Du er her: Forsiden Blog Hvordan sveder en kat?

Hvordan sveder en kat?

14-09-2020
Hvorfor sveder en kat


Tja, det er måske et spørgsmål, du har stillet dig selv, hvis du har en kat derhjemme. For hvordan sveder en kat, og sveder den overhovedet i det hele taget? Det gør vi dig klogere på lige her, læs med for at blive klogere på svaret.

Katte kan godt svede

Den er god nok, ja. Katte kan godt svede. Men hvordan viser de det så? Jo, nu skal du høre. Katte sveder kun, hvis de har det meget varmt. Det er nemlig sådan, at katte oprindeligt hører til i ørkenen, og derfor kan stå i mod høje temperature. Men når den sveder, så kan det ses flere steder på dens krop.

Sved gennem næse og poter

Når en kat får det lige rigeligt varmt, så sveder den på næsen og under trædepoterne. Den sveder sjældent meget, men det kan ses. En fugtig næse og fugtige eller våde aftryk kan somme tider ses efter poteaftrykkene. Hvis katten har det varmt har den desuden ofte åben mund og tunget ude, akkurat ligesom en hund har, når den har det varmere, end hvad godt er. For at katten gør det, skal der dog være meget, meget varmt for den.

Pelsen hjælper katten på vej

Grunden til, at katte sjældent får det meget varmt eller begynder at svede er, at pelsen tilpasser sig på flere af arterne. Man tænker ofte, at det må være utrolig varmt at gå rundt med en tyk pels dag ind og dag ud, men sådan er de fleste katte nu engang skabt, og det passer dermed til dem.

Alligevel er der dog sæsonpels, som gør, at det er noget mere udholdeligt for katten at være tilstede i sommervarmen. Nogle arter har nemlig en sommerpels og sommeren og en vinterpels om vinteren. Sommerpelsen er lettere og tyndere end vinterpelsen og passer dermed super til sommerhalvåret. Derimod er vinterpelsen tykkere og kraftigere, og passer godt til vinteren og de kølige nætter og dage.

Sådan hjælper du katten

Vejret kan vi sjældent selv regulere, men som ejer kan du stadig hjælpe katten på vej. Hvis din kat har det varmt, og du kan se at den sveder, så vil det være en god idé at bruge nogle af følgende tips:

  • Sørg for at have skygge tilgængeligt for din kat. Hvis solen står højt på himlen, og din kat er udenfor, så kan du slå en parasol op, så den kan komme i skygge. Er det en indekat, du har, så kan du passende sørge for skygge i et vindue ved at rulle gardinet lidt ned.
  • Hav en skål iskold vand til katten. Hvis du altid har en kold skål vand til at stå fremme til rådighed for din kat, så kan det ikke gå helt galt. Katte drikker sjældent særligt meget, men med dette tilbud har den i hvert fald muligheden for at få noget væske indenbords.
  • Er varmen hård og bagende, så kan det være en god idé at finde et koldt spot til katten. Hvis du har en kølig garage, et koldt skur eller et køligt badeværelsesgulv, så kan det være en god idé at give katten adgang til det kolde sted. Du kan også bruge en kølemåtte som vi kender em til hunde, så kan kølemåtten ligges der hvor din kat opholder sig mest. Det er nemlig det perfekte afbræk for det lille væsen. Er du interesseret i en kølemåtte til din kat, så kan du her finde dem i forskellige størrelser og farver.