Du er her: Forsiden Blog Hvor meget mad skal en kat have?

Hvor meget mad skal en kat have?

15-10-2019
Kattemad


Som det også gælder for mennesker, er såvel undervægt samt overvægt sundhedsskadeligt for din kat. Det er vigtigt, at du holder øje med din kats vægt og justerer mængden af foder i henhold til dens alder, størrelse og energiforbrug. Der er stor forskel på katte, deres temperamenter og ikke mindst spisemønstre.

Små foderportioner flere gange dagligt

Uanset om du fodrer din kat med BARF, vådfoder eller tørfoder, vil der følge en fodervejning med til produktet. Dette er et anvisende redskab, og du skal tilpasse mængden af foder i henhold til din kats alder (om den er killing eller fuldvoksen) og i forhold til dens energiforbrug.

Mens nogle katte selv kan administrere indtag af mad i løbet af dagen og spiser små portioner hver gang, vil andre katte tømme madskålen med det samme.

Fra naturens side er katte skabt til at spise små og mindre portioner. De skal cirka spise 3-5 gange i løbet af en dag.

Du kan bruge foderanvisningen på dit produkt som rettesnor for, hvor meget foder din kat skal have i henhold til dens vægt.

Når du har styr på, hvor mange gram foder din voksne kat skal have på daglig basis, skal du dele denne samlede dagsration op i mindre portioner. De forskellige måltider skal fordeles jævnt på hele dagen, så katten har mulighed for at fordøje og optage maden optimalt. 

Særligt omkring fodring af killinger

Katte er på mange områder vanedyr. Hvis du fodrer din kat med mere foder, end den reelt har brug for, vil den blive madsøgende og ’tigge’ om mad.

Der er forskel på fodringen af en fuldvoksen kat og en killing. Mens du skal begrænse og strukturere madindtaget hos den voksne kat, skal du give din killing adgang til foder hele dagen igennem.

Korrekt og optimal ernæring er særlig vigtig i kattens første levetid. Har du en killing i hjemmet, skal du sørge for, at den altid har adgang til tørfoder af høj kvalitet. Den høje kvalitet sikres ved, at du giver den foder, som er sammensat og udviklet i henhold til killingens aktuelle livsstadie.

Kattekillinger har meget små maver, og derfor kan det opleves, at de spiser oftere sammenholdt med de fuldvoksne katte.

Når din killing begynder at udvikle sig fra den første del af vækstfasen, er det tid til at justere mængden af foder til de 3-5 anbefalede portioner om dagen.

Tilpas mængde i forhold til type af foder

Der findes mange forskellige foderprodukter til katte, og de henvender sig til forskellige behov og livsstadier. Som katteejer er det din mest fornemme opgave at sikre dig, at din kat trives. Dette gør du ved at ændre fodertype, når katten udvikler sig til et nyt livsstadie samt ved at justere fodermængden i henhold til fodertypen.

Der er forskel på, om du giver den foder udviklet til seniorkatte eller til killinger.

Har du lige skiftet foder til din kat, kan du bruge denne anvisning til at finde ud af, hvor meget mad du skal give katten:

1.     Start med at vælge det foderprodukt som passer til dine kats alder og behov

2.     Vej din kat

3.     Fodr din kat i henhold til anvisningerne på foderproduktet igennem 1 uge

4.     Hold øje med din kat og dens trivsel

Når den optimale fodermængde afhænger af mange forskelligartede faktorer, som hele tiden kan ændre sig, skal du sørge for at holde øje med kattens generelle trivsel og foderindtag.

Den bedste måde at finde den rette fodermængde er ved at undersøge din kats behov. Langt de fleste fodervejledninger er baseret på kropsvægt. Når du starter med at følge produktanvisningerne i forhold til gennemsnitlige fodermængder, kan du løbende justere, om din kat har brug for ekstra mad i løbet af dagen, eller om den har brug for mindre.

Killing, voksen eller drægtig?

Der gælder nogle overordnede retningslinjer for, hvor meget mad og foder din kat i gennemsnit skal have pr. døgn. Der er forskel på, om din kat er lille, stor eller drægtig:

·        Lille: 75 gram pr. døgn

·        Medium: 90 gram pr. døgn

·        Stor: 105 gram pr. døgn

·        Drægtig: > 130 gram pr. døgn

·        Diegivende: >400 gram pr. døgn

I denne daglige ration skal du også medtænke de fødevarer, som din kat fodres med foruden sit tørfoder eller vådfoder.

Når katten har fået killinger, og den giver mælk, har den brug for ekstra foder.

Det er ikke kun for vægtens skyld, at det er en god idé, at du løbende holder øje med din kats fodermængde og spisevaner. Når du har et indtryk af, hvornår din kat spiser, og hvor meget den spiser, er du i stand til at opdage, hvis den pludselig ændrer vaner.

Begynder din kat lige pludselig at indtage enten mere eller mindre mad, kan dette være tegn på sygdom.

 

Se vores udvalg

Er du på udkig efter kattemad til din kat har vi et bredt udvalg af kattefoder , som du kan se her.


Køb hos Canem  og støt 1 Danske Arbejdspladser!
Køb hos Canem og støt 2 danske arbejdspladser!