 svingninger i sekundet. Dette er nok til at have både en fysisk og en psykisk påvirkning. Lyden sætter gang i små bevægelser i kattens krop, som er nok til at aktivere muskulaturen.

Hvis katten slappede 100% af uden aktivering af musklerne, vil den blive slap, og med tiden vil den blive fysisk svækket som følge af passiviteten. Men når den spinder, holder den sig aktiv og ’træner’ sine muskler til at være spændte og kampberedte.

Det er ikke kun katten selv, som kan nyde godt af de beroligende og helbredende virkninger. Har du en kat i hjemmet, vil de positive effekter også smitte af på dig og husstandens øvrige beboere.

En spindende kat kan sænke blodtrykket hos mennesker, ligesom lydene med de lave frekvenser kan reducere stress og mindske søvnproblemer.

Den beroligende summen fra katten frigiver øget niveau af lykkehormoner hos mennesker og har samme psykisk lindrende virkning på os, som lydene har på katten selv. 

Vil du have artikler om katte så klik på linket og tilmeld dig nyhedsbrevet. Så holder vi dig opdateret.

 


Den korte udgave 

Hvorfor spinder en kat? 

En kat spinder for at signalere velvære. 

Hvilke effekt har det for katten at den spinder? 

En killing signalerer tryghed og velvære overfor moderen og voksne katte har fysisk og psykisk gavn af at spinde. 

Er der forskel på hvordan vildkatte og tamkatte spinder

Ja , tamkatte spinder både ved indånding og udånding mens vildkatte kun spinder ved udånding.