Du er her: Forsiden Blog Hvorfor lever gigantracerne kortere tid?
Gigantracer

Hvorfor lever gigantracerne kortere tid?

12-05-2020

Størrelsen på din hund har stor indflydelse på, hvor gammel den i gennemsnit kan blive. Generelt gælder det, at de største hunderacer har de korteste levetider. Faktorer som sundhedstilstand og leveforhold har også betydning, men det er i høj grad vægten, der bliver brugt som rettesnor for at fastslå den gennemsnitlige levetid hos de forskellige racer.

Er du nysgerrig efter at vide mere om, hvorfor de store racer har de korteste levetider i gennemsnit, kan du læse med videre.

Derudover kan du finde svar på, hvordan du som hundeejere kan være med til at påvirke alderen hos dit kæledyr.

Har vægten og størrelsen betydning for alderen

Det er velkendt, at en hunds alder omregnes i menneskeår. Dette er en god illustration på, hvorfor vores firbenede venner lever kortere tid end os mennesker. Hunde har et biologisk anlæg, der gør, at de ældes hurtigere end os. Hunde har gener, der får deres indre systemer og organer til hurtigere at blive svækkede end vi menneskers.

Aldringen kommer ikke fra den ene dag til den anden. Dit kæledyr vil gradvist blive påvirket af sine gener, og alderdommen indtræffer i forhold til dens størrelse. Gigantraceren forventes at ramme alderdommen, når de går ind i det 5.-6- leveår. Herfra vil der ske en stille men gradvis svækkelse af dens funktioner. Den vil få et nedsat aktivitetsniveau, den vil hvile mere, den kan få problemer med svage led, og den kan blive mere modtagelig overfor infektioner som følge af et svækket immunforsvar.

Disse faktorer har også betydning for din hunds forventede levetid

At miste en hund vil for langt de fleste hundeejere være forbundet med lige så stor smerte som tabet af en kær ven. Hunde er vores empatiske, kære, loyale, tillidvækkende og kærlige kæledyr. Derfor forholder mange kommende hundeejere sig til den forventede levetid, når familien skal udvides med et firbenet kæledyr.

Det er dog ikke kun størrelsen, der afgør, hvor gammel din hund kan blive. Der er andre forhold, som også har betydning for levetiden.

Det handler blandt andet om:

·         Generel sundhedstilstand igennem livet

·         Sygdomsbillede

·         Fodring og pasning

·         Fysisk aktivitet

·         Gener

Har din hund været ramt af alvorlig infektion eller lidelse som hvalp eller voksen, vil den være mere udsat for at blive svækket tidligere end dens artsfæller, der ikke har haft sygdomme.

Der findes et par tommelfingerregler for, hvor mange år din hund kan forventes at være i live. Vejer den under 45kg, kan den i gennemsnit blive 11år, og vejer den over, vil den leve cirka 8 år.

Granddanois og Mastiff er de racer, der har de korteste levetider. De har begge en gennemsnitlig alder på 7 år.

Værd at vide om nutidens hunde

De gennemsnitlige levealdre for hunde holder ved år for år, og der bliver løbende ført statistik med dødsfald. Derfor er det muligt at give et nøjagtigt billede af, hvor længe de forskellige racer lever.

Der er tendens til, at vores firbenede kæledyr generelt begynder at blive ældre.

Dette skyldes i høj grad den måde, vi mennesker behandler dem på. Der udvikles hele tiden nyt kvalitetsfoder, som er sammensat specifikt til særlige behov, og der findes aktivitetslegetøj, der er med til at holde hundenes hjerter stærke. Derudover findes der produkter til hygiejne, sundhed, kosttilskud og pelspleje, som alle sammen er med til at forbedre vores kæledyrs generelle sundhed livet igennem.

De forbedrede leveforhold gør, at der i dag findes stadig flere seniorhunde.

God pasning, pleje og et aktivt liv er de forhold, du som hundeejer selv kan have indflydelse på, når du vil give din hund det bedste og det længste liv.

 

Har du lyst til at få mere viden om hunde og hundeudstyr, så tilmeld dig nyhedsbrevet herunder.