Du er her: Forsiden Blog Hvordan er hundens syn?
hundens syn

Hvordan er hundens syn?

27-09-2020

Øjet er afhængig af lys for at kunne se, og hvor godt vi ser, afhænger af hvor meget lys, øjet er i stand til at opfange. Når øjets celler modtager sanseimpulser fra lys og farver, sendes impulserne videre til hjernen, som omdanner synsindtrykkene til billeder.

Lyset bevæger sig gennem øjet og frem til nethinden. Nethinden består af stavceller og tapceller, og det er bl.a. antallet af dem, der afgør, hvad øjet opfanger.

Og her adskiller hundes øjne sig fra deres ejers. Men det betyder ikke, at hunden ser dårligt, eller at dens verden er sort-hvid.

Hunde kan godt se farver

Et hundeøje indeholder ikke ligeså mange tapceller som et menneskes, og det har betydning for, hvordan hunden ser i dagslys. Tidligere mente man, at hundenes verden var farveløs, men det har vist sig ikke at være sandt.

Hundens øje er fint i stand til at opfange farveindtryk, men har sværere ved at skelne bestemte farver fra hinanden. Det kan måske sammenlignes med det at være rød-grøn farveblind.

Hunde ser utrolig mange nuancer af naturfarver. Men rødt ser den, som noget der er mørkt. Og grønt som noget, der er lysere. Hundens verden er altså ikke sort-hvid. Faktisk er dens verden nærmere blå, da den opfatter blålige toner bedst.

Kan hunde se i mørke?

Hundens øje rummer en overvægt af lysfølsomme stavceller. De mange lysfølsomme celler betyder, at hundens øjne fungerer godt, når mørket falder på. Katte er kendte for at kunne se i mørke, men faktisk fungerer hundens øje lidt på samme måde som kattens.

De store pupiller gør øjet i stand til at opfange lys i selv en svag belysning. Desuden er hundens øje indrettet sådan, at det reflekterer lyset tilbage. På den måde opfanger hundens øje lyset hele to gange.

Det er derfor, du kan opleve, at hundens øjne skinner om natten, hvis du lyser direkte på dem. Et menneskeøje opfanger til sammenligning kun lyset én gang. Evnen til at suge lyset til sig og reflektere det gør, at hunden ser ret godt, når mørket falder på. 

Derfor elsker hunden også at gå tur omkring skumringstid, hvor kaniner og andre byttedyr kommer frem fra deres skjulesteder.

Hundens øje elsker bevægelse

Måske har du set, hvordan en kanin stivner, hvis den bliver fanget i forlygterne på en bil. Det kan lyde paradoksalt, men byttedyr står instinktivt stille for ikke at blive set. Hunden er et rovdyr med gode jagtinstinkter, og dens øje er bygget til at reagere på den mindste bevægelse.

De mange lysfølsomme celler i hundens øje betyder nemlig, at hunden er i stand til at se og opfange flere bevægelser, end vi mennesker kan. Ved forsøg har man fundet ud af, at hunde kan se ting i bevægelse helt op til 900 meter væk.

Til gengæld har hunden sværere ved at se objekter, der står stille. Hvis en ting ikke bevæger sig, kan hunden kun se den på op til 500 meters afstand. Hundes syn er dermed ikke helt ligeså skarpt som hos mennesker, og de har generelt et lidt dårligere nærsyn.

Hunde er altså en anelse mere nærsynede end mennesker. Og nogle hunderacer er genetisk disponerede for at udvikle decideret nærsynethed.

Hunde har et ret godt syn

Hundens synsskarphed om dagen er dermed ikke helt så god som hos os mennesker. Til gengæld fungerer hundens øjne optimalt i svag belysning, og den er virkelig god til at se ting i bevægelse.

Visse farver flyder måske lidt sammen, men farverne er der, og hunden er rigtig god til at opfatte nuancer og blålige farvetoner. Nok er hunden er berømt for dens formidable lugtesans, men den fintfølende næse har hunden ikke fået på bekostning af synet. Hunde ser faktisk ret godt.