Hvor meget sover en hund?

15-10-2019
Hvor meget sover en hund


 

Omfanget af søvn hos hunde afhænger dels af både alder og aktivitetsniveau. Hvalpe sover i gennemsnit mere end voksne hunde, og seniorhunde sover i gennemsnit mere end de voksne hunde.

Søvn er et ligeså betydningsfuldt element for hunde, som det er for os mennesker.

Det er vigtigt, at du som hundeejer er bekendt med, hvor meget hunde cirka skal sove i forhold til alder. Søvn har indflydelse på trivsel og udvikling, og du kan være med til at give din hund den bedste og mest stabile søvn. 

Søvn i relation til hundens alder 

Der gælder nogle overordnede tommelfingerregler omkring antal timers søvn pr. døgn i forhold til hundens alder, og disse kan være en hjælp for dig som hundeejer at være bekendt med:

·        Hvalpe: 12-18 timer dagligt

·        Voksne hunde: 13-14 timer dagligt

·        Seniorhunde: 14-16 timer dagligt

Der kan være individuelle forskelle fra hund til hund. Søvn er et afgørende element hos hvalpe, som har betydning for, at de udvikler sig normalt både nu og i fremtiden.

Har du en lille hvalp derhjemme, vil store dele af dens døgnrytme være forbundet med søvn. Hvalpen bruger søvnen til at udvikle anlæg, som kan gøre den sund og stærk. Det er vigtigt for hvalpens udvikling, at den ikke forstyrres under søvn.

Den bedste måde at give den ro på er ved at give den sit eget sovested i stille omgivelser uden forstyrrelser.

Som voksen bruger hunden søvnen til at restituere og samle kræfter til endnu en ny og aktiv dag. Som udgangspunkt sover den flere timer i døgnet end vi mennesker. Dog vil dens søvnmønster være langt mere afbrudt og fragmenteret, end det er tilfældet hos voksne mennesker.

Med alderen bliver din hund mere passiv og har brug for at hvile sig mere i løbet af dagen. Det er vigtigt at respektere denne adfærd, men du skal samtidig være opmærksom på, at en seniorhund fortsat har brug for at blive stimuleret.

Giv hunden sin egen soveplads i hjemmet 

Uanset om du har en hvalp, senior eller en voksen hund, spiller søvnen en afgørende rolle for dens trivsel, udvikling og sundhed. Du kan være med til at skabe det mest trygge og komfortable sovemiljø for din hund derhjemme ved at give hunden sin egen faste soveplads med det nødvendige udstyr og tilbehør.

Den bedste soveplads er dét sted i hjemmet, hvor den føler sig tryg, sikker og afslappet. Det kan være tæt på familiens soveværelser, ved en lun og varm radiator eller et tredje sted.

Det har stor betydning for hundens tryghed, at den har den samme soveplads i hjemmet. Før du anskaffer dig en hund, er det en god idé at overveje, hvor den skal have sin soveplads. På denne måde kan du skabe de bedste, fysiske og trygge rammer fra starten af.

Sådan skaber du det bedste sovemiljø for din hund 

Det er ikke kun følelse af tryghed, som har betydning for, at din hund får den bedste søvn. De fysiske rammer spiller også ind på muligheden for, at hunden sover komfortabelt og behageligt, så den får de mest optimale søvnbetingelser.

Der findes mange forskellige udgaver og designs på hundesenge, som kan være med til at give hunden det mest komfortable sovemiljø.

Der er forskel på, hvilke behov din hund har. Er det en seniorhund, som døjer med dårlige led, kan det være en hjælp for den, at du vælger en hundesegn med Memory Foam. Dette materiale skåner dens svage led og gør det muligt for hunden at sove behageligt, når den har brug for det.

Du kan finde masser af forskellige hundesenge, som varierer i designs og egenskaber. Se vores udvalg her.

Vær opmærksom på hundens søvnmønster

Eftersom søvnen er en af de mest betydningsfulde faktorer, når det kommer til sundhed og trivsel, kan du bruge registreringer om din hunds søvn til at sikre dig, at den er sund og rask.

Er det første gang, du har en hund, kan dens søvnmønster virke omfattende. I denne forbindelse har det betydning for dig at vide, at en sund, rask og glad hund i gennemsnit 12-14 timer i døgnet. Dog skal du sørge for at være opmærksom på hundens søvn igennem hele dens liv.

Hvis du registrerer store ændringer i søvnmønstret (at hunden på kort tid sover væsentligt mere eller mindre), kan det være tegn på helbredsproblemer.

Den bedste måde du kan være opmærksom på din hunds søvn, er, hvis den har sin egen faste soveplads i hjemmet. På dén måde kan du opdage, hvis den lige pludselig befinder sig meget mere i sin seng, end den normalt gør.

Som udgangspunkt gælder det, at en sund og rask hund sover 50% af tiden hvert døgn. Derudover bruger den 30% på at slappe af og 20% på at være aktiv. ¨

Disse tommelfingerregler kan du bruge til at være opmærksom på din hunds trivsel og velvære.